joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

tomažič, delovna-akcija Njena.si

Največja prenova doslej: Delovna akcija na pomoč...

maribor domzale Ekipa24.si

Kazen dovolj motivirala Mariborčane, tako da so ...

Princ je umrl ...

kš, 10.02.2024 20:32:58

"Bil je oče, prijatelj in učitelj." Žalost princa Filiberta, ki je izgubil očeta, princa Vittoria Emanuela … Sin zadnjega italijanskega kralja je bil star 86 let.

Delite na:
Princ je umrl ...
Filiberto je očetovo krsto poljubil v večno slovo. Profimedia

Princ, ki nikoli ni postal kralj

savoia
UMBERTO II Savojski z ženo Marie-José Belgijsko ter otrokoma Vittoriom Emanuelejem in Marijo Pio. Fotografija Ghitta Carell, 1935-40.
Profimedia

Rodil se je v Neaplju kot Vittorio Emanuele Savojski. Tako kot njegov ded z istim imenom, kralj Vittorio Emanuele III, ki je s predajo države fašizmu in nato begom iz Rima dejansko preprečil, da bi lahko nekoč zasedel prestol, ki se je razblinil z referendumom 2. junija 1946.

savoia
Leta 2003, ko se je lahko vrnil v svojo domovino.
Profimedia

Izgnanstvo

Sin zadnjega italijanskega vladarja, Umberta II., majskega kralja, princ, ki nikoli ni bil kralj, je umrl v Ženevi nekaj dni pred svojim 87. rojstnim dnem. Večinoma je živel v izgnanstvu. V Italijo se je vrnil šele leta 2003.

Umor mladega Nemca?

Njegovo življenje je bilo polno škandalov. Izstopa pa tragična epizoda, ki ga je zaznamovala za celo življenje - leta 1978 je na otoku Cavallo pri Korziki mladega Nemca, Dirka Hamera, ubil strel. Aretirali so prav njega, pricnca. Vittorio Emanuele je bil aretiran, sodili so mu v Franciji. Leta 1991 je bil po zelo dolgi sodni bitki oproščen. S tem se je zaključil primer, o katerem še vedno obstajajo dvomi … Pa tudi kratka serija na Netflixu.

Obvestilo o smrti

Sin z mamo na pogrebu očeta Vittoria Emanuela.
Sin z mamo.
Profimedia

Savojska kraljeva hiša je smrt naznanila v sporočilu, ki se glasi: "Danes zjutraj ob 7.05, 3. februarja 2024, je njegova kraljeva visokost Vittorio Emanuele, vojvoda savojski in princ neapeljski, obkrožen z družino, mirno preminil v Ženevi. Kraj in datum pogreba bosta objavljena, takoj ko bo mogoče."

savoia
Sin in oče sta bila izjemno povezana.
Profimedia

Pogreb in neizmerna sinova žalost

Množica ljudi se je zbrala v pogrebni dvorani v Reggia di Venaria, njegov sin Filiberto je bil vidno skrušen. Pogreb se je odvil v torinski katedrali.
"Bil je oče, prijatelj in učitelj. Zadnji tedni z njim so bili zelo lepi: bil je miren in govorila sva o mnogih stvareh. Obiskali so ga tudi njegovi prijatelji. Odločil se je, da bo zaspal in se nikoli več ne bo zbudil. V veliko olajšanje je dejstvo, da ni trpel," je povedal princ Emanuele Filiberto, ki je bil videti izjemno žalosten. "Ves ta dež šepeta, celo Torino danes joče.

Sofija in Albert

Prišli so kralji stare celine… Na pogrebu Vittoria Emanuela so bili tako Sofija Španska kot tudi Albert Monaški. Kronane glave stare celine, politiki in celo osebnosti šovbiznisa. Prisotnih je bilo več kot 400 ljudi. Sin Emanuele Filiberto je nosil očetovo krsto. Ko je bil sin pokojnega princa v cerkvi, se je levo od oltarja pridružil svoji materi Marini Dorii in ženi Clotildi z njunima hčerkama. Poleg njiju je bila tudi princesa Maria Pia, sestra Vittoria Emanuela, v spremstvu svojih otrok.

savoia
Navzoče je pozdravila tudi Sofia.
Profimedia

Med prvimi je družini Vittoria Emanuela sožalje izrekla španska kraljica Sofija. Sledili so tudi drugi člani evropske monarhije, kot so Albert Monaški, ki je v Torino prispel brez žene Charlene, belgijska princa Astrid in Lorenz, albanski princ Leka, Charles in Camilla Burbonska, srbski princ, savdski kralj in portugalski princ.
Savojsko hišo sta poleg omenjene princese Marije Pije zastopala tudi princ Aimone in princesa Olga Savojska Aosta.

savoia
Pojavil se je tudi Albert Monaški - ženo je pa pustil doma.
Profimedia

Papež je sporočil …

Pogrebni homiliji je predsedoval monsinjor Paolo de Nicolò, veliki prior dinastičnih redov kraljeve hiše: "Princ Vittorio Emanuel je v svoji krhkosti bil človek, katerega spomin živi in bo živel v vseh nas," je povedal z oltarja. Papež Frančišek, čeprav ni bil navzoč, je svoje sožalje zaupal sporočilu, ki ga je prebral kardinal Parolin: "Savojski princesi Marini papež izreka sožalje ob smrti njegove kraljeve eminence savojskega princa Vittoria Emanuela in zagotavlja molitev zadoščenja za dušo pokojnika. Njej in njeni družini daje oporo krščanskega upanja in vsem podeljuje apostolski blagoslov."

savoia
Krsta princa, ki nikoli ni postal kralj
Profimedia