sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Kolumna
ZADIŠALO JE PO PICI

ZADIŠALO JE PO PICI

Nejc Krevs, 29.04.2024 13:30:19

Delite na:

Pridejo dnevi v tednu, ko zatisnem očesi po drugi uri zjutraj, saj se obveznosti prejšnjega dne hitro podaljšajo v zgodnje ure naslednjega dnevnega obrata. Tako je bilo tudi v zadnjem času, ko se skušal pod streho spraviti en kup osebnih in delovnih obveznosti, zato je zmanjkalo dragocenih minut za dodatne ure spanca, ki jih počasi že krvavo potrebujem. Pot proti zelenju Toskane se mi je rahlo vlekla, vendar ni bilo zaman, ko sem po petih urah že hodil med dravoredi in vinogradi italijanske rodovitne grude. Kakih 10 kilometrov od Firenc, na podeželju, kjer vlada tihožitje narave in človeka, sva se s soprogo utaborila. Obnovljena vila iz enajstega stoletja naju je skušala zadrževati bolj ali manj za zadovi, kjer se skrivajo čudoviti vrtovi iz katerih dišijo naplemenitejše cvetlice tega sveta. Kljub vsej tej omami, sva uspela pobegniti v lokalno picerijo, ki je bila le streljaj stran. Na priporočilo receptorke, seveda. Domačinka bo že vedela, kje se lahko z osnovami italijanščine infiltriram v prijetno domače okolje brez turistov.

Pristala sva v čudovitem ambientu, ki je bolj spominjal na kakšno širokostropno halo ali vinsko klet. Prt je bil v barvah hrvaške trobojnice, le da je rdečo zamenjala zelena barva. Prav tako sva vse okoli vonjala pristne lokalne šerife, ki so se prišli okrepčati. Jedel sem eno boljših margarit v svojem življenju, in ob tem nagnil dobro ohlajeno pivo. Posel zgleda fura tradicionalna družina, kjer delajo vsi. Od dedkov in babic, do vnukov in vnukinj. Skratka entuziastični recept za uspeh. Za sladico sva si z drago privoščila izjemno fokačo s krhlji jabolka in sladoleda. Nekaj, kar še do takrat nisem vedel da gre skupaj, a formula za gurmanski uspeh tiči v zaupanju. Zaupaj v domačina, daj mu spoštovanje, pa ti bo jedel iz roke in se za tebe potrudil še mnogo bolje kot si pričakoval.