Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Lorella Flego: Ženske znamo premakniti svet!

Marjana Vovk, Vklop, 05.07.2019 20:00:00

Lorella Flego, modna poznavalka, voditeljica oddaje Bleščica in skoraj zaščitni znak festivala Melodije morja in sonca, ki se bo odvil to soboto.

Delite na:
Lorella Flego: Ženske znamo premakniti svet!
Lorella Flego ZEN

Ob hipnotično modrooki Lorelli Flego se porajata dve asociaciji: moda in morje, iz tega pa seveda sledita oddaja Bleščica in festival Melodije morja in sonca (MMS). Tega je Lorella vodila že tolikokrat, da je skoraj njegov zaščitni znak. »Po pravici povem, da nisem preštela, kolikokrat sem ga že vodila, a zagotovo nekje med 15- in 20-krat,« pravi. Dolga leta ga je vodila v tandemu z Mariem Galuničem, lani pa prvič z Bernardo Žarn. Ženska naveza se nadaljuje tudi letos, česar se Lorella izredno veseli.

Je vodenje MMS že rutina?

Ne, ni, ker je to projekt, ki zahteva veliko časa, strasti, energije in dela. Ker sem z Obale, MMS pa poteka v portoroškem Avditoriju,  delam »doma«, zato je to še težje, ker si ne želim razočarati ljudi, ki pridejo tja sicer predvsem zaradi glasbe, deloma pa tudi zaradi mene, tako da je to zame velik izziv.

Kaj vam osebno pomeni MMS?

Na Obali ni prav veliko dogodkov, MMS pa je eden izmed največjih tam, snema ga tudi televizija, tako da je zame to uvod v poletje, hkrati pa tudi zaključek TV-sezone. Je zadnji velik bum na koncu, pika na i, potem pa končno poletje in dopust!

Lani ste MMS prvič vodili skupaj z Bernardo Žarn, kar se je odlično obneslo, a gledalci smo vseeno malo pogrešali Maria Galuniča, s katerim sta pred tem MMS vodila kar devet let. Ste ga pogrešali tudi vi?

Maria vedno pogrešam! Na katerikoli prireditvi, ki jo vodim v paru, se vedno vprašam, kako bi bilo, če bi bil on zraven. Ampak v tem primeru z Bernardo nekako nadaljujeva to zgodbo, saj sva prav tako veliki prijateljici, kot sva prijatelja z Mariem. Če je bilo vodenje lani tako uspešno, je bilo tudi zato, ker je bila med nama z Bernardo na odru prava kemija. Zelo težko si predstavljam, da bi vodila ta festival z nekom, ki ga ne poznam, ali z nekom, s katerim nimam takšnega občutka, kot ga imam z Bernardo. Z njo si delim veliko zasebnih emocij, avantur, bereva enake knjige …, veliko skupnih točk imava. To je zelo pomembno, da pride do dobrega, uspešnega vodenja, saj dejansko ne gre le za vodenje, ampak doživetje neke zgodbe. MMS je zgodba.

In kakšna je letošnja zgodba MSS? Kaj bo rdeča nit?

Rdeča nit so življenjske modrosti – to sva ob pesmih ugotovili obe z Bernardo. Saj se kot vedno ponavljajo morje, ljubezen, poletje, ampak tokrat so med vrsticami tudi življenjske modrosti. Kar nekaj res dobrih stavkov je, ki si jih je vredno zapomniti in so lahko vodilo ne le za poletje, ampak za življenje. Očitno so tudi glasbeniki postali bolj globoki. Kar pa ne pomeni, da bodo pesmi »zatežene« – daleč od tega, saj ohranjajo ta poletni ritem in lahkotnost.

Kakšna bo rdeča nit vodenja?

Zagotovo sproščenost in simpatičnost, ni pa vse določeno, kot je bilo lani. Se pravi, da ne bova nadaljevali po istem kopitu, ne bo vsak stavek zapisan in vsaka šala med nama predvidena. To nama je všeč, režiserju pa verjetno manj, ampak spontanost mora biti. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da so glavni na festivalu glasbeniki, midve le povezujeva to celotno zadevo, oni pa so tisti, ki imajo največ prostora in jim je treba posvetiti največ pozornosti.

Lani sta bili z Bernardo obe čisto v belem. Kaj pa letos?

Oblek še ne izbirava, vsekakor ostajajo glamur, dolge, spektakularne obleke, večinoma svetle, zna pa biti tudi kakšna črna vmes. Morda bomo vpletli kakšnega slovenskega oblikovalca, kar bi mi bilo še posebno pri srcu.

lorella2
MMS bosta zopet skupaj vodili Lorella in Bernarda Žarn.
ZEN

Pravite, da si z Bernardo delita veliko zasebnih pustolovščin. Lahko kakšno delite z nami?

Ne pustolovščin v smislu, da bi skupaj nastopali v njih, ker nisva toliko skupaj, bolj sva povezani po telefonu in elektronski pošti. Imava pa določene podobne življenjske izkušnje in podobne poglede na življenje, iste stvari naju zmotijo in iste stvari so nama všeč. Imava veliko skupnega, in če sem v dvomu, velikokrat za nasvet vprašam prav Bernardo. Navadno mi njen pogled zelo pomaga. Obe sva takšni, da če se zgodi nekaj, kar nama ni najbolj všeč, ne narediva drame, ampak ves čas meljeva. In več melješ, bolj se ti zdi, da si v brezizhodnem položaju. Zato je dobro, da ti nekdo pokaže, da ni tako drastično, kot ti v tistem trenutku čutiš.

Torej sta bolj prijateljici na daljavo?

Tako je. Obe sva zelo zaposleni, ona je v Ljubljani, jaz na Obali. Sva se pa zdaj večkrat dobili na kavici, ker je bila Bleščica enkrat na teden v okviru oddaje Dobro jutro in sem bila več v Ljubljani.

Na dopust tudi ne gresta skupaj?

Ne, ne! (smeh) Se mi pa zdi zelo zanimivo, kako ona požira knjige, je res pravi knjižni molj. Toliko prebere, da mi ni jasno, kdaj najde čas za to. Ko najde kakšno zanimivo, za življenje pomembno frazo, citat ali celo poglavje, to izpiše in mi pošlje. Ali pa lepo poezijo. In občasno pri meni pozvoni poštar in mi prinese goro knjig, ki mi jih pošilja Bernarda, ker se ji pač zdi, da mi bodo všeč. Ali pa ko smo pred časom delali promocijske fotografije za MMS, mi je bila zelo všeč ena od oblek, dolga, črtasta, ki so mi jo izbrali za fotografiranje, Bernarda pa je na skrivaj pisala stilistki, to obleko odkupila in mi jo podarila za rojstni dan. Tako zelo poseben človek je!

Ko ste omenili Bleščico – ta je po 14 samostojnih letih postala tedenska rubrika v oddaji Dobro jutro. Kako se je to obneslo?

Vsi so bili zelo zadovoljni, tudi gledanost je bila občutno boljša, kar me je presenetilo, ker sem verjela, da so tovrstne oddaje bolj smiselne v večernih urah. Očitno sem se motila. Bleščici smo dodali pogovore v živo z oblikovalci, ki so bili izredno dobro sprejeti, ne le pri gledalcih, ampak tudi oblikovalcih. Ko potegnem črto, lahko rečem, da sem zelo zadovoljna, čeprav je bil zame tempo čisto drugačen, saj so jutranje ure in oddaja v živo. A hkrati je bila to zelo lepa izkušnja. In imela sem ogromno srečo, da sem spoznala Ano Tavčar, ki ob ponedeljkih vodi Dobro jutro, zelo sva se povezali in nastala je še ena lepa ženska zgodba, žensko prijateljstvo. Zaradi nje mi je bilo v veselje ob ponedeljkih zjutraj prihajati v Ljubljano.

Bomo morda tudi vaju kdaj videli v tandemu na kakšnem odru?

(smeh) Kdo ve? Jaz vedno pravim, da znamo ženske premakniti svet in sem vedno za ženske tandeme. Pozdravljam lansko drzno potezo Avditorija, da si je upal dati dve ženski na oder, ker pri voditeljskem paru imamo vedno v glavi moškega in žensko. A mislim, da je lepo delovalo. Čeprav ponavljam: odločilno pri voditeljskem paru, takšnem ali drugačnem, je, da se voditelja dobro poznata in imata neko kemijo, sicer je težko nekaj recitirati in igrati, to se takoj začuti.

Se Bleščica jeseni vrača v Dobro jutro?

Upam, nismo se še pogovarjali. Bomo videli, kakšne so želje TVS, jaz si seveda želim nadaljevanja. A saj veste, kako je na televiziji, sheme se nenehno menjajo.

V začetku leta ste v enem od intervjujev dejali, da bo to leto za vas leto dosežkov in prelomnic. Se ta želja izpolnjuje?

Vsakič znova se izpolnjuje! Imam tako intenzivna leta, sploh na področju dela in službe, začela sem spletno stran v slovenščini, nato odprla stran v angleščini, nato še italijanščini, vse se tako hitro razvijajo, iz tega nastajajo zanimive situacije in sodelovanja z znamkami. Kar sem pričakovala, smo že presegli! Pa sem bila na začetku proti internetu … Ne proti internetu, a ta tehnologija je prinesla predvsem to, da smo zelo hitri in površinski. Po drugi strani pa lahko zaradi nje zelo dobro sodeluješ s svetom, in to iz naslanjača v svoji dnevni sobi. V tem smislu ni meja, kar je zelo zanimivo.

A moderna tehnologija prinaša tudi številne pasti, zasvojenost, osamo, izključenost, nevarnost itd., predvsem za mlade. Kako hčerki odmerjate stik s tehnologijo?

Poskušam ji povedati in pokazati, da je življenje sestavljeno iz zgodb, in te morajo imeti korenine. Če so le tukaj in zdaj, ne trajajo dolgo, na primer sebek ali lepota. Ker je majhna, težko dojame dejstvo, da ni pomemben le »danes«, ampak da imamo življenje, ki bo še teklo, šlo naprej. Ne bom rekla, da je malo zasvojena, ampak zelo dobro pozna YouTube, bloge, vloge itd. A jo omejujem, sploh kadar imamo družinske trenutke, ko se kam gre, na dopustu, kosilu itd., se pospravijo vsi telefoni in se posvetimo hrani, plaži, drug drugemu … Pomembno se mi zdi, da se naredi neki mejnik med realnim in digitalnim življenjem, ki je vsekakor zanimivo, a je paralelno življenje, ki ni njuno tudi realno – kar se prikazuje na internetu, je velikokrat »popačena realnost« (popravljene ženske, okrepljene barve itd.). Na to gledam tudi s psihološkega vidika in me skrbi, ker pri mladih opažam, da hočejo vse tukaj in zdaj, niso vztrajni, nimajo globine. To je zelo žalostno, sploh če pomislimo, da bo ta generacija nekoč imela oblast, a ji bodo manjkali temelji.

Za konec moram vprašati: kaj je letos obvezni modni kos za poletje?

Moda je tako raznolika in razigrana, a če bi morala izbrati samo en kos, bi trenutno rekla dolga obleka z golimi rameni. Ženske se navadno bojijo dolgih oblek, sploh če niso tako visoke in vitke, a v resnici je takšna obleka primerna za vse, pomembna je obutev, torej kako kombiniramo. Ker so gola ramena noro aktualna in ker je ta malo ciganska boho obleka v dolgi različici izredno romantična, si vsaj eno morate privoščiti!

 Melodije morja in sonca
39. festival Melodije morja in sonca bo v soboto, 6. julija, ob 21. uri v Avditoriju Portorož z neposrednim prenosom na TV Slovenija, vodili ga bosta Lorella Flego in Bernarda Žarn, na njem pa bomo slišali 14 skladb: Svet (Rina K), Vse bo ok (Samuel Lucas), Irena (Tomaž Hostnik), Dokler je še vetra kej (Bro), Take noči se zgodijo (bassless), Z vlakom do morja in nazaj (Nada Barle), Veter je vel (Kvatropirci), Kot morje (2B), Lahko sva vse to (Mila), Praktična ljubezen (Canegatto), Bodi z mano do konca (Tinkara Kovač), Povozil me je čas (Dare Kaurič), Orkan (Orter) in Chiudi gli occhi (Swing Deal).