Doživel je sanje in ponesel svojo glasbo na Vzhod
Slovenski DJ Clay Clemens osvaja Kitajsko!
Klemnu Zupančiču, ki deluje pod imenom DJ Clay Clemens, so se v začetku leta izpolnile velike sanje. Že v zadnjih dveh letih je sicer veliko nastopal v tujini, največ na Hrvaškem, v Italiji in na Nizozemskem, tokrat pa je odpotoval na mesečno turnejo po Kitajski.
Na dan žena je mami še odnesel rožico in se na hitro poslovil, nato pa odhitel na letalo za Kitajsko. Prva postaja na Kitajskem je bil Peking, nato pa se je odpravil v mesto Čangša, kjer je imel tudi prvi nastop. Kitajska je bila sicer v načrtu že slabo leto, saj se tam klubski trg precej razvija. »Priložnosti so, le poiskati jih je treba,« pravi Klemen z optimizmom.
Tako sta se z njegovim agentom Jernejem iz New Vision Agency odločila, da poskusita vstopiti na kitajski trg. Na mesec dni trajajoči turneji je nastopil kar 20-krat, pot pa ga je iz Čangšaja popeljala še v mesti Čongčing in Kunming. Turneja je bila kar precej naporna, saj je imel med nastopi le štiri proste dni. »Dopoldnevi zame ne obstajajo, moj dan na turneji se je začel s kosilom,« v smehu pove Klemen. Popoldneve je namenil za raziskovanje mesta ter druženje z domačini, zvečer pa se je vsakokrat skrbno pripravil na nastop. Kitajska ga je navdušila, prijetno pa ga je presenetila tudi prijaznost ljudi. Občinstvo in vodje klubov so ga zelo lepo sprejeli. »Najbolj pozitivno so me tam presenetili njihovo gostoljubje, varnost, čistoča in modernost. Veliko sem se naučil, spoznal nove ljudi, tamkajšnje trende, domov pa sem prišel poln novih idej,« z navdušenjem razlaga Klemen.
Prvič poskusil kurje kremplje
Glede hrane in prehranjevanja je bil že pred odhodom na turnejo skeptičen. »Zelo nerad jem zelenjavo. Mislil sem, da bo to velika težava, pa bi bila večja, če ne bi maral pekoče hrane. Na začetku mi je bilo zelo težko naročati v restavracijah, saj nisem vedel, kaj lahko pričakujem, vendar sem imel srečo, da sem imel okoli sebe ljudi, ki vedo, kje se dobro je, in so mi velikokrat pomagali z naročanjem hrane.
Najraje sem jedel piščanca, pečenega na železni plošči, in škampe z rižem ali rezanci. Po nastopih pa so me velikokrat peljali na tradicionalni »hot pot«.« Kitajska je poznana po kar nekaj nenavadnih kulinaričnih specialitetah, med drugim tudi po kurjih krempljih, ki jih je Klemen kljub predsodkom vseeno poskusil. »Vedno rad poskusim kaj novega, posebnega. Kurje kremplje sem jedel prvič in skoraj zagotovo tudi zadnjič. Radovednost sem potešil, ob naslednjem obisku bom raje jedel preverjeno hrano.«
In poletje ter načrti za v prihodnje? Trenutno dela v enem izmed najboljših klubov na svetu – Noa Beach Club na Hrvaškem, med poletnimi meseci pa bo nastopal tudi v Švici, Bosni in Hercegovini, Sloveniji, imel pa bo še nastop na enem izmed največjih svetovno znanih festivalov Ultra Europe, ki bo julija v Splitu.
V prihodnosti si želi na turnejo po Ameriki. Bil je že v nekaj ameriških krajih in bilo mu je zelo všeč. Zato je njegov naslednji večji cilj nekaj nastopov v Ameriki.
Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 27, 4. 7. 2019