stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Česen ima magično moč

C. U., 07.11.2019 11:00:00

Že na tisoče let ljudje verjamejo, da ima česen magično moč. Tega, da je ščit pred vampirji in zlimi duhovi, žal ne moremo potrditi, je pa znanstveno dokazano, da ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Uporabljali so ga že v kitajski medicini za zdravljenje dihalnih in prebavnih težav, Egipčani so dobro poznali njegovo moč proti parazitom, indijanski predhodniki severnih Američanov pa so z njim zdravili gripi podobne simptome.

Delite na:
Česen ima magično moč
. Dreamstime

Danes vemo, da česen vsebuje pravo zakladnico sestavin, ki uničujejo bakterije. Med njimi je najbolj znan alicin, ki česnu tudi daje značilno aromo. Gre za naravni antibiotik, ki ima zelo primerljiv učinek penicilinu, poleg tega pa uničuje še druge toksine, glivice, viruse in zajedavce. Česen zelo dobro deluje tudi na cirkulacijo v telesu in tako preprečuje bolezni srca ter ožilja.

Pravi čas za sajenje je zdaj

Za bogatejši pridelek priporočamo sajenje česna jeseni. Kot dobri sosedje naj poleg česna rastejo paradižnik, kumare, rdeča pesa, jagode in korenček, nekoliko slabše pa bo rasel v družbi fižola in graha.

Pogoji za rast
Česen najbolje uspeva v dobro odcednih, na sončnem in pred vetrom zaščitenem delu vrta. Rast česna je visoka in kompaktna, zato mora biti za učinkovito izrabo prostora in hranil gostota rastlin razmeroma velika. Za vzgojo česna so primerne tudi visoke grede, saj z njih voda hitreje odteče. Globina tal za optimalno rast naj bo vsaj 30 cm. Pomemben dejavnik je tudi nadmorska višina, saj česen potrebuje hladne noči. Optimalna nadmorska višina za vzgojo česna je tako med 600 in 1.200 metri.

Temperatura
Ker izvira iz osrednje Azije, je česen odporen proti nizkim temperaturam. Najbolj optimalno raste, če je dnevna razlika med najvišjimi in najnižjimi dnevnimi temperaturami večja od 6 do 7 °C. Za začetek rasti in tvorbo čebulice potrebuje česen določeno obdobje nizkih temperatur (pod 7 °C), nato pa je pomembna še dolžina dneva. Če je hladno obdobje daljše, je lahko dolžina dneva krajša in obratno.

Česen potrebuje vodo
V vsakem obdobju rasti je česen zelo občutljiv za pomanjkanje vode. Večje potrebe po vodi se pojavijo od začetka pomladi, ko se začne obdobje hitre rasti. Relativna vlaga zraka lahko vpliva na zdravje česna med rastjo, pri spravilu in pri skladiščenju. Optimalna relativna vlaga zraka mora biti nižja kot 60 odstotkov. Pri več kot 70 odstotkih pa obstaja večja možnost okužb listov z različnimi boleznimi.

Objavljeno v reviji Rože in Vrt/Zeleni raj št. 10, 16.9.2019