stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kozoletova Polsestra na festivalu tolerance v Zagrebu

STA / KL, foto: Urša Premik, 30.06.2020 12:14:36

V nedeljo se je v Zagrebu začel 14. festival tolerance, ki ga je ustanovil oskarjevec Branko Lustig. Filmski program bo v soboto sklenil slovenski celovečerni igrani film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta. Film pripoveduje o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem stanovanju v Ljubljani.

Delite na:
Kozoletova Polsestra na festivalu tolerance v Zagrebu
Damjan Kozole Urša Premik

Film Polsestra je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu lanskega filmskega festivala v Karlovih Varih in je požel odlične mednarodne kritike, so zapisali na Slovenskem filmskem centru (SFC). Nastal je po scenariju Damjana Kozoleta, Urše Menart in Ognjena Sviličića. Glavne vloge igrajo Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo žensko vlogo, Jurij Drevenšek in pokojni Peter Musevski.

Direktor fotografije je Miladin Čolaković, scenografka Neža Zinajić, kostumografka Katja Hrobat, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, montažerja Jurij Moškon in Atanas Geogijev, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Igor Popovski, direktor filma je Mitja Kozamernik. Gre za slovensko-makedonsko-srbsko koprodukcijo, poleg Vertiga iz Ljubljane so koproducenti Sisters and Brother Mitevski, Filmska hiša Baš Čelik in RTV Slovenija.

foto: Urša Premik

Film je po premieri začel intenzivno pot po mednarodnih festivalih, ki jo je prekinila epidemije novega koronavirusa. Zdaj se njegova festivalska pot nadaljuje. Polsestra bo te dni poleg v Zagrebu prikazana tudi v tekmovalnem festivalskem programu Sofia IFF, ki je bil ravno tako prestavljen z marčevskega termina. Kompletna edicija festivala tako že od 25. junija poteka preko spleta, zaključila se bo 19. julija, so še sporočili s SFC.

Kot so še sporočili, bodo poleg Polsestre v tekmovalnem programu v Sofiji prikazane še tri slovenske manjšinske koprodukcije, ki jih je sofinanciral SFC, in sicer Oče režiserja Srdana Golubovića, Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske in Šivi režiserja Miroslava Terzića.