kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

jasmin, pop-tv, kmetija Njena.si

Kmetija: Zaradi tega Jasmin v areno odhaja ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

HUAWEI Watch GT 5

Ivan Valtl, 19.09.2024 14:25:30

Huawei je ponovno opozoril nase s predstavitvijo novih nosljivih naprav serije GT. Na dogodku v Barceloni so razkrili dve različici pametnih ur: GT 5 in GT 5 Pro. Z večletnimi izkušnjami na področju nosljivih naprav je Huawei postal sinonim za visokokakovostne in elegantne pametne ure, ki navdušujejo tako s svojo zmogljivostjo kot tudi oblikovanjem. Tudi tokrat ni razočaral.

Delite na:
HUAWEI Watch GT 5
HUAWEI Watch GT 5 Pro Ivan Valtl


V naši redakciji smo imeli priložnost preizkusiti osnovno različico modela GT 5, ki je dostopnejša v primerjavi s Pro različico, a kljub temu ponuja podobno uporabniško izkušnjo. Na prvi pogled in ob uporabi se ne zdi, da bi bila zmogljivostno bistveno okrnjena, kar jo postavlja v privlačno pozicijo za širši krog uporabnikov.


oblika


Huawei Watch GT 5 nadaljuje tradicijo elegantnega dizajna, ki je že dobro poznan med ljubitelji pametnih ur. Tudi tokrat je ura zasnovana z značilnim okroglim zaslonom in osmerokotnim ohišjem, kar ji daje prepoznaven videz. Za vse, ki preferirajo okroglo obliko, bo Watch GT 5 prava izbira, saj ohranja estetiko, ki se lepo poda tako športnim kot tudi bolj formalnim stilom.

huawei-watch-gt-5
HUAWEI Watch GT 5
Ivan Valtl


Na desni strani ure se nahaja izboljšana krona, ki omogoča enostavnejše pomikanje po menijih. V primerjavi s prejšnjimi modeli je nova krona opazno bolj dodelana, z bolj izpopolnjenimi detajli. Poleg krone je na spodnjem delu še en gumb, ki služi za hitro dostopanje do funkcij in vključuje senzor za merjenje srčnega utripa.

Posebna pozornost je bila namenjena tudi paščku. Novi gumijasti pašček se brezhibno ujema z ohišjem ure in z različnimi watch face-i, kar celotni napravi daje prestižen videz. Ura deluje moderno in profesionalno, zato bo zagotovo pritegnila poglede, ne glede na to, kje jo nosite.

Pod ohišjem pa se skriva največja novost te generacije TruSense senzor. Ta inovativna tehnologija omogoča natančnejše merjenje biometričnih podatkov in je pomemben napredek v primerjavi s prejšnjimi modeli.

huawei-watch-gt-5
HUAWEI Watch GT 5
Ivan Valtl


Novi TruSense


Ena najpomembnejših izboljšav, ki jih prinaša Huawei Watch GT 5, je novi sistem za spremljanje telesne pripravljenosti TruSense. Gre za napreden senzor, ki je bil v primerjavi s prejšnjo generacijo močno izboljšan. TruSense zdaj omogoča spremljanje več kot 60 kazalnikov telesnega zdravja, med drugim merjenje srčnega utripa, SpO2 (nasičenosti krvi s kisikom), krvnega tlaka in telesne temperature. Nekatere od teh funkcij so bile prisotne že v prejšnjih modelih, vendar je Huawei tokrat naredil pomemben korak naprej z optimizacijo tehnologije in natančnejšimi meritvami.

TruSense senzor ima večji nabor senzorjev in izboljšane algoritme, kar zagotavlja bolj zanesljive rezultate. Prejšnje različice so imele težave z prelivom zunanje svetlobe v senzor, kar je negativno vplivalo na natančnost meritev. V novi različici so to težavo odpravili.


Poleg izboljšane natančnosti Huawei z Watch GT 5 tudi nadalje razvija svojo filozofijo o celostnem spremljanju zdravja, kar pomeni, da uporabniki ne dobijo zgolj podatkov, ampak tudi smiselne analize in priporočila za izboljšanje svojega zdravja in počutja.


Povezljivost


Povezljivost je ena ključnih lastnosti vsake pametne ure, in Huawei Watch GT 5 na tem področju ponuja precej fleksibilnosti. Kljub temu, da gre za Huaweijev izdelek, je uro mogoče enostavno povezati z različnimi pametnimi telefoni Android ali iOS, kot so Samsung, iPhone ali Google Pixel. Test povezave z Google Pixelom je pokazal, da je postopek preprost in hiter. Ura je bila pripravljena na uporabo v le nekaj minutah.

huawei-watch-gt-5
HUAWEI Watch GT 5
Ivan Valtl

Pri povezavi pa je pomembno omeniti, da aplikacija Huawei Health, ki je ključna za upravljanje ure in spremljanje podatkov, ni na voljo v trgovini Google Play. Uporabniki morajo aplikacijo prenesti neposredno s spletne strani. Ta postopek je zelo preprost, saj se na zadnji strani škatle nahaja QR koda, ki vas vodi naravnost do prenosa. V nekaj hitrih korakih lahko aplikacijo namestite na svoj telefon in že začnete sinhronizirati podatke z uro.

Ena od pomanjkljivosti, je odsotnost brezstičnega plačevanja prek ure. Čeprav je brezstično plačevanje postalo zelo priljubljeno in bi mnogi uporabniki želeli to funkcionalnost tudi na uri, te možnosti za zdaj še ni. Po neuradnih informacijah naj bi Huawei kmalu omogočil tudi to funkcijo, vendar v času pisanja članka še ni bila na voljo.

huawei-watch-gt-5
HUAWEI Watch GT 5
Ivan Valtl

Kaj pa baterija?


Huawei Watch GT 5 izstopa tudi na področju zmogljivosti baterije, kar je eden glavnih razlogov, da privlači širok spekter uporabnikov. Ob zmerni uporabi lahko baterija zdrži med 10 in 14 dni, kar je v primerjavi z večino konkurenčnih pametnih ur impresiven rezultat. Tudi pri bolj intenzivni uporabi, ki vključuje uporabo senzorjev, GPS-a in drugih funkcij, bo ura delovala približno 6 do 7 dni brez polnjenja. Med testiranjem sem uro polnil le dvakrat – prvič ob prevzemu in drugič tik pred vrnitvijo po 12 dneh uporabe.


En dan kot profesionalec!


Kot otrok sem sanjal o igranju športov, ki niso bili pogosto dostopni v naših krajih – kriket, bejzbol in golf. Te otroške sanje so se mi končno uresničile med testiranjem Huawei Watch GT 5, ko sem obiskal največji golf resort na svetu, Mission Hills v Šenženu. Ta izjemni kompleks, ki pokriva kar 40 kvadratnih kilometrov, ima 12 golfskih igrišč in skupaj 18 lukenj. Ogled sedmih igrišč nam je vzel približno štiri ure, a vsaka minuta je bila nepozabna.

huawei-watch-gt-5-pro
HUAWEI Watch GT 5 Pro
Ivan Valtl

Na igrišču nas je spremljal profesionalni igralec golfa, ki je nosil Huawei Watch GT 5 Pro, ki ima nekaj dodatnih funkcij, posebej prilagojenih za določene športe, vključno z golfom. Pro različica ure podpira funkcijo Golf Course, ki vključuje podatke o več kot 15.000 golfskih igriščih po vsem svetu. Ta funkcija ponuja številne pripomočke za izboljšanje igre, kot so nasveti o načinu udarca, smeri vetra in moči udarca. Zemljevidi so prikazani v barvah in v realnem času sledijo vsakemu koraku na igrišču. Funkcija je izjemno uporabna za strastne golfiste in tiste, ki se šele spoznavajo s tem športom.