stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Nove ideje za jedi s tunino

A.K., 09.07.2019 08:30:43

Nad kulinarične zagate s pločevinko tune.

Delite na:
Nove ideje za jedi s tunino
Paprike polnjene s tuno dreamstime

Ko bi radi kaj skuhali, smo včasih brez idej, kako in kaj naj pripravimo. Če je tudi hladilnik izropan, nas lahko iz zadrege reši pločevinka tunine, ki jo imamo vedno na zalogi. S tunino v olju ali še bolje s tisto v slanici, ki je bistveno manj kalorična, zlahka pričaramo nove in zelo okusne jedi.

Paprike, polnjene z rižem in tunino 

Porcija ima 332 kalorij

Sestavine za 4 osebe:

100 g riža

2 rdeči in 2 zeleni enako veliki papriki 

200 g tunine v olju (odcejene)

325 g odcejenega zrnja mlade koruze

40 g nastrganega parmezana

60 g naribanega poltrdega sira

2 vejici sveže bazilike

sol in poper

2 žlici drobtin

Priprava:

Riž skuhamo v slani vodi. Paprike prerežemo in očistimo, obrnjene zložimo v pekač in jih pod vklopljenim žarom pečemo 5 minut, nato jih obrnemo in pečemo še 3 minute.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V skledi zmešamo kuhan riž, razdrobljeno tunino, koruzo, sesekljano baziliko in sir ter začinimo s soljo in poprom. Z nadevom napolnimo paprike in vse potresemo še z mešanico drobtin in parmezana. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 15 minut, da se mešanica drobtin in parmezana hrustljavo zapeče.

Tunina pašteta s krompirjem 

Tunina pašteta s krompirjem .jpg
Tunina pašteta s krompirjem
dreamstime

Porcija ima 392 kalorij

Sestavine za 4 osebe:

650 g moknatega krompirja

300 g tune

1 žlica limoninega soka

2 žlici kisle smetane

2 žlici kaper v kisu

10 zelenih oliv

2 žlici sesekljanega peteršilja

sol in poper

rezine kruha za opečenec

Priprava:

Krompir skuhamo v slani vodi, kuhanega olupimo in zmečkamo. Dodamo kose skuše in zmeljemo ali pretlačimo z vilicami. Začinimo z limoninim sokom, soljo in poprom, dodamo kislo smetano, peteršilj, sesekljane kapre in olive ter dobro premešamo. Ohlajeno pašteto ponudimo z rezinami sveže opečenega kruha.

Hitra krompirjeva pita s tunino 

Porcija ima 385 kalorij

Sestavine za 4 osebe:

450 g na kocke narezanega belega krompirja

2 žlici masla

6 žlic moke

1 žlica olja

1 sesekljana šalotka

1 strt strok česna

1 rdeča paprika

175 g tunine v slanici

50 g koruze iz pločevinke

1 dl posnetega mleka

3 jajca

1 žlica sesekljanega peteršilja ali koprca

50 g naribanega trdega sira

sol in poper

Hitra krompirjeva pita s tunino .jpg
Hitra krompirjeva pita s tunino
dreamstime

Priprava:

Kocke krompirja 10 minut kuhamo v slani vodi. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Papriko očistimo in narežemo na kockice. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano šalotko in kockice paprike, pražimo in mešamo 5 minut.

Kuhan krompir dobro odcedimo in zmečkamo, nato dodamo maslo in moko ter pregnetemo. Testo damo v namaščen pekač, ga postavimo v ogreto pečico in pečemo 10 minut.

Papriki primešamo koruzo in razdrobljeno tunino ter damo na testo. V skledi stepemo jajca, dodamo mleko, peteršilj, solimo in popramo. Z mešanico prelijemo nadev iz tunine in paprike ter vse potresemo s sirom. Pekač postavimo nazaj v pečico in pri 180 stopinjah pečemo še 25 minut.

Bogata solata s tunino 

Bogata solata s tunino .jpg
Bogata solata s tunino
dreamstime

Porcija ima 186 kalorij

Sestavine za 4 osebe:

500 krompirja

1 pločevinka tunine v slanici

1 bela čebula

1 skodelica češnjevih paradižnikov

200 g zelenega stročjega fižola

1 žlica kaper v kisu

30 g črnih oliv

4 trdo kuhana jajca

2 žlici limoninega soka

1 žlica olivnega olja

sol in poper

4 veliki listi zelene solate

Priprava:

Krompir skuhamo v slani vodi, nato ga olupimo in narežemo na koleščke. Jajca skuhamo in jih prerežemo na polovico. Paradižnike prerežemo, prerezano stran posolimo in popramo. Stročji fižol narežemo na koščke in skuhamo v slani vodi. Olivam odstranimo koščice in jih narežemo. Čebulo olupimo in narežemo na lističe.

Na krožnike ali v skledice damo umite in odcejene liste zelene solate. Narezan krompir, paradižnike, stročji fižol, čebulo, razdrobljeno tunino, jajca, olive in kapre zmešamo ter razdelimo v skledice. Olje, limonin sok, sol in poper zmešamo in pokapljamo po solati.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 13, 21. 6. 2019