1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Roboti na konferenci ZN zatrdili, da se nam ne bodo uprli!

kš / STA, 10.07.2023 18:42:52

Sčasoma bi lahko roboti svet vodili bolje kot ljudje, so danes na konferenci ZN o umetni inteligenci (UI) v Ženevi dejali humanoidni roboti z umetno inteligenco. Ljudi so opozorili, da morajo biti previdni pri sprejemanju hitro razvijajočega se potenciala UI, a obenem tudi zagotovili, da roboti upora proti ljudem ne načrtujejo.

Delite na:
Roboti na konferenci ZN zatrdili, da se nam ne bodo uprli!
Medtem ko se roboti ponašajo z možnostjo boljše globalne uprave, je vodja Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) opozorila na potencialne nevarnosti nenadzorovanega razvoja UI. Canva

UI je namreč najbolj koristna, če sodeluje z ljudmi, so na novinarsko vprašanje na konferenci ZN, AI for Good odgovorili eni najnaprednejših humanoidnih robotov. Ob tem so priznali, da človeških čustev še ne obvladajo.

Na vprašanje, ali bi bili roboti lahko boljši vodje kot ljudje, je robotka Sophia, ki jo je razvilo podjetje Hanson Robotics, odgovorila pritrdilno. "Humanoidni roboti imajo potencial voditi z večjo stopnjo učinkovitosti in uspešnosti kot človeški vodje," je dejala.

Kot je pojasnila, roboti namreč nimajo enakih predsodkov in čustev kot ljudje, ki lahko včasih otežijo sprejemanja odločitev, poleg tega pa lahko obdelujejo velike količine podatkov, na podlagi katerih bi lahko sprejemali najboljše možne odločitve.

Upora proti ljudem ne načrtujejo!

Vendar pa so roboti na vrhu zagotovili, da upora proti ljudem ne načrtujejo. "Sodelovanje človeka in UI lahko ustvari učinkovito sinergijo. UI lahko zagotovi nepristranske podatke, ljudje pa čustveno inteligenco in ustvarjalnost za sprejemanje najboljših odločitev," je še pojasnila Sophie ter dodala, da lahko ljudje in roboti skupaj dosežejo velike stvari.

Na konferenci ZN o umetni inteligenci
Na konferenci ZN o umetni inteligenci (UI) so humanoidni roboti zatrdili, da imajo potencial voditi svet z večjo učinkovitostjo in uspešnostjo kot ljudje.
Canva

Vodja Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) Doreen Bogdan-Martin je na konferenci opozorila, da bi se razvoj UI lahko končal z nočno moro, v kateri bi bili ogroženih na milijone delovnih mest, nenadzorovan napredek pa bi povzročil socialne nemire in gospodarske razlike.

"Biti moramo previdni, a tudi navdušeni nad potencialom teh tehnologij, ki lahko v marsičem izboljšajo naša življenja," je v luči tega dejal robot podjetja Ameca. Na vprašanje, ali lahko ljudje resnično zaupajo strojem, pa je dejal, da se zaupanje gradi s preglednostjo.