sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Preden skočite med rjuhe, ne pozabite na to!

Marijana Mandić, Maja, 31.08.2018 14:01:33

Odraslo in odgovorno ravnate, če postavite previdnost pred strast.

Delite na:
Preden skočite med rjuhe, ne pozabite na to!
Ko partnerju ne morete več zaupati je tudi spolno življenje okrnjeno. Dreamstime

Denimo, da se znajdete z nekom, ki vas spolno zelo privlači, vi pa njega. Morda ste celo v stanovanju ali pri njem doma ali pač na samotni plaži. Poljubljata se, objemata in božata. Temperatura narašča in obleke frčijo. Oba sta povsem pripravljena na seks, kondoma pa ni pri roki. Boste prezrli tveganje in skočili v posteljo ali se boste rajši odpravili v prvo odprto trgovino in si kupili kondome?

Odraslo in odgovorno ravnate, če postavite previdnost pred strast. Če pogosto menjavate spolne partnerje, pa bodite vselej pripravljeni in imejte zaščito pri roki. Še boljše pa je, da se po prvem srečanju z neznanim partnerjem, ki vas je zelo pritegnil in s katerim bi želeli početi kaj več, odkrito pogovorite.

Preberite tudi: To je razlog, da nekatere ženske nimajo celulita. Kliknite TUKAJ!

O spolno prenosljivih boleznih se je zelo težko pogovarjati, a poleg zaščite pred njimi vam to prinese še dodatno korist - spoznate značaj morebitnega partnerja, preverite njegovo iskrenost, resnost. Gotovo si želite poštenega in ljubečega človeka. Prepričani ste lahko, da boste ob pogovoru o testiranju za spolno prenosljive bolezni izvedeli veliko o morali potencialnega partnerja. Če testiranje odkloni, raje izbrišite njegovo telefonsko številko; če privoli, pa do rezultatov vestno uporabljajta kondom.

Resne posledice nepremišljenih užitkov

Mnogo pogosteje spolne bolezni staknejo ženske, ker se pri ljubljenju tekočine stekajo v njihovo telo, po drugi strani pa se ženske mnogo težje pozdravijo in posledice spolno prenosljivih bolezni so pri njih običajno hujše. Mednje spadajo celo neplodnost, zunajmaternična nosečnost, kronične bolečine v maternici in tudi rak. S čim vse pa lahko, razen z najbolj smrtonosnim virusom HIV, tvegate zdravje, če se ustrezno ne zaščitite, ko si denimo privoščite poletno avanturo?

Staknete lahko genitalne bradavice oziroma HPV, ki so vselej dobro vidne, mehke in ploske. Razrastejo se po spolovilu, v sečevodu, notranjosti nožnice, zadnjiku in grlu. Pogosto srbijo, in če jim pustimo, da se razrastejo, lahko zaprejo vhod v vagino, zadnjik ali grlo, kar je zelo neprijetno. Kondomi sicer dajejo nekaj zaščite pred HPV, a ker ne pokrivajo celotnega spolovila, ne morejo popolnoma preprečiti njegovega prenašanja.

Gonorejo spremlja zelen ali zeleno rumen izcedek iz nožnice, ženske pa pogosto peče pri uriniranju, pojavijo se bolečine v medenici, vulva nabrekne in boli. Velikokrat jo spremlja tudi klamidija.
Hepatitis B se lahko širi tudi z intimnimi dotiki in spolnim občevanjem, torej lahko druge okužimo s poljubljanjem, souporabo zobne ščetke ali injekcijskih igel. Povzroči resno obolenje jeter ali celo smrt, vendar virus takrat, ko je najbolj nalezljiv, ne povzroča nobenih bolezenskih znakov. Zoper bolezen se lahko cepite, kar pri menjanju spolnih partnerjev vsekakor priporočamo.

Herpes povzroča grozdast izpuščaj, mehurjaste razjede na nožnici, materničnem vratu, penisu, ustih, zadnjiku in drugih delih telesa. Izpuščaj je lahko boleč, srbi, peče, žleze otečejo, staknete lahko vročino, muči vas glavobol in ste povsem izčrpani. Nevaren je predvsem med nosečnostjo, in da se ne bi prenesel na plod, porodnicam vedno naredijo carski rez. Moški, ki občuje z okuženo žensko, ni dovolj zaščiten, saj lahko vaginalni izločki spolzijo čez tisti del medenice, ki ga kondom ne varuje. Če pa se herpes prenese z drugih delov telesa, kondom ne daje prav nobene zaščite. Ustni herpes se prenaša s poljubljanjem, souporabo brisač in pitjem iz iste skodelice ali kozarca.

spolnost dreamstime_xxl_95316798.jpg
Pogovorita se temeljito, testirajta se, potem pa le skočita sproščeno med rjuhe.
Dreamstime

Ko je porušeno običajno kislo ravnovesje v telesu, telo ne more uravnavati rasti glivice Candida albicans, zato se ta lahko pretirano razmnoži. Posledica je kandidiaza. Bolezenski znaki so gost, moten, rumeno bel izcedek, srbenje nožnice, penisa ali mod ter vonj po kvasovkah. Včasih pride tudi do napenjanja in sprememb pri izločanju blata. Najdete jo lahko tudi v ustih, grlu ali na jeziku. Zanimivo je, da se najpogosteje prenaša z oralnim občevanjem. Preden začnete zdravljenje na svojo roko, z zdravili brez recepta, pojdite raje h ginekologu, ki bo preveril, ali gre za glivico ali kakšno nevarnejše vnetje.

Klamidija, pogosto pridružena podobni gonoreji, pri ženskah niti nima bolezenskih znakov, povzroči pa lahko celo sterilnost in kronične bolečine v medenici. Pozdraviti jo je možno le, če jo pravočasno odkrijete, zato se testirajte vsakič, če ali ko zamenjate partnerja.

Medenično vnetje nastopi kot posledica klamidije oziroma gonoreje, je vnetje ženskih spolovil, ki se je razširilo na globlje organe reproduktivnega sistema, vključno z maternico, jajcevodi in tkivom okoli jajčnikov, pojavi pa se, kadar vnetja v genitalnem traktu ne prepoznate pravočasno. Čutite bolečino, vročino, mrzlico, sili vas na bruhanje in močno vas boli v spodnjem delu trebuha, še posebej pa je bolečina ostra med spolnim odnosom. Pojdite takoj k zdravniku, da ne utrpite neplodnosti in kronične bolečine.

Trihomoniaza je eno najpogostejših vnetij nožnice, saj je kar ena četrtina vnetij te vrste. Mnoge ženske nimajo bolezenskih znakov, moški pa jih opazijo le redko. Pojavi se kvečjemu penast izloček neprijetnega vonja in srbenje v nožnici, morda morate pogosteje na vodo. Zdraviti jo je treba z antibiotiki.
Vaginitis ali vnetje nožnice prepoznate po skelenju ali srbenju spolovila, nenavadnem izcedku iz nožnice, ki je včasih pomešan s krvjo, ter po neprijetnem vonju. Kakor pri vseh spolno prenosljivih boleznih se morate tudi pri vaginitisu zdraviti vi in partner.

Zaupanje in monogamnost

Proti aidsu ni cepiva, za herpes ni zdravila, pri mnogih spolno prenosljivih boleznih ni bolezenskih znakov, čeprav lahko zaradi njih ostanete neplodni. Ste vsaj malo prestrašeni? Prav je tako!
A lahko vse pomisleke pustite ob strani, če se greste monogamno spolnost z enim partnerjem, ki je zdrav in mu resnično zaupate. To z drugimi besedami pomeni, da verjamete, da vam je zvest. Ste mu zvesti vi? Na žalost lahko že ena samcata napaka v smislu »sosedova trava je bolj zelena« povzroči okužbo. Pogovorita se temeljito, testirajta se, potem pa le skočita sproščeno med rjuhe. Spolnost je ne le zelo prijetna, ampak tudi vrelec telesnega in duševnega zdravja.