zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Pite za popoln obed v hladnih novembrskih dneh!

M. O. Ž, Zarja, 20.11.2018 16:01:18

Mesna pita in za ljubitelje zelenjave zapečen krompir s sirom – to je recept za popoln obed v hladnih novembrskih dneh. Brbončice nam zaigrajo, kadar iz pečice zadiši po slastnem zapečencu. Na mizo ga pospremimo s preprosto zeleno solato, potem pa delo prepustimo vilicam in nožem.

Delite na:
Pite za popoln obed v hladnih novembrskih dneh!
Testene košarice s svinjino Revija Zarja

Zapečeni krompir s sirom

Za 4 osebe

Priprava: 35 minut

Pečenje: 25 minut

Sestavine: 4 veliki krompirji, ½ glavice koničastega zelja, 350 g sirove omake, 1 šopek mlade čebule, 50 g staranega trdega sira (npr. čedar)

Preberite tudi: Najbolj pravljična čokolada.

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompirje večkrat prebodemo z vilicami in v mikrovalovni pečici (največja moč) pečemo 15 minut, da se zmehčajo. Medtem naribamo zelje in ga v vreli vodi 4 minute kuhamo, da se zmehča. Vodo odcedimo. Krompirje razpolovimo in z žlico izdolbemo sredico. Pretlačimo jo v pire, dodamo sirovo omako, zelje in sesekljamo mlado čebulo. Z nadevom napolnimo krompirjeve ladjice, jih položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, potresemo s sirom in pečemo 20–25 minut.

Sirova omaka

Sestavine: 25 g masla, 25 g moke, 400–500 ml mleka, 80 g naribane gavde, sol, beli poper.

Priprava: V loncu stopimo maslo, ga oprašimo z moko in med mešanjem kuhljamo minuto do dve. Lonec odstavimo in počasi prilijemo mleko. Vrnemo na ogenj in med mešanjem segrevamo do vrenja. Kuhljamo 8–10 minut, solimo, popramo. Vmešamo nariban sir in mešamo toliko časa, da se stopi. Pazimo, da nam mešanica ne zavre!

k zapečen krompir.jpg
Zapečeni krompir
Revija Zarja

Testene košarice s svinjino

Za 4 osebe

Priprava:50 minut

Pečenje: 30 minut

Sestavine: 600 g svinjine, 1 veliko kislo jabolko, 1 por, 1 strok česna, 1 žlica masla, 1 žlica paradižnikove kaše, 150 ml belega vina, 150 ml čiste juhe, 2 lovorova lista, cimet, sol, poper, maslo za pekač, 1 zavitek vlečenega testa, 1 vejica rožmarina, 1 rumenjak, 1 žlica smetane.

Priprava: Za nadev narežemo meso na koščke. Jabolko olupimo, mu odstranimo pečke in ga na drobno sesekljamo. Por očistimo in narežemo na tanke rezine. Česen olupimo in sesekljamo. Meso na hitro popečemo na maslu. Pečeno stresemo iz ponve ter tam podušimo por, koščke jabolk in česen. Dodamo še paradižnikovo kašo, dušimo 3 minute. Zalijemo z vinom in nekaj juhe. Meso vrnemo v ponev, dodamo lovor in cimet ter kuhljamo 20 minut. Ves čas mešamo, po potrebi še zalijemo z juho, solimo, popramo. Odstavimo in počakamo, da se nadev ohladi. Medtem 6–8 modelčkov namažemo z maslom in vanje vstavimo testene skodelice, ki smo jih narezali iz razvaljanega testa. Rob testa naj sega centimeter nad model. Napolnimo jih z nadevom in rob prepognemo proti sredini modela. Potresemo z osmukanim in sesekljanim rožmarinom. Rumenjak zmešamo s smetano in s tem premažemo košarice. Pečemo jih v pečici, ogreti na 175 stopinj, 25–30 minut.

k piščančja pita.jpg
Piščančja pita
Revija Zarja

Piščančja pita

Za 4 osebe

Priprava:45 minut

Pečenje: 45 minut

Sestavine: 800 g piščančjih prsi, 300 g hladnega masla, 600 g moke, 1 jajce, sol, 1 žlička karija, 600 g špinače, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 žlica masla, 40 g orehovih jedrc, poper, muškatni orešček, 30 g rozin, maslo za pekač, 1 žlica koruzne moke, 1 rumenjak, 2 žlici smetane.

Priprava: Na koščke narežemo hladno maslo ter ga z moko, jajcem in soljo zgnetemo v testo. Če se preveč drobi, dodamo žlico do dve mrzle vode. Testo oblikujemo v kroglo, jo zavijemo v prozorno folijo in za eno uro postavimo na hladno. Medtem narežemo meso na koščke in jih potresemo s karijem. Špinačo splaknemo z mrzlo vodo, odcedimo. Olupimo česen in čebulo in oboje sesekljamo. V ponvi segrejemo žlico masla in 6–7 minut pečemo meso. Zadnji dve minuti dodamo orehe. Potem meso z orehi stresemo v drugo posodo, v ponvi pa popražimo česen in čebulo. Dodamo še špinačo, solimo, popramo, začinimo z naribanim muškatnim oreščkom. Dodamo rozine in še 4 minute kuhljamo. Večkrat premešamo. Pekač za pite (premer 28 cm) namažemo z maščobo in potresemo z moko. Iz dveh tretjin testa razvaljamo krog s premerom 34 cm in ga položimo v pekač. Potresemo s koruzno moko. Špinačo dodamo mesu, zmešamo in nadev stresemo v pekač. Preostalo testo razvaljamo in narežemo na trakove, ki jih potem položimo na nadev. Robove stisnemo skupaj. Rumenjak zmešamo s smetano in namažemo po testu. Pečemo v pečici, ogreti na 175 stopinj, 40–45 minut.

k postopek.jpg
Z vilicami prebodemo testo, naložimo nadev, preostanek testenih trakov pa spletemo po želji v pokrov pite.
Revija Zarja

Pastirska pita

Za 6 oseb

Priprava: 30 minut

Pečenje: 25 minut

Sestavine: 800 g govejega mletega mesa, 2 čebuli, 2 stroka česna, 250 g šampinjonov, 2 žlici olja, sol, poper, 1/2 žličke mlete rdeče paprike, 150 ml zelenjavne čiste juhe, 150 g zamrznjenega graha, 1,2 kg krompirja, 250 ml mleka, muškatni orešček,1 rumenjak, 40 g masla.

Priprava: Eno uro pred začetkom dela vzamemo iz hladilnika meso. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Šampinjone očistimo in narežemo na rezine. Meso na olju popražimo, mu po dveh minutah dodamo čebulo, česen in gobe. Solimo, popramo, potresemo z mleto papriko. Zalijemo z juho, dodamo grah in na srednje močnem ognju pražimo še5 –6 minut. Krompir olupimo in v slani vodi skuhamo. Odlijemo vodo, dodamo mleko, pretlačimo v pire ter začinimo s soljo in muškatnim oreškom, nazadnje vmešamo rumenjak. Pekač namažemo z maslom, vanj stresemo meso, na vrh pa razporedimo pire in preostalo maslo v kosmičih. Pito pečemo 25 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj.

k pastirjeva pita.jpg
Pastirska pita
Revija Zarja

Pokrita pita

Za 4 osebe

Priprava: 45 minut

Kuhanje: 25 minut

Sestavine: 600 g teletine, 15 g posušenih mavrahov, 2 čebuli, 1 žlica moke, 2 žlici masla, 2 vejici žajblja, 200 ml suhega belega vina, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, 1 rumenjak, 2 žlici sladke smetane, 1 zavitek vlečenega testa.

Priprava: Gobe namočimo v mlačni vodi. Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Meso narežemo na trakove. Potresemo jih z moko in popečemo v ponvi, na maslu. Stresemo iz ponve ter tam popražimo čebulo in žajbelj, zalijemo z vinom. Dodamo narezane namočene gobe in tudi 200 ml vode, v kateri so se gobe namakale. Kuhljamo še 6–8 minut. Vmešamo kislo smetano, na hitro zavremo, odstavimo, dodamo meso, solimo, popramo. Odstavimo z ognja in počakamo, da se zmes ohladi. Rumenjak zmešamo s sladko smetano in s tem namažemo rob pekača. Testo razvaljamo tako, da bo 1,5 cm večji od pekača. Na sredino testa naredimo dve luknji (premer 2 cm). Nadev stresemo v pekač in pokrijemo s testom. Robove stisnemo, da je nadev popolnoma pokrit. Namažemo ga z rumenjakovo-smetanovo mešanico. Pito postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi, in jo pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, 20–25 minut.

k teletina.jpg
Pokrita pita
Revija Zarja

Objavljeno v reviji Zarja št.  46, 13. 11. 2018.