zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Proč s čarovniškimi dlakami!

M. B., Zvezde, 22.08.2018 14:01:40

Dlake na obrazu so tudi ženska težava, in to v vseh obdobjih življenja. Še posebno nadležne so tako imenovane čarovniške dlake, ki posamič poganjajo iz brade in tudi po večkratnem puljenju zrastejo nazaj. Poglejmo, zakaj se sploh pojavijo in kako jih pravilno odstraniti.

Delite na:
Proč s čarovniškimi dlakami!
Če dlake že brijete, storite to vsakič z novo britvico, alternativno jih lahko skrajšate tudi s škarjicami za nohte. Dreamstime

Kaj so čarovniške dlake?

Čarovniške ali hudičeve dlake so dlačice, ki rastejo na obrazu, največkrat na predelu brade. V nasprotju s preostalimi dlačicami so intenzivneje pigmentirane (črne), daljše in debelejše in zato še posebno nadležne.

Zakaj nastanejo?

Strokovnjaki domnevajo, da je zanje v največji meri odgovorna dedna nagnjenost. Geni so torej krivi, da se pojavijo posamezne dlake na mestih, kamor ne spadajo. Tudi hormonske motnje, denimo povečana raven testosterona, in splošno hormonsko nihanje lahko prispevajo k tvorjenju dlak na obrazu, kot tudi ekstremne spremembe v telesni teži in zdravila, ki so hormonski motilci.

Preberite tudi: 10 prednosti pitja vode z limono. Kliknite TUKAJ!

Zakaj so pogostejše v menopavzi?

Ko se hormonska slika v menopavzi pri ženskah začne spreminjati in telo začne izločati manj estrogena, vpliva to tudi na pojav dlak. Sicer pa se te lahko iz enakih hormonskih razlogov pojavijo tudi pri jemanju kontracepcijskih tablet ter med nosečnostjo, torej tudi pri mlajših ženskah.

Kaj pa, če raste iz materinega znamenja?

Kadar takšna dlaka raste iz materinega znamenja, ni treba posebej skrbeti. Takšne dlake ne nakazujejo nobenega zdravstvenega tveganja in tudi niso znak bolezni. Če pa opazite, da se zaradi dlake materino znamenje spreminja, postane večje, temnejše, drugačne oblike, pa iz previdnosti vseeno obiščite zdravnika ali dermatologa.

Kako jih odstraniti?

In zdaj k najpomembnejšemu vprašanju: kako te dlake najlažje odstraniti. Možnosti je več, vsaka pa ima svoje prednosti in slabosti.

- Britje: Zlasti zato, ker so temne in debelejše, spominjajo čarovniške dlake na moško brado. Zakaj jih torej ne bi pobrili? To lahko storite zelo enostavno, vendar ta metoda ni trajna rešitev. Dlaka se odstrani samo s površja kože in že čez nekaj dni zraste nazaj. Poleg tega lahko britje razdraži občutljivo kožo na obrazu in povzroči vnetje. Če dlake že brijete, storite to vsakič z novo britvico, alternativno jih lahko skrajšate tudi s škarjicami za nohte.

- Puljenje s pinceto: Običajne dlake lahko brez težav izpulite s pinceto. Pri tem odstranite celotno dlako in imate nato nekaj tednov mir, preden spet zraste nazaj. Previdni pa bodite pri dlakah iz materinih znamenj. Izpulite jo počasi, da znamenja ne razdražite.

- Epiliranje ali voskanje: Z obema metodama lahko nadležne dlake odstranite za več tednov. V nasprotju z epiliranjem nog pa lahko ta postopek kožo na obrazu bolj razdraži.

- Laser: Lasersko odstranjevanje dlak je trajna metoda. Pri njej se v kožo z aparatom pošlje svetlobne impulze, ki korenino dlak povsem uničijo in dlake ne morejo več rasti. Glede na število dlak boste morda potrebovali več laserskih terapij. Enkratni poseg stane od petdeset do sto evrov. Pri tem pa je treba vedeti, da se dlak, ki rastejo iz pigmentnega ali materinega znamenja, ne sme uničiti z laserjem. Ta namreč lahko poškoduje tkivo okoli dlake.