Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Sijajna generacija legendarnih hollywoodskih zvezdnikov

T. J., 30.08.2019 18:00:00

Meryl Streep, Sigourney Weaver, Jeff Bridges … Letos so ali pa še bodo okroglih 70 let dopolnili številni mojstri igre, ki brez kančka dvoma spadajo med največja hollywoodska imena vseh časov. Ob tej priložnosti smo obudili spomin na karierne poti in poklicne uspehe slavljencev, med katerimi je nekaj takšnih, ki jim, glede na njihov videz, še zdaleč ne bi prisodili, da so na svet prijokali že 'davnega' leta 1949.

Delite na:
Sijajna generacija legendarnih hollywoodskih zvezdnikov
Meryl Streep Profimedia

Meryl Streep

meryl streep.jpg
Meryl Streep
Profimedia

Meryl Streep, rojena 22. junija 1949 v mestu Summit v ameriški zvezni državi New Jersey, slovi kot najboljša igralka svoje generacije. Prvenec v filmskem svetu je doživela leta 1977, ko ji je pripadla vloga v drami Julia. Istega leta se je prvič pojavila tudi v televizijskem filmu, in sicer v športni drami Smrtonosna sezona. Med drugim se lahko pohvali s tremi oskarji, devetimi zlatimi globusi in tremi emmyji, še vedno pa je rekorderka po številu nominacij za oskarja, saj je bila za najprestižnejšo nagrado v filmskem svetu nominirana kar 21-krat! Meryl, ki velja za eno od najbolj cenjenih in nadarjenih igralk vseh časov, se spominjamo po številnih odlično odigranih vlogah, na primer v kultni drami Kramer proti Kramerju, romantični drami Sofijina odločitev, biografski romantični drami Moja Afrika, romantični drami Najini mostovi, komični drami Hudičevka v Pradi, biografski drami Železna lady, zgodovinski biografski drami Zamolčani dokumenti … Zvezdnico, ki je na srečo še vedno zelo aktivna v igralskih vodah, lahko med drugim gledamo v priljubljeni seriji Majhne laži.

jeff bridges.jpg
Jeff Bridges
Profimedia

Jeff Bridges

Kariera igralca, pevca in filmskega producenta Jeffa Bridgesa traja že od leta 1951, ko se je kot dojenček pojavil v drami The Company She Keeps, prvo 'resno' vlogo pa je odigral 19 let pozneje, in sicer v drami Halls of Anger. Za oskarja je bil nominiran sedemkrat, osvojil pa je 'le' enega, in sicer leta 2010 za glavno vlogo v romantični glasbeni drami Noro srce. Z vlogo v tem filmu si je zvezdnik, ki nam je v spominu med drugim ostal po vlogah v drami Zadnja predstava, komični kriminalni drami Thunderbolt in Lightfoot, znanstvenofantastični romanci Mož z zvezde, komični fantazijski drami Kraljevi ribič in komični kriminalki Veliki Lebowski, priigral tudi zlati globus. Jeff bo 70. rojstni dan praznoval 4. decembra.   

don johnson.jpg
Don Johnson
Profimedia

Don Johnson

Ob omembi imena Don Johnson večina najprej pomisli na kultno serijo Miami Vice, ki je gledalce navduševala med letoma 1984 in 1990. Gel v laseh, bela obleka in mokasini so bili zaščitni znak nepozabnega detektiva Jamesa 'Sonnyja' Crocketta, ki ga je odlično upodobil ta čedni igralec, filmski ustvarjalec in glasbenik. Ravno s prepričljivo igro v tej seriji si je leta 1986 prislužil zlati globus. V bogati karieri, ki obsega več kot 90 filmov in serij, je doživel veliko vzponov in padcev. Žal je imel, kot številni njegovi hollywoodski kolegi, tudi nekaj težav z odvisnostjo od alkohola in mamil. No, mlajša generacija pa verjetno bolje pozna Dakoto Johnson, njegovo 29-letno hčerko, ki jo je dobil v zakonu z 62-letno stanovsko kolegico Melanie Griffith. Dakota je igralka in model, znana kot junakinja priljubljene filmske serije Petdeset odtenkov, njen slavni oče pa bo zabavo za svoj 70. rojstni dan organiziral 15. decembra.

richard gere.jpg
Richard Gere
Profimedia

Richard Gere

Šarmantni igralec Richard Gere še vedno živi s polnimi pljuči. Gledamo ga lahko v seriji MatiOčeSin, februarja letos pa se je razveselil sinčka, ki mu ga je povila njegova 34 let mlajša žena, privlačna španska publicistka Alejandra Silva. Čeprav je za njim zelo pisana igralska kariera, je verjetno še vedno najbolj znan po vlogi Edwarda Lewisa v kultni romantični komediji Čedno dekle, v kateri mu je družbo delala 51-letna Julia Roberts. Ljubljencu žensk, ki bo 70 let dopolnil 31. avgusta, pa bi naredili veliko krivico, če ne bi omenili še nekaj drugih filmov, v katerih se je odlično izkazal. Mednje med drugim spadajo kriminalna drama Ameriški žigolo, romantična drama Častnik in oficir, romantična komedija Pobegla nevesta, kriminalna drama Izvirni strah, drama Chicago, ki mu je prinesla zlati globus, in triler Arbitraža. 

jessica lange.jpg
Jessica Lange
Profimedia

Jessica Lange

Igralko Jessico Lange, ki je v osmo desetletje že zaplavala, in sicer 20. aprila, je v času, ko je delala še kot model, odkril zdaj že pokojni italijanski filmski producent Dino De Laurentiis, ki je iskal primerno dekle, ki bi odigralo glavno vlogo v pustolovski grozljivki King Kong. Angažma je zaupal takrat še povsem neizkušeni Jessici, ki se je tako dobro izkazala, da je leta 1977 za to vlogo dobila zlati globus. Pozneje je med drugim prejela še štiri zlate globuse, tri emmyje in dva oskarja, leta 1983 za stransko vlogo v komični romantični drami Tootsie, 12 let pozneje pa še za glavno vlogo v romantični drami Blue Sky.   

sigourney weaver.jpg
Sigourney Weaver
Profimedia

Sigourney Weaver

Igralka Sigourney Weaver, ki je na svet prijokala 8. oktobra 1949 v newyorški četrti Manhattan, je znana tudi pod vzdevkom kraljica znanstvene fantastike. Filmsko kariero je začela leta 1977 v romantični komediji Annie Hall, pohvali pa se lahko s tremi nominaciji za emmyja in tremi za oskarja. V zgodovino se je zapisala kot prva oseba, ki je v istem letu osvojila dva igralska zlata globusa. Zgodilo se je leta 1989, ko je prestižni nagradi osvojila za vlogo Katharine Parker v komični romantični drami Delovno dekle in za vlogo Dian Fossey v biografski drami Gorile v megli. Zelo znana pa je seveda tudi po vlogah v filmskih serijah Osmi potnik, Izganjalci duhov in Avatar.   

sissy spacek.jpg
Sissy Spacek
Profimedia

Sissy Spacek

Igralka in pevka Sissy Spacek, ki bo 70 let dopolnila 25. decembra, je igralski prvenec doživela leta 1972, ko je zaigrala v akcijski kriminalni drami Prime Cut. V bogati karieri, ki traja že skoraj pet desetletij, je bila šestkrat nominirana za oskarja, domov pa je odnesla en zlati kipec, in sicer za glavno vlogo v biografski glasbeni drami Coal Miner's Daughter, v kateri je odlično upodobila ameriško zvezdnico countryja Loretto Lynn. S to vlogo si je priigrala tudi zlati globus, nagrado, ki jo je pozneje osvojila še dvakrat, leta 1987 za igro v komični drami Crimes of the Heart in 15 let pozneje še za igro v kriminalni drami V pasti. Kar se tiče nagrad, pa to še zdaleč ni vse, saj se med drugim lahko pohvali še s tremi nominacijami za emmyja.   

shelley long.jpg
Shelley Long
Profimedia

Shelley Long

Se še spominjate simpatične natakarice Diane Chambers iz nekoč izredno priljubljene humoristične serije Na zdravje, ki smo jo lahko spremljali med letoma 1982 in 1993? Diane je odlično upodobila igralka in komedijantka Shelley Long, ki je, v nasprotju z drugimi predstavljenimi slavljenci, sicer bolj znana po vlogah v serijah kot v filmih, a jo je kljub temu treba omeniti. Da je odlična igralka, ne nazadnje dokazujejo tudi emmy in dva zlata globusa, ki jih je osvojila ravno z vlogo Diane. Shelley, ki se je rodila 23. avgusta 1949, je prvo filmsko vlogo dobila leta 1980, oboževalci serij pa so jo prvič lahko videli že dve leti pred tem, ko se je pojavila v eni od epizod serije The Love Boat.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 33, 16. 8. 2019