stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Z zimskimi juhami do vitkosti

Tina Lucu, 03.12.2019 20:00:00

Dieta z zimskimi juhami je zelo preprosta in zelo zdrava - en velik obrok se nadomesti s krepko juho. To razstruplja in pogreje telo na slasten način. Lepše se pozimi ne da hujšati!

Delite na:
Z zimskimi juhami do vitkosti
juhe, zimske juhe, dieta z juhami Profimedia

Juhe za vitkost

Dieta z juhami poskrbi, da se začnejo maščobne blazinice topiti, poleg tega pa - ker so juhe bolj ali manj zelenjavne - telo oskrbi z veliko hranilnimi snovmi in vitamini. Naravnost idealno za pozimi! Krepke juhe nadomestijo siceršnji obrok in se dajo zelo lepo vključiti v vsakdanji jedilnik. Z juho lahko nadomestite glavno jed enkrat na teden ali pa jih jeste tudi do petkrat na teden - odvisno od tega, kako strog načrt ste si zadali. Če boste vsak dan za kosilo ali večerjo pojedli krožnik zelenjavne juhe, bodo kilogrami lepo kopneli.

Za vas imamo tri recepte, lahko pa naredite klasično zelenjavno juho, govejo juho po babičinem receptu in tako naprej. Uporabljajte olivno olje, ne pretiravajte s soljo in smetano. 

juhe, zimske-juhe, dieta-z-juhami
juhe, zimske juhe, dieta z juhami
Profimedia

Grahova juha

Za 4 osebe potrebujete: olivno olje, malo masla,2 šalotki, 600 ml piščančje juhe, 250 g zamrznjenega graha, sol, sveže mlet črni poper, parmezan 

1. Sesekljano šalotko popražite na olivnem olju, nato dodajte 100 ml juhe, jo zavrite in jo pokuhajte do konca. Nato dodajte še 100 ml juhe in tudi to pokuhajte.

2. Primešajte oplaknjen grah, ga začinite s soljo in poprom, prilijte preostalo juho in jo zavrite. Vre naj približno 5 minut, nato odstranite nekaj graha in ga prihranite za konec. Juho gladko pretlačite s paličnim mešalnikom.
3. Juhi primešajte nariban parmezan, maslo, začinite s soljo in poprom ter potresite s preostalim kuhanim grahom.

Paradižnikova juha

juhe, zimske-juhe, dieta-z-juhami
juhe, zimske juhe, dieta z juhami
Profimedia

Za približno 1 liter juhe potrebujete: 80 g korenja, 30 g čebule, 1 strok česna, 3 žličke paradižnikove mezge, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko moke lanenih semen, 500 g koščkov paradižnikov, 4 vejice svežega timijana, 300 ml zelenjavne juhe, 300 ml mandljevega mleka

1. Olupite korenje, čebulo in česen, vse skupaj zrežite na drobne kocke in jih skupaj s paradižnikovo mezgo 3 do 5 minut pecite na olivnem olju.

2. Dodajte moko lanenih semen, paradižnike in timijan. Vse skupaj naj lahno vre 5 minut.

3. Zalijte z zelenjavno juho in mandljevim mlekom.

4. Juha naj lahno vre 20 minut, nato pa jo pretlačite s paličnim mešalnikom. Juho porazdelite po skodelicah in jo po želji še okrasite.

Rdeča lečna juha

Za 6 oseb potrebujete: 3 šalotke, 4 stroke česna, 3 korenčke, 2 žlici olivnega olja, ½ žličke kurkume, ½ žličke cimeta, 2 rumeni pesi, 1,5 l zelenjavne juhe, 250 g rdeče leče, 1 čebulo, ½ žličke kardamoma, ½ žličke koriandra, sol, poper

1. Šalotke olupite in sesekljajte. Olupljen česen in korenje zrežite na kocke. Vse skupaj segrejte z eno žlico olja, začinite s kurkumo in cimetom ter dušite 3 do 5 minut. Očiščeno rumeno peso zrežite na kocke in jih dodajte skupaj z juho. Zavrite. Dodajte še lečo in juho pustite lahno vreti 15 do 20 minut.

2. V kozici segrejte preostalo olje. Olupite čebulo in jo zrežite na obročke. Popecite jih skupaj s kardamomom in koriandrom. Začinite s soljo in poprom.

3. Juho porazdelite po skodelicah in vsako okrasite z eno žlico pražene čebule.

Goveja juha

juhe, zimske-juhe, dieta-z-juhami
juhe, zimske juhe, dieta z juhami
Profimedia

Za približno 4 litre potrebujete: 1,5 kg mozga in kosti govedine, 500 g govedine za juho, 3 korenčke, 2 čebuli, 1 steblo pora, 3 stebla zelene, 5 strokov česna, 2 žlici poprovih zrn, 2 lovorjeva lista

1. Pečico segrejte na 180 °C. Kosti in mozeg, meso, koščke korenja, čebule, pora, zelene in česna razporedite po pekaču in vse skupaj 60 do 75 minut pražite v pečici.

2. Vse sestavine denite v velik lonec. Prevretek, ki je nastal pri peki, dodajte sestavinam v loncu. Prilijte 6 litrov vode in dodajte poprova zrna in lovorjeva lista. Juho zavrite, lonec pokrijte in juho na nizki temperaturi pustite lahno vreti tri ure.

3. Juho precedite, razdelite na porcije in jo postavite v hladilnik. Porabite v petih dneh ali pa jo zamrznite.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 47, 15.11.2019