1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Moški, pregledujte se!

Andreja Comino, Zarja, 08.10.2018 14:01:01

V Sloveniji še vedno preveč ljudi zboli za rakom tudi zato, ker ga prepozno odkrijejo.

Delite na:
Moški, pregledujte se!
Primi se za jajca, pravi plakat, ki nikakor ne more ostati neopažen. Revija Zarja

Pred dvema letoma je Gregor Pirc, ki je za njim zbolel pred dvajsetimi leti in se z boleznijo uspešno spopadel, skupaj z Jako Jakopičem in Matejem Pečovnikom, ki imata podobno izkušnjo, ustanovil skupino za samopomoč moškim Onkoman. Trudijo se ozaveščati moške o raku. To so počeli tudi nedavno, ko so se podali s kolesi iz Ljubljane v Koper, da bi podprli svojega člana, ki je nastopil na ironmanu. Onkomani opozarjajo tudi na pomen samopregledovanja. V ta namen so pripravili še eno odmevno akcijo, v kateri moške nagovarja postavni mladenič z izklesanim telesom in – gol.

Preberite tudi: Za lepši dom čudovita rumena. Kliknite TUKAJ!

Gregor Pirc, Jaka Jakopič in Matej Pečovnik so le trije iz množice moških, ki se vsako leto spopadejo z diagnozo rak in podajo na pot ozdravitve. »Leta 2016 smo se fantje odločili, da ustanovimo društvo, ki bo ozaveščalo predvsem moške. Menimo, da nas je preveč strah priznati, da imamo težave, še posebej se izogibamo odgovornosti. Na tem področju namreč močno zaostajamo za ženskami, ki so zelo dobro organizirane. To kaže tudi statistika, saj moški obolevamo in umiramo pogosteje kot ženske,« pravi Gregor, ki moške spodbuja, da se končno izvijejo iz kalupa mačizma, zaradi katerega prepozno prihajajo k zdravniku.

onkoman2.jpg
Društvo Onkoman je nastalo z namenom opozarjati.
Revija Zarja

»Moški smo zagotovo drugačna bitja, neradi pokažemo bolečino, močni smo povsod, le pri skrbi zase ne. Pozabljamo, da je zdravje najpomembnejše, in marsikateri je to spoznal na lastni koži, velikokrat tudi prepozno. Ko zboliš, kar naenkrat ni nujnih rokov, ni panike in živčnosti. Rak nam je ustavil čas in ponudil priložnost, da najdemo srečo na nadaljnji poti. Srečo v sebi, ki je pri vsakomur drugačna in unikatna,« pravi in dodaja, da se po bolezni nekateri vrnejo v svojo rutino, drugi najdejo novo pot, nekateri pa s svojo zgodbo in pojavljanjem pomagajo tistim, ki se z boleznijo šele soočajo. Društvo Onkoman je nastalo z namenom opozarjati. Tudi na to, da se da po bolezni živeti aktivno in ukvarjati s športom. Deset onkoloških bolnikov se je nedavno s kolesi podalo na 122 dolgo pot iz Ljubljane v Koper. »Pridružil se nam je izjemni paraolimpijec Primož Jeralič in pokazal svoje veliko srce ter spoštovanje. Pot je minila, kot bi mignil, in prispeli smo v Koper. Tam smo z izzivalnimi fotografijami pritegnili marsikateri pogled in poželi val navdušenja med obiskovalci največjega triatlonskega dogodka v Sloveniji,« zadovoljno razlaga Gregor. Gre za serijo fotografij postavnega golega mladeniča, ki si po ukvarjanju s športom vzame čas za samopregledovanje. Seveda so pritegnile precej pozornosti.

»Z eno besedo, bilo je onkomastično! Ves čas sem imel občutek, da z vsakim obratom pedala pomagam nekomu obrniti njegovo zgodbo na oddelku Onkološkega inštituta na pozitivno stran. Pot je bila takšna, kot je zdravljenje raka. Na trenutke strma, deževna, hladna, vetrovna, ampak na koncu nas je pričakal sonček. Če se bolezen odkrije pravočasno, je velika verjetnost, da bo na koncu sonček. Naše poslanstvo je, da opozarjamo, smo veseli in naredimo razliko tam, kjer lahko in zmoremo. Zame je to enkraten projekt, ki ga je treba ponoviti. V mojih očeh čisti užitek,« je zadovoljen podpredsednik društva Onkoman Matej Pečovnik, ki je tudi sam uspešno prebolel raka na limfnem sistemu.