profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Borut Veselko: Če nekoga pozdraviš, se moraš od njega posloviti

M. V., Vklop, 17.01.2019 21:01:40

Borut Veselko, ki se ga mnogi še vedno spominjajo po legendarni oddaji Odklop, je član igralskega ansambla Prešernovega gledališča Kranj, ki je znano po angažiranih, družbenokritičnih predstavah. Nič čudnega, da je intervju od serije zaneslo v povsem druge, veliko resnejše vode.

Delite na:
Borut Veselko: Če nekoga pozdraviš, se moraš od njega posloviti
Borut Veselko Revija Vklop

Kako ste prišli do vloge v HBO-jevi seriji Uspeh?
Povabili so me na kratko avdicijo, potem pa še v Zagreb na pogovor z režiserjem Danisom Tanovićem, nekaj smo poskusno posneli, njegovo edino vprašanje pa je bilo, ali se bom naučil hrvaščine.

Ste se je?
Ja, veliko sem vadil; dodelili so mi Anito, lektorico in strokovnjakinjo za govor, ki me je učila in mi posnela snov, da sem jo ponavljal v nedogled. Čeprav še vedno v seriji slišim majhne razlike. Res pa hrvaščina ni ravno enoten jezik, ima celo kopico narečij, in to zelo različnih, zato niti hrvaški igralci v seriji niso bili enotni v govoru. Pa tudi Zagreb, kjer se serija dogaja, je stičišče priseljencev. 

Ste Zagreb poznali že prej? 
Občasno smo z gledališčem tam gostovali, a težko bi rekel, da sem ga poznal, nikoli nisem živel tam, da bi poznal utrip mesta. Je pa čudovit. Napol v šali lahko rečem, da Zagrebčani »gojijo prijaznost«. Vsi so izjemno vljudni, prijazni in profesionalni. To mi je zelo všeč. 

Kakšno pa je bilo snemanje, glede na to, da gre za tujo, HBO-produkcijo?
Za vsak dan je bila predpisana »bogata minutaža«. Kakovost slike, luči in vsega drugega pa je bila, pričakovano, na ravni celovečerca. Takšna so zdaj pričakovanja. Zato si ne režiser ne kdo drug ni mogel privoščiti kakšnih motenj ali omahljivosti. Tudi vsi igralci smo bili zelo dobro pripravljeni na snemanje.

Tisti, ki so že snemali tuje produkcije, pravijo, da je odnos do igralcev veliko boljši kot v Sloveniji ali državah nekdanje Jugoslavije, kjer vse deluje bolj na prijateljski ravni. Kako je bilo na snemanju Uspeha?
Kako pa naj bi bil odnos boljši, če je pri nas prijateljski? (smeh) Ne bi rekel, da so pri nas odnosi slabši kot v tujini, zagotovo pa je tam na voljo več materialnih sredstev, kar s sabo prinese neke zahteve, pričakovanja in ugodje. A ne bi rekel, da je bilo to snemanje kaj drugačno. Najbolj lepo se mi je zdelo, kako so bile stvari pripravljene in organizirane – brez napake! A to je hrvaška produkcija, HBO samo stoji za tem. Celotno produkcijo je vodilo dokaj majhno hrvaško podjetje Drugi plan, ki ima očitno izkušnje s pričakovanji tujih koproducentov. Kar zadeva odnos do igralcev, še nisem doživel, da bi imel do mene kdo slab odnos. No, edino, kar me moti, a je značilno za naše okolje – zato tudi nerad hodim na avdicije –, je, da zelo redko dobiš negativen odgovor. Če nisi izbran, preprosto pozabijo nate, kar se mi zdi grdo. To je stvar vljudnosti: če nekoga pozdraviš, se moraš od njega tudi posloviti. Izjemno neprijeten občutek je, da nisi vreden tega, da ti povedo, da nisi bil izbran. Seveda je to vedno neprijetno slišati, ampak zahteva zelo osnovne vljudnosti je, da te osebno zavrnejo, če so te že osebno povabili.

Več v reviji Vklop št. 3, 17. 1. 2019.