podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Ko se na odru zalomi

Teja Pelko, Vklop, 21.11.2018 20:01:39

Gledališka komedija Predstava, ki gre narobe, ki je dosegla izjemen uspeh na West Endu in Broadwayu, konec novembra prihaja na naše odre.

Delite na:
Ko se na odru zalomi
Predstava, ki gre narobe. Marko Vavpotič / M24.si

V predstavi se dramsko društvo Fakultete za strojništvo loti svoje največje in najzahtevnejše gledališke produkcije do zdaj: kriminalke angleškega tipa Kdo je morilec? v slogu znamenite kraljice te zvrsti Agathe Christie z naslovom Umor v dvorcu Haversham. A predstava jim nikakor ne steče. Zaporedje nepredvidljivih in noro zabavnih dogodkov hitro spreobrne dogajanje na odru iz slabega v katastrofalno.

Preberite tudi: Bajaga brez izpita za avto prepotoval ves svet.

Vse gre namreč narobe: igralci uporabijo napačne pripomočke, če že uporabijo prave, pa jim ti razpadejo, scenski elementi se nikakor ne obnašajo tako, kot bi se morali, še kulise začnejo razpadati. Občinstvo tako spremlja zasedbo, ki trmasto poskuša, ne glede na vse težave, čim bolje in resno izpeljati predstavo, čeprav se jim onesvesti glavna igralka, se nekam izgubi scenarij, z zidu padejo vsi scenski elementi in se igralci spotikajo ob vse in vsakogar (celo ob lastno besedilo).

Sara Gorše
Za Saro bo to prva gledališka komedija, premiere pa se že zelo veseli.
Marko Vavpotič / M24.si

V slovenski različici se bodo z zagatami pod vodstvom Jureta Ivanušiča na odru spopadali Mario Dragojević, Dominik Vodopivec, Matej Zemljič, Robert Korošec, Luka Cimprič, Oskar Kranjc, Sara Gorše in Klara Kastelec. Ustvarjalci pilijo še zadnje podrobnosti, glede na videno in slišano na vaji pa bodo trebušne mišice tudi v slovenski različici zelo trpele.

Matej Zemljič
Po Zemljičevem mnenju si lahko gledalci obetajo dve uri nepretrganega smeha in nore zabave, ki je v gledališču že dolgo časa ni bilo.
Marko Vavpotič / M24.si

A tudi za to, da bo šlo vse narobe, je treba imeti ogromno vaj. Še posebno v tem primeru, kjer je ogromno tehničnih zapletov, ki terjajo zelo natančno časovno usklajenost, hkrati pa je na odru zelo veliko ljudi. »V predstavi je veliko 'gagov', ki morajo biti izvedeni z matematično natančnostjo, če ne, nimajo 'haska'. Za igralce je predstava pogosto tudi izjemno fizično naporna, ker morajo v nekaterih delih pokazati vso svojo gibalno spretnost. V bistvu gledamo dva trilerja: eden je Umor v dvorcu Haversham, to je predstava, ki jo ti strojniki uprizarjajo, drugi triler pa je katastrofalni večer, ko predstava razpada pred gledalci. Uskladiti to dvoje tako, da vse skupaj ostane komedija, je bil največji režiserski zalogaj,« je razkril Jure. Z ekipo je sicer izjemno zadovoljen. »To so mladi, zagnani, profesionalni igralci, ki na vajah zares garajo, in mislim, da bo njihov trud več kot poplačan,« je igralce pohvalil režiser, igralec in scenarist.

Več v reviji Vklop št. 46, 15. 11. 2018.