Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Tu je čip, ki ga bodo vstavili v človeške možgane

kš, 13.11.2023 10:14:36

Neuralink, podjetje, ki deluje pod vodstvom Elona Muska in se ukvarja z razvojem možgansko-računalniških vmesnikov (BCI), je napovedalo začetek prvega kliničnega preskušanja na ljudeh.

Delite na:
Tu je čip, ki ga bodo vstavili v človeške možgane
Je to prihodnost? D.E.

Podjetje, ki je že pridobilo odobritev Agencije za hrano in zdravil (FDA), išče prostovoljce, ki bi sodelovali v tej prelomni študiji.

Idealni kandidati za pionirski podvig

Elon Musk vloži tožbo proti podjetju OpenAI ... In to ni pravi Elon Musk - tega smo ustvarili prav s
Elon Musk je človek, ki stoji za tem projektom
Leo

Neuralink je kot idealne kandidate za preskušanje identificiral osebe, mlajše od 40 let, ki so paralizirane na vseh štirih okončinah. To vključuje posameznike s kvadriplegijo zaradi poškodbe vratne hrbtenjače ali amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Proces vključuje odstranitev dela lobanje in namestitev vsadka v velikosti kovanca, ki naj bi zbiral podatke iz možganov.
Razvoj in preizkušanje tehnologije
Neuralink je do sedaj izvedel številne poskuse na živalih, vključno z makaki rezus, kjer so nekateri poskusi povzročili resne zdravstvene težave ali smrt živali. Kljub temu poročila kažejo, da so razmere v ustanovi Neuralinka v Fremontu v Kaliforniji, kjer so opice nameščene, veliko boljše, kot bi lahko sklepali iz teh poročil. Opice imajo na voljo obsežne prostore, igrače, umetna drevesa, televizijo in glasbo.

Študija PRIME in postopek implantacije

Tako je videti kirurški robot
Tako je videti kirurški robot
Neuralink

Neuralinkova študija PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) se osredotoča na varnost in začetno delovanje BCI. Med študijo bodo s kirurškim robotom R1 namestili tanke in prožne žice vsadka N1 v možgane, ki bodo omogočale brezžično snemanje in prenos možganskih signalov. Cilj je omogočiti ljudem s paralizo upravljanje računalniškega kurzorja ali tipkovnice zgolj z mislimi.

Muskova vizija in prihodnost BCI

Tak je implantant
Tak je implantant
Neuralink

Elon Musk si prizadeva za razvoj obsežne mreže klinik, kjer bi bilo možno hitro in učinkovito vgraditi možganske čipe. S študijo PRIME, ki je dobila zeleno luč FDA v maju 2023, Neuralink stremi k ustvarjanju splošnega možganskega vmesnika, ki bi izboljšal življenje oseb z določenimi zdravstvenimi potrebami.

Ogromno število poskusnih živali

Večino poskusov naredijo na opicah
Večino poskusov naredijo na opicah
D.E.

Podjetje je za testiranje svoje tehnologije uporabilo več kot 1.500 živali, vključno s prašiči, ovcami, podganami in opicami makaki rezus. Med temi poskusi so nekatere živali utrpele resne zdravstvene težave ali celo poginile. Incident, kjer so možgani samice makaka po vsaditvi čipa doživeli hudo vnetje, je še posebej izpostavil etične dileme, povezane z uporabo živali v takšnih raziskavah. Neuralink trdi, da so bile mnoge od teh težav posledica človeških napak in ne napak v sami opremi, vendar so ti incidenti sprožili širšo javno in strokovno razpravo o etičnosti in varnosti takšnih poskusov. Poleg tega so poročila o razmerah, v katerih so bile živali, dvignila vprašanja o standardih skrbi za živali v raziskovalnih ustanovah. Čeprav so nekatera poročila opisovala razmere kot ustrezne, so druga izpostavila skrbi glede dobrega počutja živali.