zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Slane palčke za posebne goste!

M. O. Ž., Zarja, 11.01.2019 11:01:35

Da se bomo lahko posvetili svojim bližnjim – domačim in gostom –, ne pa večino časa stali za štedilnikom, je najbolje, da za hrano poskrbimo že kakšen dan ali vsaj nekaj ur pred druženjem. Izberemo jedi, ki jih lahko pripravimo vnaprej in so prijetna popestritev običajne ponudbe mesnih narezkov ter sirovih plošč. Tako bodo med obiski naša edina skrb le še polni kozarci in prijetna glasba.

Delite na:
Slane palčke za posebne goste!
Slane palčke Revija Zarja

Slane palčke

Za 18 palčk

Priprava: 40 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 65 g orehovih jedrc, 60 g parmezana, 4 suhe fige, 6 črnih oliv, 2 žlički vloženih kaper, 2 žlički balzamičnega kisa, 1,5 žličke svežih lističev timijana, sol, poper, 60 ml vode, zavoj listnatega testa.

Priprava: Orehe popražimo v ponvi brez maščobe. Parmezan nastrgamo. Fige sesekljamo, olivam odstranimo koščice. V mešalnik stresemo orehe, parmezan, fige, olive, kapre, dodamo kis, timijan, vodo, sol in poper ter vse ukašimo v pasto. Testo odmrznemo in razvaljamo v kvadrat s stranicami 25 cm, potem pa z ostrim nožem narežemo testo na štiri enaka kvadrate. Pasto namažemo na tri kvadrate, jih potem zložimo enega vrh drugega in zaključimo s plastjo testa, ki nima premaza. Testo narežemo na trakove, široke le pol centimetre. Vsak trak zvijemo v spiralo in potem po dva trakova prepletemo v nekakšno pletenico. Oba skrajna dela stisnemo skupaj. Pletenice položimo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, in pečemo 15–20 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj. Postrežemo ohlajeno.

Objavljeno v reviji Zarja št. 1, 31. 12. 2018.