pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

FOTO: Johnny Depp navdušil v Avstriji

Miran Inhof, Vklop, 23.07.2018 20:01:33

Alice Cooper, Joe Perry in Johnny Depp so ob kulisi srednjeveškega gradu prvič nastopili v Avstriji.

Delite na:
FOTO: Johnny Depp navdušil v Avstriji
Mimi Inhof

Alice Cooper je pod plaščem noči, ki je legla nad srednjeveški dvorec v Klamu, predstavil Joeja Perryja iz Aerosmith. Nato se je obrnil na levo in desno. »Kam se je zdaj skril?« Stopil je za oder in privlekel drugega kitarista pod žaromete. »Možakar, ki smo ga našli na parkirišču, gospod Johnny Depp!« Občinstvo je rjovelo, Depp pa se je sramežljivo priklonil, medtem ko ga je Cooper objemal. Hollywood Vampires so malo bolj zvezdniška zasedba kot običajne superskupine, zanimanje občinstva za koncerte pa zato toliko večje.

depp.png

Nastop v avtrijskem Klamu se je zgodil v sklopu krajše, večinoma razprodane evropske turneje. Zanimanje gre pripisati temu, da bi občinstvo rado videlo in slišalo enega največjih hollywoodskih zvezdnikov. Seveda sta tu še eden najbolj prepoznavnih rockovskih obrazov Alice Cooper in Joe Perry, druga polovica osrednjega dvojca Aerosmith. Od karizme na odru je prekipevalo, a tudi izvedba je bila na vrhunski ravni. Ob štirih dodatnih glasbenikih so se v uri in pol sprehodili skozi repertoar prijateljev Break on Through (The Doors), Ace of Spades (Motörhead), Baba O'Riley (The Who), lastno zgodovino s Sweet Emotion (Aerosmith), Cooperjevi I'm Eighteen in sklepno School's Out ter seveda prvenec izpred treh let, na katerem prednjačijo pesmi o slasteh in pasteh rockovskega hedonizma. Cooper je tokrat brez običajnih pripomočkov, kot sta giljotina in piton, deloval kot mojster ceremonije, Perry je osredotočeno preigraval hard rock in blues »riffe«, Depp pa je bil kot bratranec Jacka Sparrowa iz Piratov s Karibov, nekoliko sramežljiv, a vidno srečen. Vsakič, ko je stopil do prvih vrst, in to je počel pogosto, se mu je ob vreščanju občinstva narisal nasmešek na obrazu. Frcal je trzalice, mežikal puncam in dvakrat stopil za mikrofon. Prvič v drveči People Who Died ter drugič veliko bolj posrečeno med hkrati čvrsto in čustveno izvedbo Bowiejeve Heroes. Glasna, samozavestna izvedba je koncertu dodala potrebno ostrino in niti za trenutek se ni zdelo, da smo na domišljavem koncertu razvajenih zvezdnikov. Ko so se Hollywoodski vampirji (ime si je Cooper sposodil pri nazivu svoje pivske klape iz sedemdesetih, ki jo je edini preživel) poslavljali, je Cooper vzkliknil: »Lahko noč! Se vidimo kmalu z novo ploščo.«

Preberite tudi: Ko Katarina Čas razplete zgodbo. Kliknite TUKAJ!

Igralec, ki je želel biti glasbenik 

Poleti 1983 se je 20-letni Johnny Depp preselil iz Floride v Kalifornijo, da bi postal rockovski zvezdnik. Kitaro je igral od dvanajstega leta, ko mu jo je kot rojstnodnevno darilo podarila mama. Šolo je zaradi glasbe pustil pri 16 letih, si čez dva tedna premislil in od ravnatelja dobil presenetljiv odgovor – naj raje sledi svojim sanjam. Kot kitarist zasedbe Kids je v Fort Lauderdalu spoznal Briana Warnerja in resno razmišljal, da bi se pridružil njegovi zasedbi. Ostal je s Kids, Warner si je pozneje nadel ime Marilyn Manson in zaslovel, Depp pa je v Los Angelesu dobil drugačno priložnost. Ker je potreboval denar, je sprejel manjšo vlogo v grozljivki Nočna mora v Ulici brestov Wesa Cravena (1984). Kids so se sprli pred podpisom založniške pogodbe, Depp pa je končal v glam rock zasedbi Rock City Angels in končno posnel prvi album. Njegova igralska kariera se je zaradi serije 21 Jump Street hitro vzpenjala.

depp sre.png

Leta 1992 je svet obšla novica, da se je s filmarjema Jimom Jarmuschom in Emirjem Kusturico v času jugoslovanske vojne pridružil Partibrejkersom na koncertu v Beogradu (celotni posnetek koncerta si lahko ogledate na YouTubu). Depp je bil takrat zaradi vloge v filmu Tima Burtona Edward Škarjeroki že superzvezdnik. Prihodnje leto je bil Eddie, glavni junak spota Toma Pettyja Into the Great Wide Open, ki po hitri priljubljenosti zaradi ošabnosti pade v anonimnost. Istega leta je spisal skladbo z Ryanom Adamsom, si delil oder z Iggyjem Popom (leta pozneje sta skupaj posnela eno skladbo), leta 1995 je snemal s Shanom MacGowanom iz The Pogues in na vrhu britpop manije gostoval pri Oasis na plošči Be Here Now. Njegovo kitara se je večkrat slišala na albumih žene Vanesse Paradis, s katero sta bila par med letoma 1998 in 2012. Za bobni je gostoval na albumu Banga Patti Smith, predlani pa je Marilyn Manson dejal, da se bo Depp pridružil skupini kot polnopravni član, a je ponudbo zavrnil. Aerosmith so ga povabili za pomožnega vokalista za album Music From Another Dimension in tam se je stkalo prijateljstvo s kitaristom Joejem Perryjem, čigar gost je bil na samostojnem mini albumu. S Perryjem sta pred tremi leti prepričala Alicea Cooperja, da ustanovijo Hollywood Vampires. 

depp sre 1.png

Od smetane do vampirjev

Ustaljena razlaga superskupine (supergroup, ang.) je glasbena zasedba, v kateri so zbrani že uveljavljeni glasbeniki. Ohlapno bi lahko tako označili tudi zasedbe, zbrane za posamični nastop, a bomo ostali pri tistih, ki so posneli vsaj en album (in ga koncertno promovirali). Življenjska doba je praviloma krajša, včasih zaradi obveznosti v matičnih zasedbah, včasih zaradi trčenja že izoblikovanih (in zvezdniško razvajenih) osebnosti. V reviji Time so leta 1974 zapisali, da »kreativni prepiri v superskupinah navdihujejo ustvarjanje in hkrati predstavljajo vzroke za neizogibni razhod«. Kot prva superskupina se običajno navaja angleški trojec Cream, v katerem so se leta 1966 zbrali Eric Clapton iz The Yardbirds ter Jack Bruce in Ginger Baker iz The Graham Bond Organisation. Igrali so tri leta, izdali štiri albume in tlakovali pot heavy rocku, iz katerega je nastal heavy metal. Krajši koncertni »reunion« leta 2005 je bil nadpovprečno uspešen.

v središču depp.png

Velik uspeh je doletel tudi dve leti pozneje zbrane Crosby, Stills, Nash & Young, kjer so čudovite vokalne harmonije prepletali nekdanji člani The Byrds, Buffalo Springfield in The Hollies. Neil Young jih je večkrat zapustil in se v štirih desetletjih vnovič pridružil. Eric Clapton je bil za krajši čas član še dveh superskupin: v Blind Faith sta mu družbo delala Ginger Baker in Steve Winwood (iz Traffic), v Derek and the Dominos, s katerimi je posnel znamenito Laylo, pa trije člani Delaney & Bonnie ter Duane Allmaniz Allman Brothers Band. V Emerson, Lake & Palmer so trije nekdanji člani zasedb King Crimson, The Nice in Atomic Rooster v sedemdesetih dosegli takšno priljubljenost, da so v Ameriki polnili stadione. Malo manj znano je, da tudi ABBA velja za superskupino, vsi štirje člani so bili namreč v Skandinaviji znani že prej. Pevec Paul Rodgers in Simon Kirke iz zasedbe Free sta leta 1973 ustanovila Bad Company, skupino, v kateri sta združila moči z Mickom Ralphsom iz Mott the Hoople in Bozom Burrellomiz King Crimson. V nekoliko spremenjeni zasedbi občasno še nastopajo. Rodgers je v osemdesetih s starim pajdašem Jimmyjem Pageom iz Led Zeppelin in bobnarjem Uriah Heep (ter pozneje AC/DC) Chrisom Sladom ustanovil The Firm. Kljub velikemu zanimanju javnosti sta dva albuma sredi osemdesetih pustila bled vtis. Rodgers se je v novem tisočletju pridružil Brianu Mayu in Rogerju Taylorju, pod imenom Queen + Paul Rodgers oddelal dve uspešni turneji ter posnel eno sovražno sprejeto ploščo. Iz osemdesetih velja omeniti še skupino Asia, kjer so spretnosti in naklonjenost popu združili nekdanji člani Yes, King Crimson in Atomic Rooster ter Emerson, Lake & Palmer; njihova Heat of the Moment je še vedno stalnica rock radijskih postaj.

sre depp 10.png
Bob Dylan, Jeff Lynne, Tom Petty, George Harrison in Roy Orbison so bili Travelling Wilburys. Orbisonu so po njegovi smrti posvetili svojo drugo ploščo in se razšli.
Revija Vklop

Konec osemdesetih je nemogoče spregledati še Traveling Wilburys, »supermegazasedbo«, v kateri so pod skupno ime stopili Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison, Tom Petty in Jeff Lynne iz ELO. Prvi od dveh albumov se še danes omenja kot ena »naj plošč superskupin«. Slash, Duff McKagan in Matt Sorum iz Guns N' Roses so leta 2003 združili moči s Scottom Weilandom iz Stone Temple Pilots v Velvet Revolver. Po dveh albumih so se na smrt sprti vrnili domov: Weiland v STP, Slash in Duff (brez Soruma) h Gunsom. Rage Against the Machine so brez pevca Zacha de la Roche k mikrofonu povabili Chrisa Cornella iz Soundgarden ter kot Audioslave med letoma 2001 in 2007 posneli tri albume, se za eno turnejo znova spoprijateljili z Rocho, pred dvema letoma pa podali na novo dogodivščino. V Prophets of Rage so jim se pridružili B-Realiz Cypress Hill ter Chuck D in DJ Lord iz Public Enemy. Lani in letos so promovirali prvi mini album, njihova prihodnost pa je za zdaj negotova.