bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Skrito v raju Njena.si

Kako so Hrvati sprejeli serijo Skrito v raju?

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Kolumna
IP

IP

Mitja Reichenberg, 13.05.2024 11:38:48

Delite na:

​​​​Film IP (orig. IF) je prihajajoča ameriška akcijsko-animirana fantazijska komedija, ki jo je napisal, produciral in režiral John Krasinski. V filmu igrajo Ryan Reynolds, John Krasinski, Cailey Fleming, Fiona Shaw, Alan Kim in Liza Colón-Zayas, skupaj z glasovi Phoebe Waller-Bridge, Louise Gossetta Jr. in Steva Carella. Morda za začetek najprej pomislek glede prevoda naslova, ki je le fonično podoben originalu, zgreši pa bistvo: kajti 'if' pomeni v angleščini 'če' – in o tem pripoveduje film. Pravzaprav je osnovna ideja v tem, kaj če ... je vse to lahko tudi resnično. In zato IF/ČE.


Na kratko: mlado dekle po imenu Bea (Cailey Fleming) pridobi sposobnost videti namišljene prijatelje drugih ljudi, na kratko imenovane ČE-ji, ki so jih zapustili otroci. Bea nato odkrije, da ima njen sosed (Ryan Reynolds) enako sposobnost. Namišljeni prijatelji (znani tudi kot nevidni ali izmišljeni prijatelji) so psihološki in družbeni pojav, kjer se prijateljstvo ali drug medosebni odnos odvija v domišljiji in ne v fizični realnosti. Čeprav se morda zdijo resnični, otroci običajno razumejo, da njihovi namišljeni prijatelji niso resnični. Prve študije, ki so se osredotočale na namišljene prijatelje, naj bi bile izvedene že pred več kot 120 leti. Malo je raziskav o konceptu namišljenih prijateljev v otroški domišljiji, prvotno pa so opisani kot nadnaravna bitja in duhovi, za katere se je mislilo, da povezujejo ljudi z njihovimi preteklimi življenji.


Tudi mnogi odrasli imajo še danes okoli sebe namišljene entitete, kot so bogovi, angeli varuhi in muze, ki delujejo kot namišljeni spremljevalci, da zagotovijo tolažbo, varnost, vodstvo in navdih.


Filmsko glasbo je prispeval Michael Giacchino, znan po simpatičnih in dramskih partiturah. Njegova glasba je večinoma večdimenzionalna, nekako plastična in dobro ukrojena na filmske like in pripoved, kar daje vedno simpatično in uravnoteženo ravnovesje med podobo, zgodbo in zvokom. Tudi v filmu IP je tako, čeprav je na trenutke celo bolj akcijski, kakor pa komični.