zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Kako ukrotiti migreno?

J. K., Zarja, 03.09.2018 12:01:16

Vsak sedmi ima občasno napad migrene. To je nadloga, ki so jo tisti, ki migrene ne poznajo, le stežka predstavljajo. Žal tudi zares učinkovite medicinske pomoči proti migreni za zdaj še ni. Obstaja pa nekaj načinov, kako migreno preprečiti oziroma jo vsaj ublažiti.

Delite na:
Kako ukrotiti migreno?
Možgani migrenikov so občutljivi za vplive iz okolja in se nanje močno odzovejo. Profimedia

Spoznajmo sprožilce migrene

Glavni sprožilci migrene, ki so v hrani, so monosodium glutamat, sodium nitrat v slanini in salamah, rdeče vino in starani sir. Sicer pa migreno povzroča tudi množica zunanjih vplivov, ne le hrana, denimo vonjave. Ker so vzroki za migreno tako raznoliki, se migrenikom priporoča vodenje dnevnika glavobolov. Počnimo to vsaj sedem mesecev, iz dnevnika pa bo razvidno, kaj smo počeli pred napadom migrene. Pogosto šele ob zapisovanju opazimo vzorce obnašanja, ki povzročajo migreno, in ko jih spoznamo, se jim lahko v prihodnje izognemo. Sprožilce, ki pridejo v telo s hrano, smo vsaj delno že omenili: monosodium glutamate, meso, ki vsebuje sodium nitrat – npr. slanina in salame, rdeče vino, zorjeni plesnivi sir, prekajena riba in pekovski izdelki. Sem spada tudi alkohol. A sprožilci migrene so tudi trenutni stres, neprijetni glasni zvoki, premočne luči in kajenje.

Preberite tudi: Preden skočite med rjuhe, ne pozabite na to! Kliknite TUKAJ!

Vzemimo tablete, a ne pretiravajmo

Pri blagi migreni lahko pomagajo tablete, kot so ibuprofen ali aspirin. A za lajšanje res hudih napadov so v pomoč samo zdravila, ki jih predpiše zdravnik na recept. Ta vsebujejo triptan. Če prvo zdravilo na tej osnovi, ki nam ga je predpisal zdravnik, ne pomaga, je vredno poskusiti še druge različice, kajti praksa kaže, da se 30–40 odstotkov bolnikov ne odziva na prvo zdravilo, pomaga jim šele drugo. Vsekakor pa je treba protibolečinske tablete jemati previdno, kajti če jih jemljemo več kot tri dni v tednu in imamo migrene pogosto, se lahko začnejo pojavljati glavoboli zaradi predoziranja z zdravili.

Ostanimo zvesti rutini

Možgani migrenikov so občutljivi za vplive iz okolja in se nanje močno odzovejo. Poleg zunanjih vplivov, denimo hrupa, se odzovejo z migreno tudi na notranje telesne spremembe – denimo na hormonske spremembe. Možgani pa vse takšne spremembe doživljajo predvsem kot obliko grožnje za telo in zato se odzovejo z bolečino. Zato poskušajmo biti v svoji dnevni rutini dovolj dosledni, saj bomo tako lahko zmanjšali število migrenskih napadov: imejmo stanoviten urnik vstajanja in leganja v posteljo, prehranjujmo se ob istih urah, športne dejavnosti opravljajmo po ustaljenem urniku.

Poskusimo s prehranskimi dopolnili

Preden poskusimo kakšno novo metodo zdravljenja, se je zmeraj treba posvetovati z zdravnikom. Raziskave pa dajejo spodbudne rezultate v zvezi s prehranskimi dopolnili, saj so magnezij, vitamin B2 in koencim Q10 pomagali preprečevati migreno pri nekaterih tipih bolnikov. Poizkus, v katerem je 31 pacientov jemalo koencim Q10, ki zmanjšuje posledice škodljivih vplivov iz okolja, je pokazal, da se je pri 19 pacientih čas trajanja migrene prepolovil.

Blage vaje

Raziskovalci so preučili tudi vpliv zmerne redne telovadbe na migreno, ki se je izkazal za ugodnega. Priporočljive oblike vadbe so: aerobika, džoging, plavanje, ples ali kolesarjenje. Čas razgibavanja naj bo v povprečju odmerjen na pol ure trikrat na teden, kajti toliko športa je pri udeležencih raziskav že zadostovalo za zmanjšanje pogostnosti migrenskih napadov. Šport spodbuja telo, da izloča naravne protibolečinske učinkovine, imenovane endorfini. Vsekakor pa je treba pred vadbo dovolj pojesti in popiti, da ne bi migrene povzročila nizka raven sladkorja v krvi ali dehidracija. Pred začetkom vadbe delamo 10 minut raztezne vaje in tudi za konec naredimo vaje za sprostitev mišic.

Odpovejmo se kofeinu

Prav kofein je najpogostejši sprožilec migren, še posebej če popijemo dosti kave, in to vsak dan. Preveč kofeina lahko najprej povzroči navaden glavobol, ta pa sproži migrenski center v možganih, tako da se glavobol razvije v migreno. Priporočljiva količina kofeina znaša za migrenike 200 mg na dan, kar ustreza srednje veliki skodelici kave na dan.

Spremljajmo novosti na trgu zdravil

V nekaj naslednjih letih lahko pričakujemo, da se bodo na trgu pojavila zdravila, ki so za zdaj še v fazi testiranja. Nova kategorija zdravil proti migreni se imenuje protitelesa anti-CGRP, odmerjajo pa se z mesečnimi injekcijami. Učinkujejo tako, da znižujejo raven proteina, za katerega je bilo ugotovljeno, da se zviša v telesu migrenikov, povzroča pa širjenje žil. Dosedanja testiranja zdravil kažejo na minimalne stranske učinke, a le polovica migrenikov se odzove nanje z ozdravitvijo, tako da za zdaj še ne omogočajo popolne rešitve problema.