Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Nov zakon ministrice Prevolnik Rupel izpolnjuje ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako se je začela življenjska pot mojstra groze in strahu

bv, 28.07.2020 18:45:52

★★★ REVIJA NOVA ★★★

Delite na:
Kako se je začela življenjska pot  mojstra groze in strahu
Stephen King z družino instagram

»Bil sem ustvarjen za pisanje zgodb. Resnično si ne predstavljam, da bi počel karkoli drugega.« S. King

»Pošasti so resnične in tudi duhovi so resnični. Živijo v nas in včasih zmagajo.«

Ob imenu Stephen King dobimo mravljince po hrbtu. Prižgemo luči in previdno pokukamo izza vogala. V nas se naseli občutek, češ kaj pa če … Najuspešnejši pisatelj grozljivk sega v vse kotičke človeške psihe, dokler ne zadene šibke točke bralca in z mojstrskim ustvarjanjem napetosti v tesnobni občutek spravi še tako pogumne posameznike. Prodal je 350 milijonov izvodov knjig in je zagotovo najuspešnejši romanopisec svojega žanra vseh časov.

Stephen King z družino
Stephen King z družino
instagram

Največkrat prenesen avtor na filmska platna

Tudi če niste nikoli v življenju prebrali katere izmed njegovih knjig, so vas njegove zgodbe zaznamovale skozi upodobitve na velikem platnu. Kar 45 jih je bilo prirejenih za velika platna, več kot 30 pa za televizijske filme in nadaljevanke. Zaradi velikega števila adaptacij se je ustvaril žanr, poimenovan po pisatelju, žanr Stephena Kinga. Najprej nas je prestrašil s kultnim romanom o zasmehovani odraščajoči najstnici Carrie, ki je bil le dve leti po izidu prenesen na filmska platna. Najbolj odmevne Stephenove filmsko upodobljene grozljivke pa so še: It (Tisto), Christine, 1408, Mačje pokopališče, Misery in Izžarevanje (Shining).

Vendar ni le mojster groze. V njem je globok občutek za pravičnost, upanje in lojalnost. Filmi, narejeni po adaptaciji tovrstnih Kingovih romanov, so osvojili najprestižnejše nagrade: Kaznilnica odrešitve, Zelena milja, Dolores Claiborne in številni drugi.

Stephen King z družino
Stephen King z družino
instagram

Strah in bolečina sta prva občutka, ki se ju spominja

Stephen Edwin King se je rodil 21. septembra 1947 v Portlandu materi Nellie Ruth in očetu Donaldu Edwinu Kingu. Bil je čudežni otrok, zdravnik je namreč njegovi mami zatrdil, da ne bo mogla imeti otrok. Zato sta z možem tudi posvojila Stephenovega starejšega brata Davida.

Zase pravi, ga je strah prevzemal že v ranem otroštvu. Prvi spomini, ki jih ima, so travmatični: bolečina osjega pika, varuška, ki ga je pretepala za šalo in pitala z jajci, strah, ki ga je prelil v svoje prve zgodbe in jih nato prebiral bratu, izginotje očeta, smrt prijatelja pod vlakom … Namesto da bi mu tesnobni otroški občutki pustili travme, jih je prelil v nepozabne zgodbe svojih romanov.

Stephen King
Stephen King
instagram

Pisateljevanje mu je bilo položeno v zibelko

Oče je družino zapustil čez noč in brez pojasnila, ko je imel Stephen komaj dve leti. Vse, kar je izvedel o njem, so bile pripovedi njegove mame. Baje je bil tudi oče Donald pisatelj, vendar Stephen ni nikoli prebral ali videl kakšnega njegovega rokopisa. Družina je ostala brez prihodkov in začelo se je njihovo nenehno preseljevanje iz kraja v kraj. Ustalili so se šele, ko je imel Stephen 11 let.

Česa se boji Stephen King

- najbolj se še vedno boji pajkov, podgan in umazanega perila,

- boji se tudi letenja,

- najstrašnejši film zanj je Čarovnica iz Blaira,

- najsrhljivejši roman 1984 (Orwel),

- najpogostejše vprašanje, ki mu ga postavijo, je v povezavi s klovni in romanom Tisto,

- njegova najljubša glasbena skupina je AC/DC.

Prvo zgodbo, V polsvetu groze, je napisal pri šestih ali sedmih letih. Večinoma je v tistem obdobju pisal stripe, kajti prepričan je bil, da je zgodba boljša, če je ilustrirana, navdihnil pa ga je animirani film Bambi. Takrat se je tudi začelo Kingovo pisateljsko obdobje, saj je od tistega trenutka pisal vedno, ko se je vrnil iz šole, pozneje z dela, vse do današnjih dni. Navdih za večino njegovih zgodb izhaja iz zvezne države Maine, kjer je živel kot otrok.

Stephen King z mlado Drew Barrymore
Stephen King z mlado Drew Barrymore
instagram

Vedel je, da hoče biti pisatelj, in je vztrajal

Kot mladostnik je bil obseden z grozo in temno stranjo. Prepričan je bil, da ne bo dočakal niti 20 let.

Pri 16 letih si je tako močno želel biti poklicni pisatelj, da je urednikom revij začel pošiljati svoje kratke zgodbe. Pri upanju ga niso ustavile niti zavrnitve, vsak negativni odgovor je pribil na žebelj, dokler ga teža papirja ni izruvala. Prvo zgodbo, Stekleni pod, je objavil tri leta pozneje, pri 19 letih, in si prislužil prvi honorar – 35 dolarjev.

Pred prvim uspehom je opravljal različne službe, delal je na bencinski črpalki, poučeval je angleški jezik, nekaj časa pa je bil celo pralec perila. Perilo je vključeval v veliko svojih zgodb, saj je bila zanj to ena bolj travmatičnih izkušenj. Gnusili so se mu razpadajoči ostanki kosti, živalske krvi in rakov, nekoč pa je med perilom našel celo človeški zob. Tesnobo je doživljal tudi ob zvokih pralnih strojev, ki pa se jim ni mogel izogniti niti v najetem stanovanju. Ko se je vrnil domov, je bila njegova delovna miza v pralnici, pralni stroj je imel za svojim hrbtom.

Stephen King
Stephen King
instagram

Prvi roman, prvi mednarodni uspeh in prva filmska upodobitev

Vse troje se je zgodilo ob izdaji njegovega prvega romana, ki pa bi brez njegove soproge Thabite ostal v smetnjaku. Med pisanjem je namreč dobil občutek, da je zgodba zanič in je rokopis odvrgel v smetnjak. Thabita ga je prepričala, naj ga dokonča. Kmalu po izdaji je postal prodajna uspešnica in le slabi dve leti po izidu knjige so posneli istoimenski film.

To je bil začetek pravljične zgodbe pisatelja, ki vse knjige piše na roke, nikoli ne pripravi natančnega zapleta in je njegov cilj dobro prestrašiti bralce.

Po desetinah romanov je hotel preizkusiti priljubljenost pri bralcih in je nekaj knjig napisal pod psevdonimom Richard Bachman. Vseh sedem se je uvrstilo med najbolje prodajane knjige leta in King se je spet začel podpisovati s pravim imenom.

Družina pisateljev domišljijskih zgodb in grozljivk

Stephen se je leta 1971 poročil s pisateljico Thabito King. V zakonu so se jima rodili trije otroci, Naomi, ki je duhovnica, ter Joseph Hillstrom King (znan kot Joe Hill) in Owen King, oba pisatelja. Vsi štirje pisatelji v družini pišejo v fantazijsko-mračnjaškem slogu. Ko so ga vprašali, od kod mu ideje za zgodbe, je dejal: »Lahko vam povem, vendar vas moram potem ubiti.« Po smehu pa je nadaljeval: »Pravzaprav ideje prihajajo od povsod.«