1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Kaj se dogaja nad vulkanom Etna?!

kš, 25.07.2023 14:21:33

V zadnjih dneh je Etna pripravila čisto pravo predstavo z izpuščanjem krogov (prstanov) dima (zdi se, da skoraj puha). Nekateri so jo poimenovali "Gospodarica prstanov", toda zakaj nastane ta naravni pojav?

Delite na:
Kaj se dogaja nad vulkanom Etna?!
Sicilijanski vulkan Etna fascinira z izpuščanjem krogov oziroma prstanov dima, kar vzbuja pozornost številnih opazovalcev in spletne skupnosti. Guide Vulcanologiche FB

Etna, veličastni sicilijanski vulkan, je te dni s svojimi skrivnostnimi dimnimi prstani fascinanten spektakel. Ti popolni krogi, ki izhajajo iz vulkana, vzbujajo radovednost številnih opazovalcev, turistov in spletnih komentatorjev, ki v zadnjih dneh na spletu objavljajo kup fotografij tega fenomena. Zdi se, da Etna dobesedno ‘puha’ … Kot bi kadila ogromno pipo …

etna
Ta pojav je povsem naraven in lahko kaže na vzpenjanje ali stacioniranje magmatskega stebra znotraj kanala.
Guide Vulcanologiche FB

Plinske obroče, ki uhajajo z Etne, je pod določenimi pogoji mogoče občudovati tudi drugod, na primer na Stromboliju. Kot je pojasnjeno na strani EtNative, namenjeni izključno raziskovanju Etne, ti spektakularni in zelo natančni obroči nastajajo v zapletenem in fascinantnem procesu, ki vključuje dviganje intenzivnega curka plina v dovolj ozkem in odprtem kanalu, kot je na primer na novo odprt krater v jašku znotraj kraterja na vrhu Bocca Nuova.

etna
Etna
Guide Vulcanologiche FB

Na Facebook strani Vulkanoloških vodnikov za severno Etno so zapisali:

“Kot smo povedali že včeraj, je tu eden od plinskih obročev, ki jih je ustvaril krater znotraj vrha Bocca Nuova. Ti nastanejo zaradi sproščanja bolj ali manj stisnjenih plinskih mehurčkov, ki se dvigajo v kanalu, v katerem nastajajo. Plinska masa se z večjo hitrostjo dviga v osrednjem delu kanala, z manjšo hitrostjo pa ob stenah zaradi trenja, ki ga povzroča stik s kamninami. Ti pogoji spodbujajo nastanek "aureole" zaradi navijanja plina na samega sebe, ki je zaradi bočne moči manj gost in se v notranjosti koncentrira. Ko obroč izstopi iz kanala, je dejansko opaziti vrtinčasto (centrifugalno) gibanje, ki zagotavlja koncentrično obliko emisije plina, ki odraža obliko kanala, v katerem je nastala. To so bolj ali manj površinske eksplozije znotraj kraterja (znotraj oskrbovalnega sistema). Njihova prisotnost lahko kaže na vzpenjanje ali bolje stacioniranje magmatskega stebra znotraj samega kanala.”

etna
Pojav plinskih obročev ni edinstven za Etno in ga je pod določenimi pogoji mogoče opaziti tudi na drugih vulkanih, na primer na Stromboliju.
Guide Vulcanologiche FB

Vsekakor zanimiv pojav, ki pa je povsem naraven!