stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Špelo Čadež povabili v oskarjevsko Akademijo

T. B., Vklop, 20.07.2018 20:01:48

Slovenci smo dobili predstavnika v ameriški Akademiji, ki podeljuje oskarje, članstvo pa so ponudili animatorki Špeli Čadež.

Delite na:
Špelo Čadež povabili v oskarjevsko Akademijo
Špela Čadež Revija Vklop

Uspehov Špele Čadež, slovenske animatorke in režiserke, ki redno pobira nagrade na filmskih festivalih, smo nekako že vajeni. Njeni kratki animirani filmi, na primer Boles in Nočna ptica, so umetnine v najboljšem pomenu besede, ki jih cenijo tako gledalci kot animatorski kolegi, njen talent pa so opazili tudi velikani, kot je Netflix, ki jo je povabil, da naredi animirani filmski napovednik za njihovo serijo Oranžna je nova črna. A čez povabilo, kakršno je Čadeževa dobila tokrat, ga ni. Prišlo je z ameriške Akademije za filmsko umetnost in znanost, ki podeljuje oskarje, Špela Čadež pa bo tako postala članica, ki bo soodločala o prejemnikih oskarjev za najboljši kratki in celovečerni animirani film.

Preberite tudi: Ksenija Horvat odkrito o sinu in hčeri. Kliknite TUKAJ!

»Najprej sem dobivala čestitke z vsega sveta, potem pa sem šele dojela, za kaj gre, ker sem bila v Mariboru na nekem predavanju in sem skoraj spregledala mail,« je povedala Čadeževa, ki jo je vabilo prijetno presenetilo, čeprav jo bolj kot to veseli nekaj drugega. »Kot prvo so povabili ogromno število žensk, kot drugo pa nas je veliko več iz neodvisne animacije, saj so nas zadnja leta popolnoma zanemarjali. Moram pa reči, da mi je največ pomenilo, ko je ameriški novinar napisal, češ da so me sprejeli kot neko opravičilo, ker bi Nočna ptica po njegovem mnenju morala biti med nominiranci za oskarja, saj naj bi bil po mnenju stroke to najboljši film v zadnjem času. Kaj takšnega je pa res lepo prebrati.« Besede Špele Čadež se nanašajo na zapis novinarja Amida Amidija, ki je v svojem članku zapisal: »Gre za še en zanimiv vidik letošnjih povabil med animiranimi filmi, saj so nekateri vabljeni filmski ustvarjalci isti, kot jih je Akademija v preteklih letih krivično spregledala. Med filmske ustvarjalce te kategorije spada tudi Špela Čadež, katere film Nočna ptica šteje za enega najboljših kratkih filmov pretekle dobe.«

Akademija je sicer pred dvema letoma napovedala, da si bo prizadevala podvojiti število žensk in raznolikih članov organizacije do leta 2020. Letos je 49 odstotkov novih članov žensk, skupni delež žensk v članstvu Akademije pa se je z 28 odstotkov povečal na 31.