stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ljubezen do glasbe nas drži skupaj, pravijo člano zasedbe San Di Ego

Sonja Javornik, 28.04.2020 09:46:30

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★

Delite na:
Ljubezen do glasbe nas drži skupaj, pravijo člano zasedbe San Di Ego
San Di Ego Dare Brenko

»Rock je še živ,« pravijo člani skupine San Di Ego, ki že sedem let navdušujejo vse ljubitelje te zvrsti. Ob izidu tretjega albuma z naslovom Zdaj je čas bi jih morali občudovati na koncertih, kjer so zaradi neposredne energije prava atrakcija, ampak zaradi izrednih ukrepov jih lahko za zdaj poslušamo le v varnem zatočišču doma. Kar tudi ni slabo, saj tretji album prinaša kar nekaj morebitnih uspešnic. Na naša vprašanja so člani skupine odgovarjali skupinsko.

Člani zasedbe ste bili že prej uveljavljeni glasbeniki. Ste se dolgo poznali, preden ste začeli sodelovati?

Da, poznali smo se že od prej in skoraj vsak od nas je v nekem trenutku že glasbeno sodeloval z drugim. Tako da se ta zasedba ni ustanovila naključno, ampak zelo premišljeno in preračunano. 

Kaj je tisto, kar mora biti skupno članom vaše skupine?

Vsekakor je najpomembnejša ljubezen do iste zvrsti glasbe. To skupino smo prvotno ustanovili, da bi potešili svoje duše, željne izvajanja stare klasične hard rock glasbe, brez kakršnegakoli prilagajanja. Zato je bilo zelo pomembno skupaj spraviti enakomisleče posameznike z enakimi željami in vizijo. Sicer smo pozneje ugotovili, da tudi v tem primeru ni vse tako preprosto, ampak kljub temu lahko trdimo, da je še vedno ljubezen do tovrstne glasbe tisto, kar nas najbolj drži skupaj.

SanDiEgo_promo_foto Dare Brenko  (11).jpg
San Di Ego
Dare Brenko

Je rock še živ ali se ta zvrst počasi poslavlja?

Rock je zagotovo še živ in se verjetno nikoli ne bo poslovil. Tako kot na primer klasika ali jazz ne. Je pa res, da s časom spreminja obliko in seveda raven priljubljenosti. Če pogledamo zgodovino, je vsako desetletje rock zvenel malo drugače, razlika je seveda še bolj očitna, če primerjamo stari rock z današnjim. S tem se ustvarja zelo veliko različnih podzvrsti rock glasbe, in če se pogovarjamo o teh, je zgodba malce drugačna. San Di Ego je rock skupina, ki se zgleduje po klasičnem rocku 70. in 80. let prejšnjega stoletja in se ga tudi trudimo ohranjati pri življenju. Je pa vprašanje, koliko časa bodo tovrstne zasedbe še vztrajale. Mogoče bodo, vendar v spet nekoliko drugačni obliki.

Predelali ste kar nekaj skladb. V nasprotju z mnogimi priredbami, ki zelo malo odstopajo od izvirnika, se pri vas vedno znova zdi, kot da ste pesmi dali novo življenje. To je uspeh, kajne?

San Di Ego imamo v svojem repertoarju, ki ga izvajamo v živo, poleg svoje avtorske glasbe ogromno zalogo klasičnih rock uspešnic. Zaigramo jih ponavadi tako, da se čim bolje približamo izvirniku, saj so nam in našemu občinstvu všeč take, kot so. Vsake toliko časa pa se odločimo, da bomo napravili, posneli in izdali priredbo. V tem primeru se nam zdi, da je nesmiselno zgolj skopirati nekaj, kar je že bilo narejeno, zato pesmi za predelavo ne iščemo v rock glasbi, ampak v drugih zvrsteh, kot so pop, disco in podobno.

Kako sploh izbirate priredbe? Tudi na nedavno izdanem tretjem albumu jih je nekaj.

Ko najdemo ustrezno pesem, ki nam je vsem všeč, in v njej vidimo neki potencial, jo predelamo v našo zvrst, dodamo nekaj lastnih zamislic in upamo na najboljše. Izkazalo se je, da ta recept pri nas dobro deluje, zato se vsake toliko časa z veseljem pozabavamo s tem.

SanDiEgo_promo_foto Dare Brenko  (7).jpg
San Di Ego
Dare Brenko

Kako so priredbe komentirali izvirni izvajalci: Tulio, Mežek, Samantha?

Od omenjenih izvajalcev smo dobili zelo pozitivne odzive. Aleksandra Mežka smo spoznali, ko je bila naša različica Julije že izdana. Bil je zelo zadovoljen, ker smo jo predstavili kot močno rock balado. Z njim smo nato še velikokrat sodelovali in stali skupaj na odru ter posneli celo duet Gledam tvoje slike. 

Zelo smo bili presenečeni, ko je za našo priredbo Touch Me izvedela Samantha Fox in nam poslala video, na katerem izrazi svoje navdušenje. Pozneje smo z njo skupaj nastopili na festivalu Pivo in cvetje. Oba posnetka si lahko ogledate na naši ali  spletni strani YouTube.

Tulia Furlaniča pa smo spoznali, še preden smo se lotili Anite, ko nas je na nekem našem koncertu prišel pozdravit za oder in nam povedal, da nas spremlja in ceni to, kar počnemo. Seveda nam je to dalo motivacijo in odlično idejo za naslednjo priredbo, ki smo jo posneli, ne da bi on to vedel. Ko je slišal naš izdelek, je bil zelo zadovoljen, zaradi tega smo se zbližali in dogovorili za morebitna prihodnja sodelovanja.

Kakšna je razlika med izvajanjem lastne skladbe in predelave?

Za avtorske skladbe pravimo, da so kot naši otroci. Na njih smo ponosni in ni lepšega občutka, kot ko izvajamo lastno skladbo, če občinstvo z nami še prepeva, pa je popolno.

Nov album ima naslov Zdaj je čas. Verjetno si niste predstavljali, da bo zdaj čas za epidemijo, ampak ste imeli bolj v mislih, da bo čas za rock koncerte ...

Natanko tako! To je naš tretji album in sedmo leto, odkar zasedba obstaja. Iz leta v leto smo pridobivali več privržencev in vedno več koncertirali. Nekako smo slutili, da bo letošnje leto najuspešnejše do zdaj, zato tudi naslov plošče Zdaj je čas. No, položaj se je zasukal – nihče niti v sanjah ni pričakoval tako črnega scenarija. 

SanDiEgo_promo_foto Dare Brenko  (10).jpg
Skupina štirih izjemnih glasbenikov.
Dare Brenko

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★