Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Izola v znamenju filma

M. V., Vklop, 02.06.2019 20:00:00

Med 5. in 9. junijem bo platna razpel 15. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema.

Delite na:
Izola v znamenju filma
Osrednje prizorišče festivala Kino Otok je izolski trg Manzioli. Kino Otok


Kino Otok se vsako leto posveča predstavljanju filmov, ki jih v kinematografih, na televizijah in računalnikih ne srečamo pogosto, saj ostajajo zunaj ustaljenih in razširjenih poti promocije in distribucije. Letošnji filmski program se ozira po sedanjosti, ki prevprašuje občo prihodnost, v isti sapi pa usmerja pogled v zgodovino festivala samega, pravijo na Kino Otoku.


Na izolskem trgu Manzioli se bodo med četrtkom in soboto srečevali priznani avtorji in mladi nadarjeni. V goste prihaja indijski filmski mojster Shaji N. Karun, ki bo s svojim novim filmom Ona odprl festival, za konec pa so izbrali film Čas se je ustavil italijanskega mojstra Ermanna Olmija. Vmes se bodo predvajali še filmi Najlepša dežela na svetu slovitega črnovalovca Želimirja Žilnika, Ti imaš noč Ivana Salatića, Dom borcev Ivana Ramljaka, Taurunum Boy Jelene Maksimović in Razglednice Igorja Bezinovića.

f-otok1.jpg
Indijec Shaji N. Karun bo predstavil svoj novi film, fantazijsko dramo Ona.
Kino Otok

Ljubo doma
Ponovno bo program obogatil odsek Ljubo doma. Med slovenskimi filmarji so Niko Novak in Matevž Jerman z Ostanki – izpovedi duhovom, ki bosta predstavila nenavadno zvrst filmsko-glasbenega albuma, Nika Autor z analizo podob migracij v filmu Obzornik 63 – Vlak senc ter ne nazadnje lokalni, izolski filmar Davorin Marc s filmi Dobrodošlica., miauuu. in Po:natis 12. Iz italijanske soseščine bo brez dialogov pripotoval Režeči maček Maria Brente in Karine de Villers, videti pa bo mogoče tudi neapeljski Selfi Agostina Ferrenteja, ljubljenca festivala Berlinale.

f-otok2.jpg
Niko Novak in Matevž Jerman sta s filmom Ostanki, narejenim iz ostankov filma Mama Vlada Škafarja, ustvarila prelivajočo narativo podob, na novo naseljenih z glasovi, zvenom in pesmimi.
Kino Otok

Neobičajne teme
S kamero se bomo približali temam, ki jih naš pogled običajno ne zajame. S festivalskim gostom Janom Vrommanom bomo razkrivali Zgodovino prašiča (v nas), v goste pa prihaja tudi gruzijski filmar Misho Antadze s filmom Nabiranje, fascinantnim presekom starodavnega in ultramodernega. Svojevrsten filmski jezik bomo spoznavali skozi Zamo Lucrecie Martel, Jedro sveta Natalie Meshchaninove, Khavnovo Balangigo: Tulečo divjino in lirično dokumentarno zgodbo Transnistra avtorice Anne Eborn. S Črno materjo Khalika Allaha se bomo poklonili multikulturni, surovi in globoko duhovni Jamajki, prek Preporoda Paula Schraderja, sicer znamenitega scenarista filmov Martina Scorseseja, pa bomo z očmi prebrali manifest ekološke katastrofe. Kratkometražce bosta zastopala festivalska gosta, belgijska cineastka Anouk De Clercq s programom Onkraj, vmes, spodaj in program litovskih kratkih dokumentarnih filmov, zbran pod naslovom Antigravitacija.
Kostumi in maska
Filmsko morje bo doseglo že znana prizorišča in nove kotičke, se naselilo v galerije in na trge, filmom se bodo pridružili še pogovori z avtorji, video na plaži z udarnimi kratkometražci neodvisnih vzhajajočih avtorjev in glasbene noči na izolskem Svetilniku. V svoje tretje leto vstopa program za filmske profesionalce PRO Otok, v okviru katerega bo regionalni endemit FOKUS, mednarodni program usposabljanja in mreženja za filmske profesionalce, v središče ponovno postavil manj vidne filmske poklice. Letos bo navdihoval kostumografe in oblikovalce maske iz Slovenije in regije. Svoje izkušnje z otoškim občinstvom bodo delili mednarodno uveljavljeni ustvarjalci, med njimi Janty Yates, kostumografinja, oskarjevka in dolgoletna sodelavka Ridleya Scotta, ter Tina Šubic Dodočić,oblikovalka maske in posebnih učinkov. 

f-otok3.jpg
V sekciji Podmornica bodo otroci med drugim lahko uživali ob gledanju Mačka Murija.
Kino Otok

Podmornica – Otok za mularijo letos z izbranimi filmi raziskuje temo »Različnost bogati resničnost«. Otroški filmski program, ki bo poleg Kulturnega doma Izola letos tudi v Sončni dvorani JSKD Izola, bo torej govoril o sprejemanju različnosti in premagovanju življenjskih ovir.