stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Ješprenj za polpete in sladice

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja, 27.11.2018 11:01:51

Ješprenj je staro žito, ki prekaša pšenico zaradi višje vrednosti nenasičenih maščobnih kislih. Ker znižuje slab holesterol, poleg tega pa vsebuje veliko vitaminov B in E, imamo še dva razloga več, da ga zakuhamo v juhe in enolončnice, oblikujemo v polpete in porabimo za nadeve, za zajtrk pa ga postrežemo kuhanega na mleku in izboljšanega s sadjem. Resda je v naših krajih ričet prva ideja, ki se nam utrne ob misli na ješprenj, a ker to žito v loncu kulinaričnih idej zmore še mnogo več, bi bilo resnično škoda, če ne bi preskusili kakšnega novega recepta.

Delite na:
Ješprenj za polpete in sladice
Pita Revija Zarja

Ješprenjevi polpeti

Za 4 osebe

Priprava: 50 minut

Pečenje: 10 minut

Sestavine: 160 g ješprenja, sol, 4 žlice olja, 2 vejici rožmarina, 2 kisli jabolki, 2 bio limeti, 40 g krušnih drobtin, 4 žlice puste skute, poper, 4 mlade čebule, 2 manga, 2 jajci, 8 vejic peteršilja.

Preberite tudi: Pečena jabolka z marcipanom.

Priprava: Ješprenj kuhamo v slani vodi 25–30 minut. Mlado čebulo očistimo in na tanko sesekljamo. Peteršilj in rožmarin osmukamo in sesekljamo. Kuhan ješprenj odcedimo. Dodamo mu čebulo, zelišča, drobtine, skuto, jajci, sol in poper. Dobro pregnetemo in iz mase oblikujemo 4–6 polpet. Na vročem olju v ponvi jih na vsaki strani pečemo 2 minuti, potem pa prestavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo še 8–10 minut. Limetama nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Manga in jabolki olupimo, odstranimo koščico in pečke ter narežemo na palčke. Zmešamo ter prelijemo z limetinim sokom in lupino. Solimo in popramo. Dobro premešamo in postrežemo s polpeti.

jesprenj juha.jpg
Juha
Revija Zarja

Paradižnikova juha z ješprenjčkom

Za 4 osebe

Priprava: 70 minut

Sestavine: 125 g ješprenjčka, 100 g gomoljne zelene, 1 čebula, 1 žlica olja, 250 ml čiste juhe, 2 žlici paradižnikove mezge, 2 majhni konzervi pelatov, sol, poper, 2 žlici škroba, sesekljan peteršilj za posip.

Priprava: Ješprenjček kuhamo v slani vodi do mehkega, približno eno uro. Zeleno olupimo in narežemo na kocke. Podušimo jih na olju. Zalijemo z juho in v pokriti posodo kuhamo še 10 minut. Dodamo mezgo in pelate, ki jih na grobo pretlačimo. Kuhljamo še 5 minut. Solimo, popramo. Potresemo s škrobom in med mešanjem kuhljamo še minuto. Dodamo odcejen ješprenj, začinimo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

jesprenj rižota.jpg
Rižota
Revija Zarja

Piščančja ješprenjota

Za 4 osebe

Priprava: 90 minut

Sestavine: 1–2 žlici karija v prahu, 2 žlici olja, 150 g ješprenja, 300 g piščančjih prsi, poper, 2 žlici sojine omake, 1 strok česna, 20 g svežega ingverja, 1 por, 400 g korenja, 200 g šampinjonov, sol, ½ limete, 150 g čiste zelenjavne juhe, sesekljan peteršilj za posip.

Priprava: Kari na hitro popražimo na žlici olja. Dodamo ješprenj, pražimo, zalijemo s 550 ml vroče vode in kuhamo približno eno uro, da se ješprenj zmehča. Meso narežemo na trakove in jih spečemo na preostalem olju. Pečeno meso stresemo v skledo, popramo in začinimo z žlico sojine omake. Ingver olupimo in naribamo. Česen olupimo in pretlačimo. Korenje ostrgamo in narežemo na rezine, por zrežemo na kolobarje. Limeti iztisnemo sok. Gobe narežemo na rezine. Česen in ingver popražimo v ponvi, dodamo por, korenje in rezine gob. Solimo, popramo, dodamo limetin sok, preostalo sojino omako in zalijemo z juho. Kuhljamo toliko časa, da se zelenjava zmehča. Dodamo meso in ješprenj, po potrebi še začinimo, potresemo s peteršiljem in dobro premešamo.

jesprenj polpeti.jpg
Polpeti
Revija Zarja

Ješprenjeva pita z dimljenim lososom

Za 4 osebe

Priprava: 35 minut

Pečenje: 30 minut

Sestavine: Za testo: 200 g moke, 1 jajce, 75 g masla, 1 žlica mleka, ščepec soli, ščepec sladkorja; za nadev: 100 g ješprenjčka, 1 žlica olivnega olja, 500 ml zelenjavne čiste juhe, 2 paradižnika, ½ pora, ½ rdeče paprike, 1 rumena paprika, sol, poper, 200 g dimljenega lososa, 3 jajca, 125 ml manj mastnega mleka.

Priprava: Na koščke narežemo hladno maslo ter ga z moko, jajcem, mlekom, sladkorjem in soljo zgnetemo v testo. Testo položimo na dno namaščenega pekača za pite (premer 26 cm), tako da sega tudi do roba pekača. Postavimo na hladno. Ješprenjček stresemo v lonec, dodamo pol žlice olja, prilijemo juho in zavremo. Kuhljamo 15 minut. Kuhan ješprenjček precedimo in počakamo, da se malce ohladi. Zelenjavo očistimo in narežemo na koščke. Na preostalem olju jih popražimo, solimo, popramo. Ješprenjčku dodamo na trakove narezanega lososa in praženo zelenjavo, premešamo ter stresemo v pekač. Jajca razžvrkljamo z mlekom, soljo in poprom ter prelijemo prek nadeva. Pito pečemo v pečici, ogreti na 220 stopinj, 30 minut, da se zlato-rjavo zapeče.

Sladki ješprenj z jagodami

Za 4 osebe

Priprava: minut

Sestavine: 100 g ješprenja, 500 ml manj mastnega mleka, 400 ml hladnega mleka ali sladke smetane, ½ stroka vanilje, 1 žlica sladkorja, sol, 250 g svežih jagod.

Priprava: Ješprenj kuhamo približno 35 minut v pol litra mleka z nekaj sladkorja ter postrgano vaniljevo sredico in strokom. Večkrat premešamo. Ko je ješprenj skuhan »na zob«, odstavimo z ognja. Vmešamo hladno mleko ali stepeno sladko smetano. Postrežemo z jagodami.

jesprenj sladica.jpg
Sladica
Revija Zarja

Ste vedeli

Ješprenj so olupljena zrna ječmena. Najfinejši, droben ješprenj imenujemo ješprenjček.

Ješprenj lahko čez noč namočimo v hladni vodi, da bo naslednji dan prej kuhan.

Je odličen nadomestek za riž in namesto rižote lahko z njim skuhamo ješprenjote.

Lahko ga skuhamo na zalogo in shranimo v zamrzovalniku.

Najbolj znana jed z ješprenjem je ričet – enolončnica z zelenjavo in prekajenim mesom.

Objavljeno v reviji Zarja št. 20. 11. 2018.