pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

iPhone 15 Pro

Ivan Valtl, 27.09.2023 12:31:33

Da, zahvaljujoč dieti na bazi titana je ta model postal vitkejši, tehta le 187 gramov, česar nismo videli že od modela 12. Poleg tega se ponaša z izboljšanim fotografskim oddelkom. Toda ali se 6,1-palčni Pro z manjšo povečavo obnese med iPhone 15 in modelom 15 Pro Max? Odgovor je da, saj ponuja paradoksalno višjo kakovost celo pri trikratni povečavi v primerjavi s Pro Maxom! Napravo za testiranje nam je omogočil iSTYLE.

Delite na:
iPhone 15 Pro
iPhone 15 Pro Ivan Valtl

Oblika in zaslon

Uvedba titana je pri modelu Pro prinesla otipljivo zmanjšanje teže na 187 gramov, kar izboljšuje vsakdanjo uporabnost kljub manj privlačnemu matiranemu zaključku, ki pa se vsaj manj praska. Z debelino 8,3 mm in certifikatom IP68 je telefon odporen proti vodi do globine 6 metrov za 30 minut. Največja inovacija je nov gumb Action, ki nadomešča prejšnji drsnik, omogoča pa tudi, da se iPhone uporablja kot namizna ura ali budilka.

iPhone 15 Pro
iPhone 15 Pro
Ivan Valtl

Zaslon

Zaslon ostaja nespremenjen – 6,1-palčni OLED z ločljivostjo 1179 x 2556 slikovnih pik, 461 PPI in frekvenco osveževanja 120 Hz, ki zagotavlja žive barve, oster kontrast in odlično vidljivost na soncu. Okvirji so še dodatno stanjšani, kar dopolnjuje elegantno obliko telefona. Povezljivost je nadgrajena z vključitvijo 5G, WiFi 6e, Bluetooth 5.3, satelitskega sistema za zahtevo SOS, GPS, NFC in novega priključka USB-C, ki omogoča hitrost prenosa 10 Gbit in video izhod.

iPhone 15 Pro
iPhone 15 Pro
Ivan Valtl

Fotografski oddelek

Predel za kamero telefona iPhone 15 Pro se od modela Pro Max razlikuje po kameri z zoomom in je sestavljen iz:

  • glavne kamere z 48 MP z zaslonko f/1,8 in optično stabilizacijo,
  • ultra širokokotne kamere z 12 MP z zaslonko f/2,2 in 120-stopinjskim zornim kotom,
  • kamere z 12MP s 3-kratno optično povečavo z zaslonko f/2,8 in optično stabilizacijo,
  • kamere za selifieje z 12 MP z zaslonko f/1,9 in optično stabilizacijo.

    iPhone 15 Pro
    iPhone 15 Pro
    Ivan Valtl

iPhone 15 Pro se ponaša z impresivnim fotografskim oddelkom. Glavna kamera z 48 MP, zaslonko f/1,8 in optično stabilizacijo se dopolnjuje z ultra širokokotno kamero z 12 MP in kamero z 12 MP s 3-kratno optično povečavo, obe z optično stabilizacijo. Kamera za selfieje z 12 MP prav tako zagotavlja stabilne in jasne posnetke.

Kljub petkratni povečavi modela Pro Max, trikratna povečava modela Pro ne zaostaja. Pri posnetkih med 3x in 4x Pro Max uporablja digitalno povečavo glavne kamere, kar zmanjšuje kakovost v primerjavi z modelom Pro, ki uporablja optično povečavo 3x. Oba modela ponujata izjemno kakovost fotografij in videoposnetkov, tudi v slabih svetlobnih razmerah, s prenovljenim ostrenjem in preklapljanjem med kamerami za naravne in ostre posnetke. Apple je prav tako izboljšal bleščanje okoljske svetlobe, čeprav še ni popolnoma odpravljeno.

iPhone 15 Pro
iPhone 15 Pro
Ivan Valtl

Zmogljivost in baterija

iPhone 15 Pro poganja najsodobnejši procesor 3nm A17 Bionic z 8 GB RAM in možnostjo notranjega pomnilnika do 1 TB NVMe, ki ga ni mogoče razširiti. Naprava z že prednameščenim iOS 17 obljublja petletno posodabljanje in uvaja številne izboljšave, vključno z napredno tipkovnico, boljšim korektorjem in uporabnimi funkcijami, kot so »Vse dobro«, ki samodejno opozori enega od prednastavljenih stikov, ko prispemo na določeno lokacijo, zemljevidi brez povezave in nov način pripravljenosti.

Baterija zmogljivosti 3.274 mAh, narejena iz 100-odsotno recikliranega kobalta, podpira žično polnjenje do 25 W in brezžično polnjenje do 15 W, s povratnim žičnim polnjenjem za nove AirPods Pro. V primerjavi z modelom 14 Pro je življenjska doba baterije izboljšana, kar omogoča, da uporabniki končajo svoj tipični dan z okoli 15 odstotki preostale baterije.

iPhone 15 Pro
iPhone 15 Pro
Ivan Valtl

Cenovna presenečenja in razmislek o izbiri

Generacija iPhone 15 prinaša presenetljivo novost – znižanje cen. Cena iPhona 15 Pro se je znižala za 100 evrov, kar pomeni 1.239 evrov za različico s 128 GB. To morda ne opravičuje prehoda z modela 14 Pro na 15 Pro, vendar je za uporabnike, ki iščejo vrhunski fotoaparat za profesionalno ustvarjanje vsebin, to možnost, ki zasluži pozornost, še zlasti na področju videoposnetkov.

Izbira med iPhone 15 Pro in Pro Max? Odvisno od individualnih potreb. iPhone 15 Pro je idealen zaradi prenosnosti in trikratne optične povečave, medtem ko Pro Max ponuja boljšo vzdržljivost baterije in večjo optično povečavo.