stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Eklerji s čokoladno kremo za sladkosnede

M. O. Ž., Zarja, 15.04.2019 16:01:13

Eklerji so tipična francoska slaščica iz paljenega testa, nekakšne mehke palčke, polnjene z vaniljevo ali čokoladno kremo. Zlahka jih pripravimo doma, in čeprav morda ne bodo tako popolne kot na fotografiji, bo okus božanski. Postrežemo jih s skodelico kave ali čaja in uživamo, ko se nam počasi topijo v ustih.

Delite na:
Eklerji s čokoladno kremo za sladkosnede
Čokoladni eklerji Lindt

Priprava: 60 minut + 90 minut za hlajenje

Čas za peko: 25 minut

Sestavine za 24 kosov: 250 ml vode, 150 g masla, 1 žlička soli, 175 g moke, 2 žlici sladkorja, 5 jajc, 200 g temne čokolade (vsaj 70 % kakava), 100 g karamelnega sirupa, 75 g sesekljanih mandljev, 150 ml sladke smetane, 100 ml jajčnega likerja, 200 g mlečne čokolade.

Priprava: Vodo, 100 g masla in sol v kozici segrevamo do vrenja. V vrelo tekočino med stalnim mešanjem vmešamo moko in sladkor. Tako dolgo segrevamo in mešamo, da se naredi testena kepa, ki se zlahka loči od dna kozice. Testo prestavimo v skodelo in med mešanjem dodajamo jajca. Gladko testo napolnimo v dresirno vrečko in rahlo ohlajeno nabrizgamo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko. Nabrizgamo 24 palčk dolžine 8–10 centimetrov. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, od 10 do 15 minut. Medtem pripravimo glazuro. Na koščke nalomimo 150 g temne čokolade in jo skupaj s karamelnim sirupom in maslom segrevamo v kozici. Ves čas mešamo, da dobimo gladko zmes. Eno stran pečenih eklerjev potopimo v glazuro in potresemo z mandlji. Počakamo, da se glazura strdi, potem pa eklerje po dolgem prerežemo. Za nadev smetani prilijemo jajčni liker in segrevamo, dodamo koščke mlečne čokolade in preostalo temno čokolado ter ves čas mešamo, da se čokolada stopi. Kremo odstavimo z ognja in damo na hladno, ohlajeno pa stepemo z mešalnikom, napolnimo v dresirno vrečko in nabrizgamo na spodnji del prerezanih eklerjev. Pokrijemo z drugim delom eklerja in postrežemo.

Karamelni sirup

Domači karamelni sirup pripravimo tako, da v ponev stresemo sladkor, prilijemo malce vode in segrevamo med stalnim mešanjem, da se sladkor stopi. Odstavimo z ognja, dodamo malce masla, vrnemo na ogenj, previdno zalijemo s sladko smetano in solimo. Mešamo in kuhljamo toliko časa, da se sirup zgosti. Presežek sirupa lahko shranimo v kozarcih, v hladilniku.

Objavljeno v reviji Zarja št. 15, 9. 4. 2019.