meglic tomi 4_5pot_v160 Odkrito.si

Tomiju Megliču srce ukradla znana slovenska ...

Polona Sepe Svet24.si

Poslovila se je ena prvih slovenskih režiserk

girls-602168 Petisvet.si

Bolečine in znaki za nekaj drugega: odpadanje las...

zalog, železniška postaja, policija, sumljiv predmet1 Svet24.si

FOTO: Potrjeno! V ljubljanskem Zalogu je bilo pod ...

Romeo Beckham, David Beckham Svet24.si

Victoria dala zeleno luč: Beckhamov 16-letni sin ...

bff vichy friends Njena.si

Slovenke v najboljših prijateljicah iščejo ...

manca spik Njena.si

Kdo predstavlja smisel življenja Mance Špik?

Kulinarika

Slane palčke za posebne goste!

M. O. Ž., Zarja, 11.01.2019 11:01:35

Da se bomo lahko posvetili svojim bližnjim – domačim in gostom –, ne pa večino časa stali za štedilnikom, je najbolje, da za hrano poskrbimo že kakšen dan ali vsaj nekaj ur pred druženjem. Izberemo jedi, ki jih lahko pripravimo vnaprej in so prijetna popestritev običajne ponudbe mesnih narezkov ter sirovih plošč. Tako bodo med obiski naša edina skrb le še polni kozarci in prijetna glasba.

Delite na:
Slane palčke za posebne goste!
Slane palčke Revija Zarja

Slane palčke

Za 18 palčk

Priprava: 40 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 65 g orehovih jedrc, 60 g parmezana, 4 suhe fige, 6 črnih oliv, 2 žlički vloženih kaper, 2 žlički balzamičnega kisa, 1,5 žličke svežih lističev timijana, sol, poper, 60 ml vode, zavoj listnatega testa.

Priprava: Orehe popražimo v ponvi brez maščobe. Parmezan nastrgamo. Fige sesekljamo, olivam odstranimo koščice. V mešalnik stresemo orehe, parmezan, fige, olive, kapre, dodamo kis, timijan, vodo, sol in poper ter vse ukašimo v pasto. Testo odmrznemo in razvaljamo v kvadrat s stranicami 25 cm, potem pa z ostrim nožem narežemo testo na štiri enaka kvadrate. Pasto namažemo na tri kvadrate, jih potem zložimo enega vrh drugega in zaključimo s plastjo testa, ki nima premaza. Testo narežemo na trakove, široke le pol centimetre. Vsak trak zvijemo v spiralo in potem po dva trakova prepletemo v nekakšno pletenico. Oba skrajna dela stisnemo skupaj. Pletenice položimo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, in pečemo 15–20 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj. Postrežemo ohlajeno.

Objavljeno v reviji Zarja št. 1, 31. 12. 2018.