Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Vrnitev Tanje Gobec in iskanje odgovornosti za nastali položaj

Marjana Vovk, Vklop, 12.01.2019 07:11:59

Na TV Slovenija osvežitev informativnega programa s tremi novimi oddajami.

Delite na:
Vrnitev Tanje Gobec in iskanje odgovornosti za nastali položaj
Tanja Gobec TVS

Z novim letom je informativni program TV Slovenija bogatejši za tri nove oddaje. Ob sredah je na sporedu oddaja Moje mnenje, ki je zamenjala oddajo Akcent; vodijo jo Vida Petrovčič, Mojca Šetinc Pašek in Zvezdan Martič. Ob sobotah je v TV Dnevniku nova rubrika Dnevnikov izbor, ki ga ureja Dejan Ladika, ob nedeljah pa Dnevniku sledi nova oddaja Politično s Tanjo Gobec.

tv-info-vida3.jpg
Mojca Šetinc Pašek ...
Mediaspeed

tv-info-vida2.jpg
... in Zvezdan Martič skupaj z Vido Petrovčič vodita oddajo Moje mnenje.
TVS

DEJAN LADIKA: Dnevnikov izbor

tv-info-ladika.JPG
Dejan Ladika
TVS

Oddaja Dnevnikov izbor predstavlja vsebinsko obogatitev sobotnega enournega informativnega bloka. Vsako soboto bodo novinarji specialisti pod drobnogled vzeli temo, ki jo bodo podrobno »obdelali« tako na terenu kot v studiu. Raziskovali in sledili bodo predvsem zgodbam, ki so pomembne za stabilnost in demokratičnost slovenske družbe ter ki so po pomenu in vplivu na vsakdanje življenje bistvene za ljudi; sem sodijo zdravstvo, šolstvo, okolje, sociala, demografija, mladi … Urednik Dnevnikovega izbora je Dejan Ladika.

Zakaj pravzaprav sobotni Dnevnikov izbor?
Gre za vsebinsko obogatitev sobotnega enournega informativnega bloka in za izziv novinarjem, da lahko tudi znotraj dnevno-informativnega programa pripravijo daljše prispevke in v studiu opravijo pogovore z vpletenimi.   

To bo rubrika znotraj Dnevnika. Kako dolga bo? Predvidevam, da bo obravnavala po eno temo ...
Tako je, to bo dodatek Dnevniku. Trajala bo približno 8 minut. Pod drobnogled bomo vzeli eno temo, ki jo bodo »obdelali« na terenu in v studiu.  

Kakšni bodo kriteriji za izbiro in s katerih področij bodo obravnavane zgodbe?
Prizadevali si bomo, da bomo raziskovali in predvsem sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas, torej zdravstvo, šolstvo, okolje, sociala, demografija, mladi … Izzivi družbe, ki lahko hitro prerastejo v resne težave.     

Oddaja »o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe«. Ste lahko bolj konkretni?
V oddaji se bomo lahko podrobneje lotili zadev, o katerih sicer poročamo, a se zaradi obilice drugega dogajanja in »visokih« tem doma in po svetu izgubijo v množici informacij, so pa po pomenu in vplivu na vsakdanje življenje bistvene za ljudi. S posebno rubriko in obdelavo jih želimo postaviti v ospredje in jih tako bolj poudariti. 

Kaj novega bo rubrika ponudila gledalcu?
Kot rečeno bodo lahko gledalci dobili podrobnejši vpogled v težave, s katerimi se večina neposredno ali posredno srečuje, in čeprav morda še niso na »dnevnem redu politike«, bi tam morali biti.  

Boste vi le voditelj in urednik ali boste sodelovali tudi kot novinar?
Moja vloga bo uredniška, oddajo bodo pripravljali naši novinarji specialisti.

VIDA PETROVČIČ: Moje mnenje

tv-info-vida.jpg
Vida Petrovčič
TVS

Moje mnenje je 50-minutna oddaja, ki bo vsako sredo zvečer predstavila različna mnenja zanimivih, razmišljujočih in kultiviranih sogovornikov, ki se znajo pogovarjati o različnih vprašanjih družbe in časa. Oddaja je mnenjska in raznovrstna, glas pa daje tistim predstavnikom slovenske družbe, ki jih redko vidimo v ospredju, čeprav imajo bogata znanja in izkušnje ter lahko razmišljajo o najrazličnejših temah. Voditelji bodo trije, Vida Petrovčič, ki bo tudi urednica, Mojca Šetinc Pašek in Zvezdan Martič, menjavali pa se bodo vsak mesec.

Čigavo mnenje bomo slišali v oddaji?
Tega, čigavo mnenje bomo slišali, za zdaj še ne bomo objavili – to bomo razkrili tik pred oddajo.

Oddaj, ki obravnavajo »aktualne teme preteklega tedna«, je precej. Zakaj bo vaša posebna?
Ta oddaja bo posebna, ker bodo dogodke komentirali isti sogovorniki; v drugih oddajah se sogovorniki menjajo glede na teme, tu pa bodo gostje komentirali vse, kar se bo zgodilo.

Gre za oddajo, ki vzporeja različna mnenja, torej nekakšno okroglo mizo?
Ne gre za vzporejanje mnenj, torej ne gre za okroglo mizo.

V vsaki oddaji boste imeli štiri goste, dva bosta stalna ves mesec. Kako boste našli verodostojne sogovornike na vse mogoče teme? Če prav razumem, ni nujno, da boste govorili le o politiki ...
Nikakor ne bomo govorili le o politiki, mogoče o tej sploh ne ali pa zelo malo. Sogovorniki bodo samo delno povezani s temami. To bodo preprosto gostje, ki so zanimivi strokovnjaki, vsak na svojem področju, in ki bodo komentirali vse, ne bodo pa nujno strokovnjaki, ki so specialisti za te teme.

Kako boste izbirali teme pogovora? Bo v posamezni oddaji ena tema ali jih bo več?
Teme bodo izbrane uredniško, v vsaki oddaji jih bo več (do štiri).

Bodo v oddaji lahko sodelovali tudi gledalci?
Gledalci v oddaji ne bodo sodelovali.

Zakaj menjava voditelja vsak mesec? Tako gledalci ne bodo mogli enačiti oddaje z obrazom – ravno, ko se bodo navadili na enega voditelja, bo prišel drugi.
Tega odgovora ne poznam. To je bila odločitev na višji ravni, ki presega mojo. Iz izkušenj pa lahko povem, da je zelo zahtevno, da bi en sam voditelj brez večje ekipe sodelavcev pripravil tako oddajo vsak teden.

MANICA JANEŽIČ AMBROŽIČ, odgovorna urednica Informativnega programa TV Slovenija

tv-info-manica.JPG
Manica Janežič Ambrožič
TVS

»Informativni program TV Slovenija takoj po novem letu pripravlja kar nekaj novosti in popestritev že obstoječih oddaj in programa. Oddaja Akcent se iz Programa plus seli v Informativni program, kjer se bo po novem imenovala Moje mnenje in bo na tedenski ravni z gosti obravnavala aktualne teme preteklega tedna. Prav tako se k nam seli oddaja Koda. Ob sobotah bomo gledalcem ponudili Dnevnikov izbor, kjer bomo poglobljeno in analitično obravnavali teme, ki so sicer velikokrat potisnjene na stran. Nedeljske večere bomo popestrili z desetminutno oddajo Politično s Tanjo Gobec, v kateri bo voditeljica s prepoznavnimi gosti z različnih področij komentirala in razčlenjevala ključne dogodke in najbolj vroče teme. Bistvo vseh novosti je iskanje odgovornosti za nastali položaj in težave ter poglobljen in analitičen pristop k obravnavani temi, česar nam v poplavi 'instant' in nepreverjenih informacij v tem hitrem tempu življenja, ki ga živimo, pogosto primanjkuje. Prav tako bomo oddaje obogatili s prispevki s terena. Ravno to, poglobljena, analitična in preverjena informacija, je poslanstvo javnega medijskega servisa, ki ga bo Informativni program TVS dosledno izvajal. V naslednjem letu pripravljamo tudi kar nekaj odmevnih tem za Dosjeje in Mednarodna obzorja, konec januarja pa za tri mesece v London pošiljamo dopisnika Adrijana Bakiča, ki bo poročal o brexitu.«

POLITIČNO S TANJO GOBEC

Živimo v času množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? Na to bo skušala odgovoriti desetminutna nedeljska informativna oddaja Politično s Tanjo Gobec. Voditeljica bo s prepoznavnimi gosti z različnih področij komentirala in razčlenjevala ključne dogodke in najbolj vroče teme – da bi lažje razumeli, kaj se je zgodilo, kaj je v ozadju, kaj nas čaka in zakaj. Urednica oddaje, ki bo v programu po Dnevniku in pred Zrcalom tedna, je Nataša Rijavec Bartha.

Objavljeno v reviji Vklop št. 1, 3. 1. 2019.