sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Grozljivka z ledenega Paga

T. B., Vklop, 22.04.2018 20:01:18

Na televizijo je prišla pomorska zgodovinska grozljivka, ki jo je koproduciral Ridley Scott.

Delite na:
Grozljivka z ledenega Paga
Teror je zgodovinska drama s sestavinami grozljivke, pri kateri pomembno vlogo igra scenografija. Delno je posneta na Pagu. AMC

Da ima groza svoje občinstvo, dokazuje nešteto grozljivk, ki jih snemajo vsako leto. Veliko jih zaradi slabe kakovosti ne pride v kino, a jih tudi na velikih platnih ne manjka. Skoraj vsak teden se v kinematografih znajde kakšna nova, zato je pravzaprav nenavadno, da jihni še več na televiziji. 

Imamo Ameriško grozljivko, Žive mrtvece in njihovo televizijsko sestro Bojte se živih mrtvecev, Penny Dreadful, Kraljice kričanja, Ash proti zlobnim mrtvecem in še kaj bi se našlo, a je to še vedno dokaj malo v primerjavi s količino celovečernih grozljivk.

Znana imena

Zdaj je za malo drugačno grozljivko, tokrat kot izvršni producent, poskrbel Ridley Scott, ki je kot režiser sejal grozo z Osmim potnikom. S Terorjem se Scott ni odpravil v vesolje, ampak na arktično morje, zgodbo, ki se odvija med ledom in vodo, pa našel v romanu Dana Simmonsa iz leta 2007, v katerem je ta na domišljijski način ugibal, kaj se je zgodilo s posadkama ladij HMS Erebus in HMS Terror. Ti sta se okoli leta 1850 v resnici odpravili na odpravo na Arktiko in se nista vrnili, skrivnost njunega izginotja pa ni bila nikoli pojasnjena.

Televizijska priredba romana, ki zajema deset enournih epizod, v vlogi kapetanov posadk predstavlja sira Johna Franklina (Ciarán Hinds, znan iz Igre prestolov, v kateri je igral Mancea Rayderja) in Francisa Crozierja (Jared Harris, ki smo ga videli v vlogi kralja Jurija VI. v seriji The Crown), ki na vodenje ne gledata enako, dodatno napetost pa povzroča James Fitzjames (Tobias Menzies), Franklinov pomočnik. Glede na videno bi serijo Teror na prvi pogled lahko primerjali s Tabujem, ki smo ga s Tomom Hardyjem v glavni vlogi lahko gledali lani, saj sta obe zgodovinski, imata pa tudi pravo mero skrivnostnosti. Se pa že po prvi epizodi in nato še bolj v drugi izkaže, da ima Teror v sebi veliko več groze, svoje pa k strašljivosti dodata še hladno ozračje in presunljiva scenografija z dvema ladjama, ujetima v led.

Ekipo serije sestavljajo izkušena imena iz filmske in televizijske industrije. Med njimi so scenarist David Kajganich (Resnična zgodba, Nemirna obala) ter producentka in scenaristka Soo Hugh (Uboj, Ujeti pod kupolo), izvršni producenti so Ridley Scott, David W. Zocker (Dobra žena), Alexandra Milchan (Volk z Wall Streeta), Scott Lambert (Paranoja), Guymon Casady (Igra prestolov, Steve Jobs), med hrvaškimi producenti pa podjetje Embassy Films Croatia, ki je med drugim sodelovalo pri snemanju serij Igra prestolov, Doktor Who in Smaragdno mesto.

AMC Teror 1.png
Glavno vlogo v seriji ima Ciarán Hinds, ki igra kapitana Johna Franklina, lik, ki sloni na resnični osebi.
AMC

Pag premagal Islandijo

V Terorju, ki bo zajel obdobje dveh let, čas mineva hitro, saj se že druga epizoda serije dogaja osem mesecev po prvi. Po končani prvi sezoni bo konec zgodbe o tej odpravi, saj gre za antologijsko serijo, v kateri bo vsaka sezona imela svojo zgodbo. Prvo sezono so snemali lani v studiu v Budimpešti in – naj se sliši še tako čudno – na Pagu, ki je v boju za snemalno mesto premagal Islandijo, čeprav je ta po videzu najbolj ustrezala Arktiki.

Iskalce snemalnih mest je hrvaški otok prepričal s svojim rastlinjem in davčnimi spodbudami za tuje produkcije. Na Pagu so posneli tri epizode, tamkajšnji prebivalci pa si že manejo roke ob pričakovanju novih turistov, ki bodo tja prišli zaradi serije. So pa Hrvati služili tudi med snemanjem Terorja. Dvestočlanska ekipa je tam bivala ves čas snemanja, namestili so jih po hotelih na Pagu in v Zadru. Poleg teh so Američani najeli še 85 hrvaških snemalnih delavcev in 60 domačih statistov, od hrvaške obale pa so se po poročanju lokalnih medijev poslovili z zahvalo upravi Paga in Zadra ter posebno zahvalo tamkajšnjim domačinom za gostoljubje.

Preberite tudi: Zakaj se je Jonas Žnidaršič bal sestanka na RTV Slovenija? Kliknite TUKAJ!