Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Disney: Iz Garaže do kraljevstva zabave

kš / sta, 17.07.2023 10:38:04

Nekje v neopazni garaži v Kansas Cityju leta se je leta 1923 začela pravljica.

Delite na:
Disney: Iz Garaže do kraljevstva zabave
Walt Dinsey je bil inovator v svetu zabavništva. Profimedia

Mlad animator z imenom Walt Disney je začel s svojim bratom Royem O. Disneyjem izdelovati kratke animirane filme. Tako se je rodilo podjetje Disney Brothers Studio, prvi osnutek korporacije Disney, ki danes dominira svet zabave.

Mickey Mouse - rodila se je Miki Miška

Prva večja uspešnica družbe je bil Mickey Mouse, ki se je prvič pojavil leta 1928 v risanki "Steamboat Willie". Tudi to je bil dogodek za zgodovino, saj je bila to ena izmed prvih sinhroniziranih zvočnih risank. Popularnost Mickey Mousea je bila takojšnja in začel je val uspeha, ki je oblikoval celotno zgodovino Disneyja.

miki-miška
Ta mali, simpatični mišek je postal takojšen uspeh in postal je zaščitni znak Disneyja, simbol, ki je za vedno zaznamoval potek animacije in popularne kulture.
PROFIMEDIA

Prvi celovečerec

Disney je nato šel še korak dlje in leta 1937 izdal prvi celovečerni animirani film v zgodovini: "Sneguljčica in sedem palčkov". Zgodovinski uspeh filma je podjetje popeljal v svetovno slavo.

Najbolj srečen kraj na svetu

Sredi 20. stoletja se je Disney odločil za razširitev v novo panogo - tematske parke. Leta 1955 se je v Kaliforniji odprl prvi Disneyland, ki je bil takojšnji uspeh. Walt Disney je svojim obiskovalcem želel ponuditi "najbolj srečen kraj na svetu", kar je tudi dosegel.

miki-miška
Walt Disney, vizionarski animator in soustanovitelj Disneyja, je s svojim najbolj priljubljenim likom, Mickey Mouseom, revolucioniral svet animacije in pop kulture, ustvaril pa je tudi nepozabno dediščino čarobnosti in domišljije, ki živi še danes.
PROFIMEDIA

Po Waltovi smrti se zgodba ni končala

Po Waltovi smrti leta 1966, je družba nadaljevala s svojim ambicioznim poslanstvom. Leta 1971 so odprli Walt Disney World v Orlandu na Floridi, ki je danes eno največjih turističnih središč na svetu. Zgodovina Disneyja pa ni bila samo polna uspeha. Bilo je tudi obdobij težav in negotovosti, a so se vedno znova pobrali in se vrnili močnejši.

miki-miška
Miki Miška v 20-ih letih
Profimedia

V 90. letih so se podjetju pridružile še druge medijske hiše, kot so Pixar, Marvel in Lucasfilm, kar je še razširilo že tako obsežen imperij Disneyja. Ob koncu prvega desetletja 21. stoletja je Disney prevzel tudi 21st Century Fox, kar je bila ena največjih medijskih združitev vseh časov.

Danes je korporacija

Disney danes ni več samo studio za animirane filme ali tematski park, temveč celovita medijska korporacija, ki se ukvarja s televizijo, filmi, spletnimi storitvami, igrami, glasbo in še več. Toda kljub vsej tej rasti, se Disney še vedno drži svojih korenin - ustvarjanja čarobnih izkušenj za otroke in otroke po srcu po vsem svetu.

Arhivi, ki bi jih rad videl vsak

V Disneyjevih zaodrjih in skladiščih je na stotine milijonov najrazličnejših predmetov - od kostumov in skic likov do sto let starih igrač, fotografij in dokumentov. Ob bližajoči se 100-letnici podjetja, ki jo bodo uradno obeležili 16. oktobra, je Disney nedavno omogočil vpogled v arhive v filmskem studiu v Burbanku v bližini Los Angelesa.

"Temu pravimo vrh ledene gore," je povedala direktorica Disneyjevega arhiva Becky Cline ter predstavila različne artefakte, od ustanovitvenega dokumenta studia in scenarija prve risanke z Mikijem Miško do kostumov iz najnovejših Marvelovih filmov.

Razstava v Evropi in v ZDA

Veliko predmetov je trenutno na ogled po svetu; razstava Disney100: Razstava je sočasno na ogled v Münchnu in Filadelfiji, kmalu se bo pridružilo še več lokacij, vključno z Londonom. Pariz pa trenutno gosti potopitveno izkušnjo, osredotočeno na prijateljstvo med Disneyjevimi ikoničnimi liki.

Vedno iščejo prostor

Večji del arhiva studiev se nahaja v skladiščih, raztresenih v okolici Los Angelesa, vključno z večjimi predmeti, kot so nekdanja vozila iz zabaviščnih parkov in filmski rekviziti, je povedala arhivarka Nicole Carroll. "Izdelamo toliko stvari, da vedno iščemo še več prostora," je dodala.

30-članska ekipa arhivistov

Pojasnila je, da danes 30-članska ekipa arhivistov deluje od leta 1970 in si prizadeva ohraniti "majhen delček od vsega". Če je bilo denimo za nek film izdelanih 250 razkošnih kostumov, s štirimi ali petimi za vsakega od glavnih likov, bo arhivska ekipa za ohranitev izbrala "nekaj ikoničnih videzov vsakega izmed likov". A tudi s tako selektivnim pristopom bi lahko vsakič, ko se nek film zaključi, po besedah Nicole Carroll arhivu dodali na stotine novih kosov.

Najdragocenejši predmet je …

profimedia-0248310469.jpg
Najbolj znan čeveljček vseh časov
PROFIMEDIA

Med najdragocenejšimi memorabilijami studia je denimo kristalni čeveljček iz igrane različice Pepelke. Nekateri predmeti pa ponovno dobijo tudi praktičen namen - izvirno snežno kroglo iz filma Mary Poppins iz leta 1964 so denimo potegnili iz arhiva in jo ponovno uporabili v nadaljevanju iz leta 2018.


Po besedah direktorice arhiva Becky Cline se, če prištejejo še arhive fotografij in dokumentov s prvimi izdajami risank, vstopnicami za odprtje Disneylanda leta 1955 ter poročili podjetja in izrezki iz tiska, zbirka razširi na več sto milijonov predmetov.

Pisarne, kjer so se rojevale sanje

Walt Disney v svoji pisarni
Walt Disney v svoji pisarni
Profimedia

Za Disneyjeve navdušence morda najbolj zanimiv prostor - pisarne ustanovitelja Walta Disneyja, iz katerih je od leta 1940 do smrti leta 1966 upravljal svoj imperij -, se nahaja prav v Burbanku. Narejen je bil zelo natančen popis vseh predmetov, ki jih je pustil za seboj, pred slabim desetletjem pa so bile pisarne prenovljene. V njih je danes mogoče videti od nedokončanih načrtov tematskih parkov do figuric priljubljenih pravljičnih junakov ter več kipcev oskarjev. Letno so lahko pisarne ogleda le nekaj skupin turistov.