stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Lubenica: Popolna za hujšanje in zdravje

M.Š., 23.08.2019 16:00:00

Že dolgo je znano, da je lubenica popoln poletni sadež. Ne samo, da je izjemno osvežujoča in zdravilna, ekspresno tudi topi maščobe!

Delite na:
Lubenica: Popolna za hujšanje in zdravje
lubenica, voda, meta Dreamstime

Lubenica je idealno živilo za razne diete, saj daje občutek sitosti. Rezina lubenice ima samo 15 kalorij, en dekagram sadeža vsebuje le 3,7 grama sladkorja. Veliko manj kot druge vrste sadja, ki zorijo v tem letnem času.

Preprečuje tudi zastajanje vode v tkivu, zaradi katerega sicer nastaja tako neželena pomarančna koža. S svojim delovanjem blaži predmenstrualno napetost, poskrbi za redno odvajanje blata ter iz telesa izloča odvečne snovi in strupe.

Sladka in sočna lubenica je odličen vir najpomembnejših naravnih antioksidantov. Vsebuje veliko vitamina C in A, ki je v lubenici prisoten v obliki beta karotena. Rdeča barva lubenice izhaja iz rastlinskih pigmentov, od katerih najbolj izstopa likopen.

Zaradi svoje sestave, ki je nekakšna mešanica vode in aromatičnih snovi, je lubenica odlična zaveznica v boju zoper odvečne kilograme. Lubenica vas v hipu nasiti, čeprav pri tem zaužijete zelo malo kalorij. Poskusite torej pojesti rezino lubenice pred glavnim obrokom. Gotovo boste potem pojedli precej manj, saj vas bo nasitila že lubenica.

33-maja-diete-lubenica-2.jpg
lubenica, dekle, poletje
Unsplash

Dvodnevno razstrupljevalno čiščenje telesa

V dveh dneh boste mogoče izgubili okoli dva kilograma, a ne pozabite, da je to le posledica razstrupljanja telesa. Telo bo namreč izgubilo veliko vode, ki jo je z rednim pitjem vode in uživanjem velikih količin lubenice in melone treba nadomestiti.

Prvi dan: Za zajtrk si privoščite skodelico melonine solate. Za boljši okus dodajte malo cimeta. Za kosilo si pripravite melono s šunko in rezino popečenega polnozrnatega kruha. Za večerjo pa si privoščite popečene škampe s sadno solato iz kivija, melone in limone.

Drugi dan: Za zajtrk zaužijte rezino melone ali lubenice. Za kosilo pa si privoščite piščančjo solato. Narezanega piščanca vsaj dve uri marinirajte v mešanici iz dveh žličk olja, malo kisa in začimb po okusu. Tako pripravljeno meso razporedite po zeleni solati in dodajte še nekaj rezin melone. Zadnji obrok v dnevu naj bo melona s sirom. Na koščke narežite melono in sir ter popestrite jed z žličko pomarančnega soka in začinite s poprom.

Med glavnimi obroki uživajte tudi malico - to naj bodo sadna solata z lubenico, melono, kivijem in limono, različni zeliščni čaji in naravni sokovi (iz pomaranče in limone).

Nasvet za nakup!

Izberemo povprečno težke lubenice s čvrsto lupino in enakomerno barvo. Lubenica je primerna za zaužitje, kadar prijetno diši, pri cvetnem nastavku je mehka na pritisk, če pa nanjo potrkamo, votlo zadoni. Preverimo tudi, kakšen je pecelj. Če je suh, to pomeni, da je lubenica dozorela.

Če pa je zelene barve, je bila verjetno pobrana prezgodaj in ne bo zrela. Izogibajte se sadežem z brezbarvnim mesom ali belimi semeni, saj je to znak, da sadež še ni dovolj zrel. Hranimo jo v hladnem prostoru, najbolje kar v hladilniku. Razrezane lubenice, zavite v folijo, v hladilniku zdržijo največ en teden.

Mogoče niste vedeli!

·         Prvi zapisi, ki omenjajo lubenico, so stari okoli 5000 let. Nastali so v Egiptu, kjer so lubenice zelo cenili in jih polagali celo v grobnice. Semena lubenice naj bi odkrili tudi v Tutankamonovi grobnici.

·         Lubenica je sadje in zelenjava obenem. Med sadje jo uvrščamo, ker je vzgojena iz semen, ima sladek in osvežujoč okus in je sorodnica melone. Hkrati je zelenjava, ker podobno kot druge zelenjadnice raste na njivi in je iz iste družine kot kumare, bučke in buče.

·         Celotna lubenica je užitna. Semena se lahko prepražijo, stisnejo v olje ali zmeljejo v moko. Lupina se lahko vloži ali kandira. Lahko jo tudi pečemo na žaru. Ob tem spremeni teksturo, zato jo lahko uporabimo celo kot zamenjavo za meso.

·         Lubenice z manjšimi razmiki med črtami na dnu so okusnejše, ker imajo tanjšo lupino. Temnejše lubenice so slajše. Prav tako lubenice z zavitim pecljem in ravnimi črtami.

·         Leta 2013 je Guinnessov svetovni rekord za najtežjo lubenico podrl Christopher Kent iz ameriškega mesta Sevierville. Tehtala je 159 kg.

·         Sveža lubenica naj bi bila enako učinkovita kot najbolj slavna modra tabletka na svetu - viagra. Sočivje lubenice naj bi vsebovalo t. i. citruline, ki v telesu sprožijo pravo malo verižno reakcijo nastajanja snovi, ki sprostijo žilni sistem - na podoben način kot zdravila za zdravljenje motenj erekcije.

33-maja-diete-lubenica-recept.jpg
Solata z bulgurjem, popečenim sirom in lubenico
www.dobertek.si

Recept: (www.dobertek.si)

Solata z bulgurjem, popečenim sirom in lubenico

Sestavine za 4 osebe:

·         200 g bulgurja

·         50 g bučnih semen

·         3 žlice oljčnega ali repičnega olja

·         250 g sira za žar

·         1 kumara

·         šop peteršilja, mete, koriandra ali bazilike (lahko mešanica vsega)

·         lupinica in sok 2 limon

·         400 g očiščenega mesa lubenice

Bulgur pripravimo po navodilih proizvajalca, medtem pa pripravimo preostale sestavine. Kumaro razpolovimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Zelišča nasekljamo, nekaj listkov pa prihranimo za okras. Lubenico razrežemo na koščke, sir pa na rezine.

Segrejemo večjo ponev, vanjo vsujemo bučna semena, jih nekaj minut pražimo, da začnejo pokati, nato jih stresemo na krožnik in odstavimo. Ponev poškropimo z malo olja in na njem približno 2 do 3 minute na vsaki strani pečemo sir, da se zlato zapeče na obeh straneh.

Bulgur odcedimo, stresemo v skledo, mu dodamo preostalo olje, kumaro, zelišča, limonovo lupinico, sok in bučna semena. Vse sestavine dobro premešamo. Solato damo na velik krožnik ali pladenj, jo obložimo s koščki lubenice in sirom ter posujemo še s preostalimi lističi zelišč.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 33, 9. 8. 2019