sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

10 prednosti pitja vode z limono

M. B., Maja, 21.08.2018 12:01:29

Limona zmore veliko več, kot le držati viruse v šahu.

Delite na:
10 prednosti pitja vode z limono
Limonina voda pomlajuje ter učvrsti celotno telo od znotraj navzven. Thinkstock Photos

Kadar vas ujame prehlad, je prva stvar, na katero pomislite, limona. Nič nenavadnega, saj v tem kislem sadežu tičijo številni vitamini za moč. Vendar limona v resnici zmore še veliko več kot držati viruse v šahu. Če limonin sok zmešate z vodo in pijete pred zajtrkom, stopite tudi maščobne blazinice, celulit in odpravite slab zadah.

1. Energijska pijača za imunski sistem

Znano je, da limone vsebujejo veliko vitamina C, ki spodbuja absorpcijo železa. Ta je pomemben za delovanje imunskega sistema, odgovoren je za presnovne procese in transport kisika. Saponini v limonah pa uničujejo tudi povzročitelje prehlada in gripe ter lajšajo izkašljevanje in izločanje sluzi.

Preberite tudi: Hujšajte z lubenico! Kliknite TUKAJ!

2. Celulit? Ne, hvala!

Vitamin C je pomemben za čvrsto vezno tkivo in zato kot tak naravno, cenovno ugodno sredstvo proti celulitu. Tudi stres in gube imajo zaradi vitamina C manj možnosti. Poleg tega vitamin C krepi še kosti in hrustanec, kar je za zdravo, čvrsto telo ravno tako pomembno kot veliko gibanja in počitka.

3. Zbogom, slab zadah

Vas partner že pred zajtrkom rad strastno poljubi? Potem nujno prej popijte kozarec limonine vode, ki osveži ustno votlino, daje prijeten okus ter uničuje bakterije, ki povzročajo karies. Vendar pozor: po pitju limonine vode počakajte približno pol ure, preden si umijete zobe.

4. Boljša prebava

Kadar imate težave s prebavo, je to lahko zelo zoprno. Limonin sok spodbudi nastajanje žolčnega soka, kar že takoj po težkem obroku zažene prebavo. S tem se izognete tudi napihnjenosti, zaprtju in zgagi.

Priprava limonine vode je res preprosta. Stisnete polovico ali celo limono ter dobljeni sok zmešate z mlačno vodo. Pomembno je, da voda ni ne prevroča ne premrzla, saj v tem primeru porabi telo veliko energije, da temperaturo napitka segreje na telesno temperaturo.

5. Nikoli več vnetega mehurja

Neprijetno vnetje mehurja je zlasti ženska težava. Limonina voda pospeši nastajanje urina, s tem se čistijo urinske poti, antibakterijsko delovanje citronske kisline pa jih še razkuži.

6. Koža kot pri snežni kraljici

Limonina voda pomlajuje ter učvrsti celotno telo od znotraj navzven. Koža postane bolj sijoča, enakomerna in rožnata. Limonina voda se lahko uporablja celo namesto tonika: kožo očisti in oži pore. Če jo nanesete na mozolje in ogrce, jih posuši.

7. Stran z maščobnimi blazinicami

Vsak zase najbolje ve, kako si je pridelal maščobne blazinice. Prav vsi pa si zoper njih lahko pomagate z limonino vodo. Ta namreč ustavlja napade lakote, po drugi strani pa vsebuje tudi pektin, ki veže vodo in zmanjšuje apetit.

limona ThinkstockPhotos-530940932.jpg
Dokazano je, da vonji zelo vplivajo na razpoloženje. Vonj po limonah je, denimo, klasika za svežino in energijo.
Thinkstock Photos

8. Eliksir za dobro voljo

Dokazano je, da vonji zelo vplivajo na razpoloženje. Vonj po limonah je, denimo, klasika za svežino in energijo. Prav zato mnogi geli za prhanje vsebujejo izvlečke limon. Skratka, vonj limonine vode vas bo že zjutraj spravil v najvišje obrate in vam narisal nasmeh na obraz.

9. Uravnava hidracijo

Ste stalno utrujeni? Imate težke noge in otekle oči? Limonina voda spodbudi limfni sistem ter vas reši teh nadlog. Kalij in magnezij v limonah uravnavata hidracijo telesa, zato si nesladkano limonino vodo lahko privoščite tudi v večjih količinah: od 1,5 do 2 litra dnevno.

10. Super pri zakisanosti

Nekatere študije kažejo, da povzročitelji bolezni lažje opravljajo svoje delo, kadar je telo zakisano. Škodljive kisline pa nastajajo predvsem zaradi nezdrave mešanice stresa in slabe prehrane. Mineralne snovi v limonah vežejo nase škodljive kisline in tako od znotraj uravnajo pH telesa.