stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Smrtonosna megla v Parizu

M. V., Vklop, 17.05.2018 19:01:32

Zadrži dih, nova francoska ZF-srhljivka.

Delite na:
Smrtonosna megla v Parizu
Karantanija Cinemas

Megla je v grozljivkah precej pogost pojav; ob tem se nam takoj v misli prikrade kultna Megla režiserja Johna Carpenterja iz leta 1980. Po novem smrtonosna megla kosi po Parizu v francoski ZF-srhljivki Zadrži dih (Dans la brume).

Olga Kurylenko (Kvantum sočutja, Pozaba) in Romain Duris (Ločitev po francosko, Ves denar sveta) igrata starša najstnice, ki zaradi prirojene bolezni živi v hermetično zaprti komori. Čeprav se sliši grozno, jo to reši, ko se po Parizu začne širiti smrtonosna megla. Tudi staršema se uspe rešiti na streho ene od stolpnic, a njuna hči ostaja ujeta spodaj, baterije komore pa ne bodo delovale večno. Kako naj se prebijeta skozi meglo (ki se še dviguje) do nje?

zadrži dih.png

»Ni prav veliko filmov katastrofe, ki bi se dogajale v Parizu,« razmišlja Ukrajinka Olga, ki mesto mode dobro pozna, saj se je tja preselila že pri 16 letih, ko je zacvetela njena manekenska kariera. Leta 2001 je dobila francosko državljanstvo, saj se je leto prej poročila s francoskim modnim fotografom Cedricom van Molom (njun zakon je sicer po štirih letih razpadel), od leta 2009 pa uradno živi v Londonu. Rojeni Parižan pa je Romain, ki je navdušen nad mestom, kot ga prikazuje film. »Čudovito je. Vizualno osupljiva in zelo mogočna je ta čudna in tiha megla, ki se vije pod strehami starega Pariza. Pričara osupljivo nasprotje sicer pregovorno očarljivega mesta.« Film pravzaprav ne pojasni, kaj natanko je ta smrtonosna megla in od kod izvira, izvemo le, da se pojavi po potresu. »Verjetno je torej ušla iz notranjosti Zemlje,« razmišlja Romain, Olga pa je prepričana, da gre predvsem za svarilo pred (ali metaforo, če hočete) podnebnimi spremembami, ki smo jim priča. »Mislim, da naš planet trpi zaradi vsega, kar mu povzročamo, in megla v filmu je rezultat tega. Zrak v Parizu je tudi v resnici bolj onesnažen, kot je bil kdajkoli prej,« pravi nekdanje Bondovo dekle. Tega se zaveda tudi Romain, ki pravi, da je film zato zelo realističen in zna gledalcem zlesti pod kožo. »Smog in onesnaženo meglo, v kateri komaj dihamo, poznamo po vseh mestih sveta.« Scenarij, da nas nekega dne zajame smrtonosna megla, torej ni tako nemogoč.

Preberite tudi: Novinar TV Slovenija brez žene in otrok zapušča Slovenijo. Kliknite TUKAJ!