amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

Samanta in Mate Njena.si

Ljubezen na vasi: Kmet nove sezone očaran nad ...

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Med otroki veliko zanimanja za sajenje zelišč in učenje o ohranjanju zdravih rastlin

Oglasno sporočilo, 05.09.2024 15:20:28

Zadnjo počitniško nedeljo je v okviru 39. Čarobnega dne v Arboretumu Volčji Potok potekala druga ustvarjalna delavnica, na kateri so se otroci in starši ob sajenju zelišč učili o pomenu in ohranjanju zdravja rastlin. Delavnica je med otroki in njihovimi starši požela veliko zanimanja. Pridobljeno znanje o zdravju rastlin, so lahko preverili tudi v nagradnem kvizu.

Delite na:
Med otroki veliko zanimanja za sajenje zelišč in učenje o ohranjanju zdravih rastlin
Foto: Miha Fras

Rastline so pomembne za delovanje ekosistemov, čistijo zrak in predstavljajo več kot 80 odstotkov naše hrane. Zavedanje o pomenu ohranjanja njihovega zdravja za življenje na našem planetu je zato izrednega pomena.

Zadnjo počitniško nedeljo je v ta namen v okviru kampanje #PlantHealth4Life (Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje) potekala delavnica sajenja rastlin, na kateri so otroci posadili zelišča v lončke, ki so jih nato sami okrasili. Ob tem so spoznavali tudi nevarnosti, ki ogrožajo zdravje rastlin ter načine, kako lahko sami prispevajo k ohranjanju njihovega zdravja. Novo pridobljeno znanje so kasneje preverili v nagradnem kvizu o ohranjanju zdravja rastlin.

Dogodek je potekal v sklopu širše kampanje pod okriljem Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), ki jo v Sloveniji že drugo leto zapored vodi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). »S kampanjo smo uspeli doseči različne generacije in prenesti pomembno sporočilo po vsej Sloveniji. Zadnji dan pred začetkom novega šolskega leta smo izkoristili za to, da družinam predstavimo ključno vlogo rastlin in kako zanje skrbeti, da bodo ostale zdrave,« so sporočili z UVHVVR.

240901 Čarobni dan_mfras_417.jpg
Foto: Miha Fras

Nasvete o skrbi za zdrave rastline je tudi na tokratni delavnici delil Jan Robin, znan ljubiteljski botanik, na družbenih omrežjih poznan kot BotanistbyHeart in ambasador letošnje kampanje. »Pomembno je, da že otroke naučimo o pomenu zdravja rastlin za naše življenje kot tako, saj rastline niso le ključni del naše prehrane, temveč imajo tudi pomembno vlogo v vseh vidikih našega življenja. Vesel sem, da sem lahko v okviru te kampanje z mnogimi obiskovalci delil svoje veselje do rastlin ter prispeval k širjenju znanja o njihovem zdravju,« je poudaril Jan.

240901 Čarobni dan_mfras_296.jpg
Foto: Miha Fras