mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Harryju ni uspelo ...

STA, 04.03.2024 09:38:31

Britanski princ Harry je izgubil sodni spor z britansko vlado glede ravni varovanja, ki mu pripada v času bivanja v Združenem kraljestvu.

Delite na:
Harryju ni uspelo ...
Harryjeva odločitev, da zapusti kraljevo družino, je povlekla s seboj ogromno slabega. Profimedia

Sodnik, ki je  odločil v zadevi, je pritrdil odločitvi notranjega ministrstva iz leta 2020, ki je Harryju znižala stopnjo varovanja, in zavrnil prinčevo pritožbo.

Mlajši sin kralja Karla III. se je za pravne korake proti britanski vladi odločil, ko je ta februarja 2020 sporočila, da med svojimi obiski v državi ne bo več deležen enake mere javno financiranega varovanja kot dotlej, češ da je prenehal opravljati kraljeve dolžnosti in večinoma živi v tujini. Še vedno bi mu sicer nudili varovanje, a krojeno po meri in ne samodejno, kakršno pripada drugim aktivnim članom kraljeve družine.

Princ, ki je leta 2020 zapustil Veliko Britanijo in si s soprogo Meghan nov dom ustvaril v Kaliforniji v ZDA, je po drugi strani na decembrski obravnavi trdil, da mu skrbi glede varnosti preprečujejo obiske v državi."Združeno kraljestvo je moj dom, je bistvenega pomena za zapuščino mojih otrok," je zapisal in dodal, da to ni mogoče, če svoji družini, pa tudi sebi ne more zagotoviti varnosti.

Več kot očitno nista več dobrodošla.
Več kot očitno nista več dobrodošla.
Profimedia

Sodnik Peter Lane je v razsodbi ugotovil, da v odločitvi o znižanju ravni njegovega varovanja ni nikakršne protizakonitosti, niti nerazumnosti ali postopkovnih nepravilnosti. Zanj po meri določeno varovanje se mu zdi pravno dobro utemeljen korak, vsebino sodbe povzema britanski BBC.

Že maja lani sicer Harry ni uspel niti s spodbijanjem še ene odločitve vlade, ki mu ni dovolila, da bi v času obiskov na Otoku sam plačal za posebno policijsko zaščito. Glede na utemeljitev notranjega ministrstva ni primerno, da bi bogati ljudje plačevali za varovanje ob predhodni ugotovitvi, da tovrstno varovanje ni v javnem interesu.