favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Ni ovire, ki je ne bi mogli premagati

Kristina Strašek, 30.09.2019 18:00:00

Se vam kdaj zazdi, da vsa polena, ki jih življenje premore, padejo naravnost pod vaše noge. Kako nepošteno jih to deli, mar ne? Vsem gre, vsi se znajdejo ali se jim vsaj posreči, vi pa znova in znova naletite na ovire. Že se zdi, da vam je končno, domače rečeno, »zalaufalo«, a glej ga zlomka, spet nepričakovan zid. Verjemite, niste sami. Vsi se spopadajo s svojimi ovirami, le da nekateri veliko bolje od drugih. V čem je trik?

Delite na:
Ni ovire, ki je ne bi mogli premagati
Depresija Dreamstime

Pridemo do točke, ko preprosto ne najdemo poti in obupamo nad podvigom. Ste kdaj opazili, da so ravno vaše največje sanje tiste, ki jih najtežje dosegate? Nekateri vam bodo rekli, da je tako, ker vas življenje uči, drugi, da imate le nesrečo, in spet tretji, da ste premalo vztrajni. Po svoje imajo prav vsi trije. Res je, vsak padec bi vas moral nečesa naučiti, a vprašanje je, če ste lekcijo pripravljeni sprejeti. Če dobro pomislite, boste verjetno ugotovili, da velikokrat padete na istih testih, istih ovirah.

Razumemo, ni lahko, ko ne veste, kako naprej. A če pomislite, ni treba, da se tu vaša pot konča. Če je na drugi strani zidu dovolj velika nagrada, boste zanjo verjetno še kako radi garali. Zid lahko preplezate ali vsaj najdete luknjo, skozi katero se lahko zrinete. Najprej morate razumeti, da nikoli ne bo pred vami ovire, ki je ne bi mogli rešiti. Mar ni že samo to dovolj motivacijsko?

A ker vemo, da je vseeno praktično imeti določen seznam, vam tokrat predajamo osem trditev, ki si jih nujno obesite na zid, da so vam opomnik med krizo.

dreamstime_m_108630409.jpg
Stres
Dreamstime

1.       Vse, kar potrebujete, je v vas

So stvari, ki se jih moramo naučiti, in so stvari, s katerimi smo se rodili. Nikar ne pozabite na svoje kakovosti, svoje sposobnosti in te uporabite sebi v prid. Ne nazadnje, mar se niste spravili do točke, kjer ste zdaj? Torej, nekaj vsekakor delate prav. V vas je vsa moč, ki jo potrebujete, le da jo včasih zapravljate za napačne podvige. V vas so tudi pogon, odločnost, gorečnost. V vas je strast, ki vam bo dala upanje. Ne omejujte se, ampak se zavedajte svoje veljave. Vedite, da vse, kar hočete, lahko dobite.

dreamstime_m_95227155.jpg
Stres
Dreamstime

2.       To ni konec zgodbe

Se spominjate pesmi Ni še konec skupine Power Dancers? Kaj če bi si naslednjič za spodbudo zapeli njen refren? Gre pa takole: »Ni še konec, ne! To začetek je in nič ne ustavi me.« Vsak bije svoje bitke in nujno je, da se zaveste, da ovira ne pomeni nujno konca, ampak spremembo poti. Če ste se kdaj zapeljali v slepo ulico, verjetno niste ugasnili avta in rekli: »To je to,« ter obupali, ampak ste se odpeljali nazaj in iskali novo pot do cilja. Enako je v življenju. Ko naletite na oviro, je treba pot le prilagoditi.

dreamstime_m_90751936.jpg
Ovira
Dreamstime

3.       Prižgite svoj plamen

Verjetno ste že kdaj v sebi začutili moč, ki vas je gnala naprej. To je plamen, ki gori znotraj vas. To je strast, ki skrbi, da se pogumno spopadete s težavami in jih tudi rešite. To je tisto, kar morate v času težav tudi najti. Premislite, kaj vas po svoje podžge, spravi v gibanje. Najdite svojo motivacijo, najdite svoj plamen. Vse se vedno začne v vas.

4.       Tlakujete pot drugim, kot so jo drugi vam

Veste, skorajda nemogoče je, da bi bil vaš problem ali cilj unikaten. Zagotovo obstaja nekdo, ki je pred vami hodil po tej poti. Ko se tako znajdete pred oviro, pomislite, kdo se je z njo moral spopasti že pred vami. Najdite ljudi, ki so dosegli to, kar želite vi, in analizirajte njihovo pot. Seveda, ta ne bo povsem ista, a mogoče na njej najdete podoben problem in tako odkrijete način, kako ga odpraviti.

5.       Začnite znova

Z vsakim padcem se morate znati pobrati. Če se ni izšlo v prvo, se bo morda v drugo. Pomembno je, da se vrnete na točko pred problemom in poskusite znova. Ne zapravljajte časa za samopomilovanje, ampak ga uporabite za analizo, kaj bi lahko še naredili. Vedno je rešitev, le najti jo je treba. Veste, življenje ni ravna linija, ampak pot, polna ovinkov, vzponov in spustov. Včasih pelje čez čudovite planjave, drugič skozi temne predore. Prilagodite tempo življenja in vedite, da je vsak dan v resnici lahko nov začetek.

dreamstime_m_60654607.jpg
zmagovalka
Dreamstime

6.       Naučite se dihati

Verjetno ste že kdaj brali o tehnikah sproščanja. Meditacija, joga, predihavanje in podobno. Vse to vam bo še kako koristilo pri premagovanju ovir, saj vam bo pomagalo nanje pogledati bolj umirjeno, širše in razumno. Saj veste, bolj ko paničarite, slabše je. Šele umirjen um lahko vidi, s čim se v resnici spopadate. Lahko da pred vami ni trimetrskega kamnitega zidu, ampak kamnita stopnica, ki jo je treba le prestopiti. Ko se tako naslednjič znajdete pred težavo, si vzemite nekaj trenutkov, zaprite oči in naredite sedem globokih in počasnih dihov.

7.       Pomagajte tudi drugim

Ste vedeli, da s tem, ko pomagate drugim, zmanjšate moč lastnih težav? Naenkrat se jih nehate bati in začutite, da jih lahko premagate. Spomnite se, da niste sami in da se lahko na koncu vedno na koga tudi obrnete. Ljudje vas lahko navdihnejo s svojimi zgodbami in kdo ve, morda se med njimi najde takšna, ki lahko pomaga tudi vam.

dreamstime_m_144401480.jpg
pot
Dreamstime

8.       Spremenite svoje življenje

Ljudje radi pozabljajo, da se je v življenju treba prilagajati situacijam, v katerih se znajdejo. Ne bodite takšni tudi vi. Ko ste postavljeni pred zid, ga ne glejte v nedogled, ampak uvedite spremembe, ki lahko ta zid porušijo. Ne bodite pasivni opazovalec, ki se zjoka ob najmanjšem kamnu na poti. Bodite raziskovalci, ki se zavedajo, da je ravno dinamičnost življenja tista, ki mu daje smisel in čar. Bodite aktivni, bodite drzni in posezite po sanjah!

Objavljeno v reviji Obrazi št. 8. 8.8.2019