stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Družinski pobeg iz mesta na zeliščne travnike

Davor Špehar, Zeleni svet, 08.11.2019 08:00:00

Se sprašujete, kako koristno in dejavno porabiti prosti čas? Za navdih delim svojo izkušnjo, ko sem se z družino sprehodil po dolenjski neokrnjeni naravi in si nabral zalogo zelišč, s katero bomo še dolgo krepili svoje zdravje, pa tudi zdravje mojih rastlin in živali. Podobno lahko seveda poskusite tudi sami … Travniki so res prava zakladnica zdravilnih zeli za vso družino.

Delite na:
Družinski pobeg iz mesta na zeliščne travnike
Materino dušico smo nabirali za čaj in zdravo kožo. Davor Špehar

Kako sem se podal med cvetoče dolenjske travnike?

Kot agronoma me že od nekdaj privlačijo nova znanja o rastlinah in tako sem si letos za poletno branje izbral knjigo, ki je še okrepila moje znanje o zeliščih. Še več … Po pravi injekciji teorije se je zgodil magični premik in rodila se je močna želja, da nova znanja preizkusim tudi v praksi. Seveda je bila najboljša rešitev, da si ogledam, kako se obnašajo v naravi. Vedel sem, da jih bom tako tudi lažje kombiniral na svojem balkonu, terasi in vrtu.

V avgustu sem se tako odpeljal proti Trebnjem in se podal v zeliščno izvidnico na neokrnjene travnike. Kmalu sem spoznal, da je kmetijstvo tudi v bolj odročnih krajih zelo intenzivno in so cvetoči poletni travniki skoraj izginili. Ob pogledu na to sem razmišljal, le kam se je skrila naravna zakladnica zdravja, ki jo je dobro poznala še moja babica. A nisem obupal in sem pot nadaljeval ter ob tem raziskoval pokrajino. Proti koncu prvega dne sem le našel lep cvetoč travnik, ki ni bil pokošen, in tam je bil pravi raj za zelišča, ki rastejo v naravi. Bilo je pozno, zato se nisem mogel dolgo zadržati, a sem si obljubil, da se vrnem že naslednji teden, da si naberem nekaj zelišč, ki bodo koristna za ljudi, živali in rastline. Moja skrivna želja je bila, da nad nabiranjem zelišč navdušim tudi otroka. Še posebno mi je v oči padel rman, ki ga je bilo na travniku v izobilju.

R&V+ZR okt 19 – urbano vrtnarjenje FOTO 1
Nabiranje rmana med sprehodom
Davor Špehar

Nabiranje rmana in fantovske zdravilne sposobnosti

 Rman je cvetoče zelišče, ki ga je najbolje nabirati v poletnem času. Še zdaj se spomnim, da je bil vedno na zalogi v steklenih kozarcih starih staršev. Zgodnjeotroški spomini odkrivajo, da smo ga nabirali v vročem poletju. Seveda sem bil takrat vedno nagrajen z gostim sokom in smetano. V moji mladosti je bilo to nekaj vredno, zdaj žal taka obljuba na moje otroke ni delovala. Imam pa še eno skrito orožje – našega hišnega ljubljenčka Maksa, ki se nadvse rad sprehaja med travniki. Tako sem tudi otroke z dobro voljo zvabil na cvetoči travnik in jih potihoma povabil, da ponavljajo igro očeta.

Družinsko nabiranje zelišč je lahko res zabavno in hkrati poučno. Ste vedeli, da otroci zelo radi poslušajo legende in mite? Tudi rman ima povezavo z vsem znanim grškim junakom Ahilom. Od tod tudi njegovo latinsko rodovno ime Achillea. Ob tem se je nad nabiranjem rmana takoj navdušil sin, saj je v njegovi glavi rman dobil čudežno moč, s katero bo lahko premagal bojevnike z igrišča. V legendi o Ahilu je zapisano, da je bil rman njegovo vojaško zelišče, ki je blažilo lažje rane, pridobljene v boju. Sin je po starogrški zgodbi takoj začel nabirati rman, potem ko smo ga spletli v kitke, pa ga je v travniškem boju ves čas nosil okrog vratu. Čudežno zelišče, ki celi rane, je predstavil tudi prijateljem na igrišču in jim pojasnil, da bodo z njegovo pomočjo bolj uspešni pri spiranju površinskih ran ter prask.

V ljudskem zdravilstvu je rman zelo uporaben tudi pri omilitvi manjših vnetij na površini kože. Ko smo rmana nabrali polno košaro, sem otrokoma pojasnil, da si bomo z njim pomagali tudi pri omilitvi manjših vnetij na površini kože, meni pa bo na vrtu pomagal za krepitev zdravja rastlin pred boleznimi.

 

R&V+ZR okt 19 – urbano vrtnarjenje FOTO 2
S cvetočim zeliščem ste uspešni pri spiranju površinskih ran in prask.
Davor Špehar

Rman imajo rade tudi deklice in ženske

Hčerko je bolj navdušila blagodejna osvežitev z rmanovo obrazno masko. Moral sem ji sicer obljubiti, da bova po vrnitvi domov naredila mini delavnico, v kateri ji bom pokazal, kako se naredi taka maska, to pa jo je prepričalo kljub njenemu sicer klasičnemu prednajstniškemu upiranju. Na splošno sem opazil, da je fante lažje prepričati o nabiranju zelišč, dekleta pa so bolj vztrajna pri tem, da dosežejo svoj cilj.

Tako smo na družinskem sprehodu nabrali rman tudi za blagodejno rmanovo obrazno masko, ki jo uporabljamo za urejanje težav z mastno in pegasto kožo. Za kuhinjskim pultom smo zmešali beljak enega jajca, žličko limonovega soka in dve jedilni žlici drobno nasekljanih svežih rmanovih listov. Vse skupaj smo dobro premešali in nanesli na obraz. Pri tem sem moral paziti, da vsebine maske nisem nanesel na veke in ustnice. Seveda ni manjkalo dekliških pogledov v ogledalo in veliko smeha. Otroška radovednost in navihanost sta tudi meni narisali nasmeh na obraz. Masko smo po nanosu na obraz pustili delovati 15 minut. Potem smo jo sprali z mlačno vodo in prvi zeliščni dan se je uspešno končal.

Nad koristnimi lastnostmi rmana so navadno najbolj navdušene ženske. Naj povem, da rmanov poparek uporabljamo tudi za umivanje mastne kože in krepitev lasišča. Koristen je, ker rahlo razkužuje, pospešuje izločanje žolča in prebavnih sokov v želodcu. Pitje rmanovega čaja se priporoča tudi kot del shujševalne kure.

 

R&V+ZR okt 19 – urbano vrtnarjenje FOTO 3
Rman razkužuje, krepi kožo in lase
Davor Špehar

 Odkrivanje novih in uporabnih zelišč

 Zgodilo se je novo jutro in rodil nov dan. Tako kot vsako jutro je bilo treba z Maksom na sprehod in vsa družina je bila dejavna že v zgodnjih dopoldanskih urah. Sam sem skoraj že pozabil na nabiranje rmana, otroka pa sta se nad zelišči očitno tako navdušila, da sta želela spoznati še kaj novega. Sin me je spodbujal k nabiranju novega fantovskega zelišča, hčerka pa je želela nekaj lepega ter cvetočega in tako smo skupaj obrnili nov list v naši zeliščni zgodbi.

Travniki so bili pokošeni in težko je bilo s pogledom poiskati divje zaraščen neokrnjen del narave. Na preostalih površinah so se pasle krave in njihov naraščaj, ki je veselo skakljal po sosednjem travniku in se zvedavo spogledoval z jutranjimi sprehajalci. Ob zadnjem kolesarskem izletu sem na robu sosednje vasi opazil osameli rob kraškega suhega travnika in se spomnil cvetočih rastlin med kamenjem, njivami ter robom gozda. Otrokoma sem obljubil novo zgodbo in zabavne, poučne rastline.

Podali smo se na pot skozi gozd, da bi skrajšali pot do rastišča, ki je obetalo nekaj zanimivega. Sonce je sijalo na zeleno preprogo nizkega rastlinja in že od daleč smo opazili roza blazinice, ki so se raztezale po tleh kot preproga. Takoj sem prepoznal materino dušico, ki sem jo med raziskovanjem že opazil na enem od sosednjih travnikov. Otroka sta začela spraševati, za katero rastline gre. Še posebno všeč je bila hčerki.

R&V+ZR okt 19 – urbano vrtnarjenje FOTO 4
Materina dušica in nova zeliščna zgodba za otroke
Davor Špehar

Zakaj je bil Ahil tako zdrav in lep?

 Sina sem vprašal, ali mogoče ve, zakaj Ahil ni bil nikoli prehlajen. Po njegovem mnenju je bilo to zato, ker je imel okrog vratu rman, ta pa premaga vse bolezni. Nasmehnil sem se in mu pojasnil, da zato, ker je grgral čaj cvetočega zelišča, ki cveti med skalnatim robom travnika. Tako se je začela nova zgodba z materino dušico, ki jo je Ahil že od otroških dni uporabljal za preprečevanje vnetij v ustni votlini, žrelu in grlu. Tako je že njegova mama poskrbela za to, da sin nikoli ni zbolel in imel težav z dihali. Povedal sem mu tudi to, da so s pomočjo materine dušice v starih časih razkuževali vnetja, akne in gnojne rane.

V pogovor se je hitro vključila hčerka, ki jo je zanimalo, zakaj je bil Ahil tako lep. Verjetno vsi poznate zadnjega junaka iz Troje, ki je očitno očaral tudi mojo hčerko. Pojasnil sem ji, da materina dušica razkužuje in čisti nezdravo kožo obraza. Ženske jo uporabljajo tudi za ureditev kože na območju dekolteja. Glede na zapise v literaturi sem jo poučil, da se je Ahil verjetno kopal v kopeli z materino dušico, ki koži vrne čvrstost in barvo. Seveda sta za Ahilovo lepoto odgovorna tudi oče in mama. To zgodbo o dveh, ki se imata rada in naredita otroka, smo skupaj predelali že pred nekaj leti in smo se tokrat posvetili samo materini dušici. Pogovorili smo se, da iz materine dušice lahko pripravimo čaj in sirup. Otroka sta me vprašala, kaj se zgodi, če materino dušico poje krava ali teliček. Podatek smo skupaj poiskali v literaturi in se poučili, da jim pomaga pri zdravljenju ali preprečevanju prebavnih bolezni. S poparkom iz materine dušice so v času mojih starih staršev spirali tudi rane pri živalih.

Objavljeno v reviji Rože in Vrt/Zeleni raj št. 10, 16.9.2019