pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Žar malo drugače: od pikantne cvetače do popečenih jajčevcev

Katja Kmet, Zarja, 22.05.2018 11:01:45

V sezoni peke na žaru je rado zgodi, da le redko preizkušamo nove jedi in se najraje zatečemo k preverjenim čevapčičem in piščančjim perutničkam. Toda pravi žar mojstri lahko pričarajo veliko novih okusov, pretkanih z zelišči in začimbami, ki tudi jedi, ki smo jih pekli neštetotkrat spremenijo v gurmanske užitke.

Delite na:
Žar malo drugače: od pikantne cvetače do popečenih jajčevcev
Zavitki z zelenjavo in feto Revija Zarja

Pikantna cvetača na žaru

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Pečenje: 10 minut

Sestavine: 2 glavi cvetače * 4 žlice oljčnega olja * 4 stroki česna * 2 žlici sojine omake * pol žličke posušenega timijana * čili * limonina lupinica * poper * sol * 2 žlici sesekljanega peteršilja ali koriandra * nariban parmezan.

Priprava: Glavi cvetače očistimo, ju prerežemo po sredini in od vsake polovice odrežemo dve rezini, debeli slaba 2 cm. Preostanek cvetače porabimo kje drugje ali pa posamezne cvetke položimo na kos aluminijeve folije in prihranimo. Pripravimo žar, ki naj bo srednje vroč. V skledi zmešamo oljčno olje, strt česen (ali česen v prahu), čilijeve kosmiče, timijan, limonino lupinico, poper, sol in sojino omako. S to mešanico namažemo rezine cvetače po eni strani. Z namazano stranjo navzdol jih položimo na žar. Z začinjenim oljem jih premažemo še po zgornji strani. Z vsake strani pečemo cvetačo 8 minut, da se srednje zmehča in zapeče. Po potrebi jo med pečenjem še premažemo z začinjenim oljem. Nazadnje jo potresemo z naribanim parmezanom in pečemo še toliko, da se sir razleze. Potresemo s sesekljanim peteršiljem ali koriandrom in postrežemo. Nekaj cvetkov cvetače, ki smo jih dali na kos folije, prelijemo s preostankom začinjenega olja, premešamo, položimo folijo na žar in spečemo cvetke cvetače. Ponudimo jih za prilogo k pečenemu krompirju.

k brezmesni zar cvetaca.jpg
Pikantna cvetača na žaru
Revija Zarja

Bučke na žaru

Za 4 osebe

Priprava in pečenje: 15 minut

Sestavine: 6 bučk (po 180 g) * 4 žlice oljčnega olja * 6 vejic timijana * groba morska sol * poper * limonin sok.

Priprava: Bučke očistimo in narežemo na 0,5 cm debele podolžne rezine. V široki skledi jih pomešamo z oljčnim oljem in osmukanimi listki timijana. Na žaru jih pečemo z vsake strani 2 minuti. Pečene solimo in popramo ter pokapljamo z limoninim sokom.

k brezmesni zar bucke.jpg
Bučke na žaru
Revija Zarja

Sladki krompir na žaru

Za 6 oseb

Priprava in pečenje: 30 minut

Sestavine: 6 sladkih krompirjev (po 400 g) * 3 žlice oljčnega olja * 18 vejic timijana * sol * poper * aluminijeva folija; * za dodatek: 150 g kisle smetane * 1 žlica kumine * 1 šopek drobnjaka * 200 g smetanovega sirčka * sol * poper.

Priprava: Krompirje temeljito skrtačimo pod tekočo vodo. Razgrnemo 6 kosov aluminijeve folije (20 x 20 cm) in na sredino vsakega položimo krompir. Pokapljamo z oljčnim oljem in obložimo s po 3 timijanovimi vejicami. Solimo in popramo. Krompirje zavijemo v folijo in pečemo na žaru od 20 do 25 minut. Med pečenjem jih obračamo. Za smetanovo omako prepražimo kumino v teflonski ponvi brez maščobe. Semena ohladimo, nato pa stremo v možnarju. Narežemo drobnjak. Z metlico za stepanje v skledi kremasto razmešamo kislo smetano in smetanov sirček. Dodamo kumino in drobnjak, solimo, popramo ter še enkrat dobro premešamo. Pečene sladke krompirje postrežemo s smetanovo omako.

Nasvet: Sladki krompir je pečen hitreje od običajnega in popestri izbiro na žaru pečenih jedi.

k brezmesni zar sladki krompir.jpg
Sladki krompir na žaru
Revija Zarja

Ražnjiči s paradižniki in sirom

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Pečenje: 8 minut

Sestavine: 225 g sira za žar * 2 bučki * 2 vejici češnjevih paradižnikov * sok in lupinica 1 bio limone * 2 žlici oljčnega olja * pest sesekljanih metinih listkov * pol žličke čilija v prahu * sol.

Priprava: Zmešamo čili, polovico sesekljane mete, limonino lupinico in sok, olje, na kolesca (debela 1 cm) ali kocke narezani bučki, na kocke narezan sir in češnjeve paradižnike. Pustimo stati 30 minut. Lesena nabodala namakamo v vodi 20 minut, da se med peko ne bodo smodila. Na nabodala nato natikamo menjaje paradižnike, sir in bučke. Pečemo na žaru od 7 do 8 minut, vmes enkrat obrnemo in premažemo z ostankom marinade. Potresemo s preostalo meto, solimo po okusu.

k brezmesni zar raznjici s paradiznikom.jpg
Ražnjiči s paradižnikom
Revija Zarja

Jajčevci na žaru

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Pečenje: 5 minut

Sestavine: 2 jajčevca * oljčno olje za pečenje in 1 žlica oljčnega olja za pokapljanje * 3 žlice grškega jogurta * 100 g sira feta * limonin sok * 1 strok česna * 1 žlica svežega koriandra.

Priprava: Jajčevce narežemo na 0,5 cm debele podolžne rezine. Za 10 minut jih položimo v soljeno vodo, nato jih popivnamo s papirnato brisačo. Vsako rezino namažemo z oljčnim oljem. Na razgretem žaru pečemo rezine od 2 do 3 minute, vmes jih obrnemo. Ko so mehke in rahlo zapečene, jih zložimo na pladenj ter popramo in solimo po okusu. Zmešamo preliv iz strtega česna, oljčnega olja, limoninega soka, grškega jogurta in nadrobljene fete. S prelivom pokapljamo rezine jajčevcev, nekaj preliva pa postrežemo posebej, da si ga vsak vzame še po okusu.

Nasvet: Jajčevce običajno nasolimo in pustimo nekaj časa stati, nato jih oplaknemo, popivnamo s papirjem in pripravljeni so za peko. Sol izvleče grenko tekočino, jajčevci se lepše in hitreje spečejo, pa tudi manj olja vsrkajo. Enak učinek dosežemo, če rezine jajčevcev položimo v osoljeno vodo, nato pa osušimo in spečemo.

k brezmesni zar jajcevci.jpg
Jajčevci na žaru
Revija Zarja

Solata iz paradižnika in popečenih jajčevcev

Za 6 oseb

Priprava: 15 minut

Pečenje: 10 minut

Sestavine: 1 večji jajčevec * 4 zreli paradižniki * 1 strok česna *1 majhen rdeč čili * 2 žlici oljčnega olja in olje za pečenje * pest rukole * sir feta * 2 žlici vinskega kisa * sol * poper.

Priprava: Jajčevec narežemo na manjše tanke rezine. Za 20 minut jih položimo v osoljeno vodo, da izločijo grenki sok. Nato jih popivnamo s papirnato brisačo, namažemo z obeh strani z oljem in pečemo v ponvi ali na žaru z vsake strani 3 minute. Pečene rezine zložimo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo stati 5 minut. Paradižnike narežemo na koščke, v skledi jih pomešamo s strtim česnom, sesekljanim čilijem, oljčnim oljem ter kisom. Pustimo stati 10 minut. Očistimo rukolo, jo operemo in narežemo. Jajčevce zložimo v plitvo skledo, na vrh damo liste rukole, vse pa prelijemo s paradižniki in sokom, ki se je nabral v skledi. Začinimo po okusu, potresemo z nadrobljeno feto in postrežemo.

k brezmesni zar solata.jpg
Solata iz paradižnika in popečenih jajčevcev
Revija Zarja

Pečeni krompir z limono

Za 4 osebe

Priprava in pečenje: 1 ura

Sestavine: 8 velikih krompirjev * sol * poper * 3 bio limone * aluminijeva folija.

Priprava: Krompirje dobro skrtačimo pod tekočo vodo. Lahko jih narežemo na kose, lahko pa jih v razmiku 1 cm pahljačasto zarežemo. Na spodnjem delu naj se rezine držijo skupaj. Razgrnemo kose aluminijeve folije. Na vsak kos damo nekaj narezanih krompirjev ali 1 zarezan krompir. Limone umijemo in podolžno prerežemo, polovice pa narežemo na tanke prečne rezinice. V zarezani krompir vtaknemo v vsako zarezo 1 tanko rezinico limone. Ali pa rezinice limone pomešamo med koščke krompirja. Krompirje zavijemo v folijo. Zložimo jih na pekač in pečemo v pečici pri 220 stopinjah 45 minut. Tako lahko počakajo in so pripravljeni, da jih kasneje položimo na razgreto rešetko žara ter pečemo še 15 minut. Solimo jih, ko so že pečeni.

k brezmesni zar camembert.jpg
Camembert na žaru
Revija Zarja

Camembert na žaru

Za 6 oseb

Mariniranje: 8 do 12 ur

Priprava in pečenje: 30 minut

Sestavine: 8 vejic rožmarina * 20 vejic timijana * 12 stebel pehtrana * 10 vejic žajblja * 4 lovorovi listi * 400 g zrelega camemberta (lahko 1 hlebček, lahko več manjših hlebčkov) * prozorna folija * bombažna kuhinjska vrvica; * po želji: 6 žlic javorovega sirupa * 6 žlic oreščkov * 6 zrelih fig.

Priprava: Na delovno površino položimo košček vrvice. Na vrvico porazdelimo polovico zelišč. Na zelišča položimo hlebček sira. Na sir damo preostala zelišča. Povežemo z vrvico, vse skupaj pa zavijemo v prozorno folijo. Sir in zelišča mariniramo od 8 do 12 ur, najbolje čez noč. Sir vzamemo iz folije, zelišča na obeh straneh hlebčka navlažimo z vodo. Sir položimo na žar, najbolje bolj ob strani. Pečemo ga od 15 do 20 minut in vmes večkrat obrnemo, da se zelišča ne prismodijo. Pečeni sir odvijemo. Večji hlebec razrežemo, manjše pustimo cele. Postrežemo ga na leseni deski, z na žaru opečenimi rezinami kruha. Lahko pa ga pokapljamo z malo javorovega sirupa in postrežemo z oreščki, ki jih popražimo v teflonski ponvi brez maščobe in s figami, ki jih nekoliko popečemo na žaru ter prerežemo.

Šampinjoni na žaru

Za 6 oseb

Priprava in pečenje: 40 minut

Sestavine: 1 kg šampinjonov (večjih) * 1 strok česna * 4 vejice peteršilja * 8 žlic oljčnega olja * sol * poper * 1 glava solate * 100 g sira feta * 50 g črnih oliv v olju * 3 žlice limoninega soka * sol * poper.

Priprava: Na drobno sesekljamo česen in peteršilj, primešamo 5 žlic olja, solimo in popramo. Šampinjone očistimo, bete jim odrežemo tik pod klobukom. Gobje klobuke z obeh strani premažemo z mešanico olja in zelišč. Zložimo jih v dvojno rešetko za peko na žaru. Na žaru jih pečemo in obračamo od 10 do 15 minut. Medtem očistimo solatne liste in z njimi obložimo pladenj. Pečene gobe damo na podlago iz solate, potresemo jih z nadrobljeno feto in olivami ter rahlo začinimo s prelivom iz olja, limoninega soka, soli in popra.

Nasvet: Namesto v rešetki lahko pečemo šampinjone tudi v foliji. Zložimo jih na primerno velik (dvojni) kos folije, rahlo zavijemo, da je folija zgoraj še odprta, nato pa pečemo na rešetki

k brezmesni zar banane.jpg
Banane na žaru
Revija Zarja

Banane na žaru

Za 4 osebe

Priprava in pečenje: 20 minut

Sestavine: 4 zrele banane * 4 kepice vaniljevega sladoleda * 1 tablica čokolade.

Priprava: Neolupljene banane pečemo na zmerno vročem žaru od 10 do 12 minut. Pri tem jih večkrat obrnemo. Ko so pečene, jih na vrhu zarežemo, v zarezo pa potaknemo koščke čokolade. Ko se čokolada zmehča, preložimo banane na krožnike, rahlo jih stisnemo, da se odprejo, nato pa postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.

k brezmesni zar vege burger.jpg
Poseben burger na žaru
Revija Zarja

Vegetarijanski burger na žaru

Za 3 osebe

Priprava in pečenje: 15 minut

Sestavine: 1 konzerva rdečega fižola v zrnu * sol * 1 rumena čebula * 2 žlici paradižnikovega kečapa * fini ovseni kosmiči * bombice ali okrogle žemlje.

Priprava: Fižol odcedimo, damo v skledo in z vilicami zmečkamo v kašo. Dodamo na drobno sesekljano čebulo in kečap ter zmešamo. Dodamo toliko ovsenih kosmičev, da se sestavine povežejo v zmes, iz katere lahko oblikujemo ploščate hlebčke. Hlebčke spečemo na žaru. Prerezane spodnje polovice bombic obložimo s solatnimi listi, pečenim hlebčkom, rezinami paradižnika in kolobarji čebule ter pokrijemo z zgornjo polovico žemljice.

Zelenjava s feto na žaru

Za 6 oseb

Priprava: 20 minut

Pečenje: 20 minut

Počivanje: 20 minut

Sestavine: 3 rdeče, podolgovate paprike * 4 mlade čebule * 3 zavitki sira feta * 4 stroki česna * 250 g češnjevih paradižnikov * oljčno olje * sol * poper * čili v prahu * sladkor * limonin sok * dišavnice po izviri.

Priprava: Češnjeve paradižnike prerežemo na polovice. Paprike očistimo in narežemo na od 2 do 3 cm velike koščke. Mlado čebulo in česen narežemo na rezinice. Štirioglato posodo (na primer za maslo) uporabimo za model. Obložimo jo z aluminijevo folijo in pustimo pri tem toliko folije gledati čez rob, da kasneje zlahka zapremo zavitek. V folijo v modelu zlijemo malo olja. Nato naložimo malo paprike, mlade čebule, česna in češnjevih paradižnikov. Zavitek fete prerežemo, polovico damo na zelenjavo, druga polovica je za naslednji zavitek. Na feto damo spet nekaj paprike, čebule, česna in češnjevih paradižnikov. Solimo in popramo. Po želji dodamo malo sladkorja in malo čilija. Nazadnje pokapljamo z limono in oljčnim oljem, na vrh pa položimo sveže dišavnice z vrta – po izbiri. Zavitke iz folije dobro zapremo in pustimo nekaj časa počivati. Ko je žar razgret, lahko položimo zavitke na vročo rešetko (ali tudi na žerjavico). Pečemo jih od 15 do 20 minut, toliko, da se sir malo razleze.

Preberite tudi: Beluši s sezamom in avokadovo salso. Kliknite TUKAJ!