zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Zloraba umetne inteligence - pot v množično uničevanje?!

kš, 26.09.2023 15:57:35

Svetovni voditelji se bojijo, da bi umetna inteligenca lahko ustvarila orožje za množično uničevanje

Delite na:
Zloraba umetne inteligence - pot v množično uničevanje?!
Globalna Ureditev AI: Poudarek je na potrebi po mednarodni regulaciji za zagotavljanje varnega razvoja umetne inteligence. Leonardo AI

Na novembrskem vrhu o varnosti umetne inteligence bodo razpravljali o tem, kako preprečiti, da bi tehnologija pomagala kriminalcem ali celo teroristom.

Med pomisleki glede razvoja umetne inteligence je nedvomno možnost, da bi kriminalci in teroristi to tehnologijo izkoristili za razvoj orožja za množično uničevanje. O tej realni nevarnosti bodo svetovni voditelji razpravljali na vrhu o varnosti umetne inteligence, ki bo novembra letos v Bletchley Parku (Združeno kraljestvo) in se osredotočili predvsem na potrebo po ureditvi, da bi ublažili porast kriminalnih pobud. "Namen vrha bo opozoriti na tveganja mejne umetne inteligence," je za Guardian povedala oseba, ki je blizu organizaciji dogodka, in poudarila, da se izraz "mejna umetna inteligenca" nanaša na najnaprednejše jezikovne modele, ki bi lahko na koncu predstavljali nevarnost za človeška življenja.

Svetovni Vrh o Varnosti Umetne Inteligence
Svetovni Vrh o Varnosti Umetne Inteligence: Razprava o preprečevanju zlorabe AI za ustvarjanje orožja za množično uničevanje.
Leonardo AI

Svetovne voditelje namreč skrbi prav možnost, da bi umetna inteligenca pomagala kriminalcem "pri bioloških ali kibernetskih napadih". Zlasti britanski premier Rishi Sunak je tisti, ki svoje mednarodne kolege opozarja na možna tveganja umetne inteligence. Ni presenetljivo, da je klepetalni robot, ki se uporablja pri razvoju zdravil, lani v manj kot šestih urah izumil 40.000 potencialno smrtonosnih molekul, vključno z nekaterimi podobnimi VX, najmočnejšemu živčnim strupom, ki je bil kadarkoli razvit. Glede na to epizodo ni čudno, da se svetovni vladni organi bojijo, da bi umetna inteligenca lahko pomagala teroristom pri izbiri - in kombiniranju - sestavin za izdelavo močnega biološkega orožja.

Obstaja skrb zaradi možnosti, da bi AI pomagala kriminalcem in teroristom pri izvedbi napadov.
Obstaja skrb zaradi možnosti, da bi AI pomagala kriminalcem in teroristom pri izvedbi napadov.
Leonardo AI

Zato se bodo čez nekaj tednov v Združenem kraljestvu sestali predstavniki nekaterih najnaprednejših držav na tem področju, da bi poskušali bolje razumeti razmere in morebitna tveganja, povezana z nadaljnjim razvojem te tehnologije. Med potrjenimi udeleženci sta kanadski premier Justin Trudeau in francoski predsednik Emmanuel Macron, ki bosta morda začela pogovore s predstavniki kitajske vlade, če bo Združeno kraljestvo dovolilo njuno prisotnost, glede na številne pomisleke o kitajskem vohunjenju v zahodnih demokracijah. V vsakem primeru se zdi, da je Rishi Sunak ne glede na to, ali bo Kitajska prisotna ali ne, prepričan, kaj želi doseči s soočenjem z drugimi svetovnimi voditelji: ureditev, ki zagotavlja razvoj umetne inteligence in hkrati varuje našo osebno varnost.

Je možno, da nas prav umetna inteligenca pripelje do tega?
Je možno, da nas prav umetna inteligenca pripelje do tega?
Leonardo AI