stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Imagine Dragons: od pletenja klobukov do nespečnosti

Mimi Inhof, Vklop, 13.03.2018 20:01:52

Predstavljamo zanimivosti, ki jih niste vedeli o vročem ameriškem bendu Imagine Dragons

Delite na:
Imagine Dragons: od pletenja klobukov do nespečnosti
Pop rock za nove čase: Daniel Platzman, Wayne Sermon, Ben McKee in Dan Reynolds. Revija Vklop

Interscope je njihov založniški dom, a pod glasbenega giganta so prišli posredno, ko je kupil malo založbo KIDinaKORNER, pri kateri so od četrtega mini (EP) albuma It's Time domovali Dragonsi. Prvi »pravi« album je izšel v distribuciji Interscopa, še vedno pa so založniško vezani z manjšim KIDinaKORNER, kjer jim »omogočajo popolno kreativno svobodo«.

Medkoncertno sproščanje na turneji je pri basistu in klaviaturistu Banu precej nenavadno: rad plete klobuke in je pri tem menda res spreten.

Amazon jih je leta 2012 razglasil za »najljubši bend leta«.

Gol in aretiran. Incidenti in škandali niso ravno sinonim za Imagine Dragons, a basist Ben se lahko »pohvali« s pravim rokenrolovskim ekscesom. Leta 2013 so ga pred striptiz klubom v Las Vegasu aretirali zaradi nespodobnega razkazovanja, ko je gol skakal po ulici. Iz zagate ga je rešil Dan, ki je s podpisanim izvodom albuma podkupil varnostnika in tako rešil koncert tisti dan. Basist je eskapado pozneje opisal kot »slabo odločitev v norem Las Vegasu«.

Ime Imagine Dragons je bojda anagram, a ga člani niso nikoli razkrili in tema ostaja vroča debata med poslušalci – največkrat se omenjajo God is Remaining, Going as in Dream in Agonasing Dream. Ob koncu skladbe Till We Grow Older z albuma Night Visions Dan poje besede v obratnem vrstnem redu, in če jih zavrtite »pravilno«, boste slišali »there is no anagram« (anagrama ni). Hah!

Nespečnost prizadene od 10 do 30 odstotkov odrasle populacije, največkrat gre za prehodno nespečnost, v ekstremnih primerih pa za kronično, takšno, kot jo ima kitarist Wayne. Zaradi nje večino glasbe ustvarja v poznih nočnih urah.

Evolve je tretji dolgometražni album, izdan lanskega junija po dolgi kampanji na družbenih omrežjih s ključno besedo ƎE. Kritiški sprejem je bil mešan, največ bodic je bilo usmerjenih v naslov Evolve – razvoj, saj so bendu očitali formuliran pristop k pisanju uspešnic in malo poguma za izlete v neznano. Občinstvo ga je sprejelo z odprtimi rokami: na vrhu prodajnih lestvic se je znašel v Kanadi, Švici, na Češkem, Norveškem in Finskem, za las mu je za naskok prvega mesta zmanjkalo na Nizozemskem, v Avstriji in Ameriki, kjer pa je plošča vseeno dosegla platinasto naklado.

Družina Reynolds šteje devet otrok, tridesetletni Dan je tretji najmlajši med njimi. Oče je odvetnik, mama pisateljica, razlog za številnost družine pa leži v sledenju naukom Cerkve Jezusa Kristusa poslednjih dni oz. Mormonski cerkvi. Kot vsak vzoren mormon je tudi Dan oddelal svojo misijonarsko misijo pri devetnajstih z dvoletnim stažem v Nebraski.

Radioactive ima najdaljši staž na Billboardovi lestvici Hot 100. S seznama sto najbolj prodajanih skladb v Ameriki ni izpadla osupljivih 87 zaporednih tednov, torej več kot leto in pol. Imagine Dragons so edini bend z dvema naslovoma na lestvici Top 10 največkrat pretočenih pesmi v zgodovini, Radioactive sedi na vrhu, Demons pa na osmem mestu.

Akademski glasbenik je kariera, ki je mikala vse štiri člane. Ben, Daniel in Wayne so se spoznali kot študenti fakultete Berklee Collage of Music. Dan je študijsko pot začel na Univerzi v Nevadi in se prepisal na Brighman Young University, kjer je študiral tržno komuniciranje in glasbo. Po ustanovitvi Imagine Dragons so se vsi štirje preselili v Las Vegas.

Gora denarja se je zlila na račun benda, odkar so leta 2012 začeli lomastiti po lestvicah. Na računih naj bi se jim nabralo že okoli 32 milijonov dolarjev oz. slabih 26 milijonov evrov.

Od obiska do obiska mesta njihova popularnost samo narašča. Predlani bi morali nastopiti v dvorani avstrijskega Linza, zaradi slabe predprodaje so jih premaknili v dunajski Gasometer s kapaciteto 4000 obiskovalcev, a tretjina kart se vseeno ni prodala. Letošnji nastop v največji avstrijski dvorani Stadthalle (15.000) se je razprodal v dveh tednih – tako kot celotna evropska in ameriška turneja, zato so napovedali še en poletni krog, 16. avgusta jih lahko ujamete v St. Pöltnu v Avstriji ali 6. septembra v Milanu.

Ne, jaz nisem pevec, je stavek, ki ga Danov starejši brat Mac verjetno izgovori največkrat. Mac je menedžer benda in ga na koncertih večkrat zamenjajo s slavnejšim članom družine Reynolds.

Simbolika besedil ima za najbolj goreče fene poseben pomen in si verze pogosto tetovirajo na telo. Preverite na spletu in ne bodite presenečeni, če tudi kakšen vaš prijatelj s Facebooka ponosno razkazuje svojo tetovažo Imagine Dragons.

Preberite tudi: Gojmirju Lešnjaku poškodba spremenila življenje. Kliknite TUKAJ!