Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Vesna prvič v roke ženski avtorici!

C. R., 16.09.2018 08:54:33

V soboto, 15. septembra, se je s podelitvijo najvišjih slovenskih filmskih nagrad vesna zaključil 21. Festival slovenskega filma. Obiskovalci so si na festivalu lahko ogledali kar 111 filmov, od tega 52 tekmovalnih.

Delite na:
Vesna prvič v roke ženski avtorici!
Vesno za najboljši celovečerni film je prejel film Ne bom več luzerka scenaristke in režiserke Urše Menart. Matjaž Rušt

Po vesnah za režijo, ki sta ju prejeli Hanna Slak lani za film Rudar in Maja Weiss leta 2002 za film Varuh meje, prejme film Ne bom več luzerka scenaristke in režiserke Urše Menart letošnjo vesno za najboljši celovečerni film. Gre za zgodovinski trenutek za slovenski film, saj se do sedaj v zgodovini podeljevanja vesen še ni zgodilo, da bi glavno nagrado prejela ženska avtorica.

Film Ne bom več luzerka je prejel tudi vesni za najboljši scenarij in najboljšo stransko žensko vlogo (Živa Selan). Za najboljšo režijo je bil nagrajen Darko Štante za film Posledice, ki je prejel tudi vesni za najboljšo glavno moško vlogo (Matej Zemljič) in najboljšo stransko moško vlogo (Timon Šturbej).

Preberite tudi: Siddharta ledeno dvorano spravila do vrelišča! Kliknite TUKAJ!

Vesne za najboljšo glavno žensko vlogo (Judita Franković Brdar), najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba) je prejel film Izbrisana režiserja Mihe Mazzinija. Po dve festivalski nagradi so prejeli filmi Zgodovina ljubezni v režiji Sonje Prosenc (vesni za poseben izvirni dosežek in za najboljšo fotografijo – Mitja Ličen), Koliko se ljubiš? režiserke Nine Blažin (vesni za najboljšo montažo – Zlatjan Čučkov in najboljši dokumentarni film) in Gajin svet režiserja Petra Bratuše (vesna za najboljšo masko – Nataša Sevčnikar in vesna za posebne dosežke). Vesno za najboljši zvok (Julij Zornik) je prejel film Lep pozdrav iz svobodnih gozdov režiserja Iana Soroke, vesno za najboljši kratki film pa Poslednji dan Rudolfa Nietscheja režiserja Blaža Kutina. Vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo je prejel film Zimske muhe režiserja Olma Omerzuja, vesno za najboljši animirani film je prejel film Koyaa – Divji ležalnik režiserja Kolje Sakside. Vesno za najboljši študijski film je prejel film Voyage voyage režiserja Luna Sevnika, drugo vesno za posebne dosežke pa film Nori dnevi režiserja Damiana Nenadića.

Film režiserke Urše Menart Ne bom več luzerka je prejel tudi finančno nagrado IRIDIUM (5.000 EUR za postprodukcijske storitve) in posebno omembo žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark. Ta je podelila nagrado tudi filmu Posledice.

Najboljša filma sklopa Podmladek sta Metum (skupinsko delo) in Kar človek čuti režiserja Urha Pirca.

Nagrado po izboru občinstva je prejel film Posledice režiserja Darka Štanteta s povprečno oceno 4,75.

Zaključne slovesnosti se je udeležil tudi novi minister za kulturo Dejan Prešiček, slovesnost pa je vodila Karin Sabadin ob glasbeni spremljavi Marine Martensson in Tomi Purich tria.

Zaključna slovesnsot 21. FSF (Posledice) - foto Matjaž Rušt.jpg
Nagrado po izboru občinstva je prejel film Posledice režiserja Darka Štanteta.
Matjaž Rušt

Festival letos z novostjo

Novost letošnjih šestih festivalskih dni sta bili novi prizorišči, razstavišče Monfort in kino Komuna, v katerem bo danes in v ponedeljek na ogled retrospektiva zmagovalnih filmov.

Festival je bil dobro obiskan, njegovo težišče je bilo tudi letos na tekmovalnem in preglednem programu. Poleg tega, da ponuja pregled slovenske avdiovizualne bere preteklega leta, pa je Festival slovenskega filma pomemben tudi kot prostor srečevanja filmskih ustvarjalcev, strokovne javnosti, mednarodnih gostov in drugih ljubiteljev filma.