stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Rdeča leča - malo kalorij, veliko hranil in beljakovin

U.L, 20.01.2020 14:00:00

Na lečo kar prevečkrat pozabimo, čeprav je neverjetno zdravo in nasitno živilo. Vsebuje veliko beljakovin, rastlinskih vlaknin, vitaminov in mineralov. V svojo prehrano jo pogosto vključujejo vegetarijanci, saj je nizkokalorična in hkrati zelo nasitna. Vsebuje veliko železa, skoraj toliko kot ribe ali belo meso.

Delite na:
Rdeča leča - malo kalorij, veliko hranil in beljakovin
rdeča leča Profimedia

Vlaknine v leči uravnavajo prebavo, medtem ko kalij uravnava krvni tlak. V tej čudoviti stročnici je samo 1,5 odstotka maščob, kar ugodno vpliva na raven holesterola in nas varuje pred srčno-žilnimi boleznimi. 

Popolna stročnica

Zaradi malo kalorij in bogate vsebnosti hranil je rdeča leča popolna stročnica, ki jo lahko uživate v juhah, omakah, namazih ali popečeno v pečici. Iz nje lahko naredite tudi odlične vegetarijanske polpete in veganski »tatarski« biftek.

profimedia-0351481487 (1).jpg
veganski tatarski biftek
Profimedia

Leča je zelo preprosta za pripravo, poda se k vsakemu obroku in uživajo jo lahko prav vsi.

Ker vsebuje veliko vlaknin, pomaga pri zniževanju povišanega skupnega holesterola ter zmanjšuje tveganje za obolevnost srca in ožilja. Prav tako je več študij pokazalo, da stročnice, kot je leča, zmanjšujejo tveganje za obolenje srca in ožilja tudi zaradi visoke vsebnosti folatov. Ti znižujejo nivo vnetnega homocisteina, ki prav tako povzroča bolezni srca.

Magnezij v leči izboljšuje pretok krvi, kisika in hranil po krvi. Nizke ravni magnezija namreč prav tako povezujemo s srčnimi boleznimi.

Leča vsebuje veliko netopnih vlaknin, ki pomagajo preprečevati zaprtje ter številne prebavne težave, kot sta razdražljivo črevesje in kolitis.

Prav tako leča pomaga uravnavati in stabilizirati krvni sladkor, saj vlaknine upočasnijo prebavo in preprečujejo hiter dvig sladkorja, kar je še posebej dobrodošlo za vse, ki imajo diabetes in težave z nihanjem krvnega sladkorja.

Odlična za športnike

profimedia-0421092520 (1).jpg
rdeča leča juha
Profimedia

Od vseh stročnic in oreščkov ima leča največ beljakovin, zato je odlično živilo za športnike, starejše ter ljudi s posebnimi prehranskimi navadami.

Leča nas napolni z energijo za dolgo časa, saj je dvig sladkorja počasen zaradi kompleksnih ogljikovih hidratov, prav tako pa je leča odličen vir železa, ki je ključno za energijo in presnovo.

Za hujšanje

Leča je idealno živilo za diete, saj ima malo kalorij, a telo napolni s številnimi potrebnimi hranili.

Prav tako leča pomaga preprečevati aterosklerozo, saj nas oskrbi z antioksidanti, ki nevtralizirajo proste radikale ter preprečujejo poškodbe celic in genov.

Zaradi rastlinskih lektinov, vrste rastlinskih beljakovin, leča spodbudno deluje pri preprečevanju raka. Rastlinski lektini povzročajo apoptozo ali smrt rakavih celic.

Prav tako so številni vitamini in minerali v leči odlični za krepitev možganskih funkcij, preprečujejo nastanek degenerativnih bolezni ter krepijo spomin.

Veliko kalija

Ker leča vsebuje veliko kalija, je izjemna za vse, ki jim v telesu zastaja voda, ki imajo težave z zabuhlostjo, podočnjaki, napihnjenostjo ali pa se spopadajo s čezmernim stresom.

Prav tako je kalij nujno potreben za pravilno presnovo ogljikovih hidratov ter za dobro delovanje srca, možganov in ledvic.

Številni vitamini skupine B, ki jih vsebuje leča, skrbijo za zdravo hormonsko ravnovesje, za hormone pa tako in tako vemo, da nadzorujejo naše celotno delovanje, videz in počutje.

Veganski tatarski biftek

Sestavine:

1 skodelica vloženih suhih paradižnikov, spranih pod vodo

1 skodelica kuhane rdeče leče

1 manjša čebula

2 stroka česna

1 žlička kaper

1 žlička gorčice

1 žlička sladke rdeče paprike v prahu

2 žlički olivnega olja

poper, sol

Priprava:

Rdečo lečo malo razkuhajte. S paličnim mešalnikom med kuhanjem leče zmiksajte vse preostale sestavine. Kuhano lečo nato odcedite in jo dodajte k preostalim sestavinam ter vse skupaj še enkrat zmiksajte do gladke mase, da bo veganski biftek gladke strukture. Biftek je veliko boljši naslednji dan, ko se okusi prepojijo.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 1, 3.1.2020