državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Kako popraviti »gumijast nasmeh«

Oriana Girotto, 26.07.2019 20:00:00

Lep nasmeh daje sogovorniku občutek varnosti in omogoča sproščene medsebojne odnose. Do njega lahko pridejo tudi tisti, ki jim narava ni prizanesla in ki ob sproščenih trenutkih ne pokažejo samo svojih zob, temveč tudi malo preveč dlesni.

Delite na:
Kako popraviti »gumijast nasmeh«
gummy smile Profimedia

Ljudje, ki se zavedajo svojega prijetnega nasmeha, delujejo samozavestnejši. V nasprotnem primeru se prav zaradi poskusa prekrivanja svojih dlesni in zob nekateri izogibajo zabavnim trenutkom, delujejo zadržano in pogosto z dlanmi pokrivajo usta. Vsi ti dejavniki predstavljajo veliko oviro pri komunikaciji in grajenju tako poslovnih kot osebnih odnosov.

Tak problem povzročajo predvsem uničeni, krivi ali rumeni zobje, lahko pa to povzroči tudi tako imenovani gummy nasmeh oziroma nasmeh, ob katerem je videti večinoma predel dlesni, četudi so zobje res lepi in beli. Kako torej priti do učinkovite rešitve?

V nekaterih primerih težava izhaja iz napačne pozicije zobovja ob zaprtju ust, ko zobje zgornjega loka presegajo spodnje in jih, ob zaprtju ust, popolnoma prekrijejo. Posledica tega je, da se prikaže večji del dlesni, kot bi pričakovali.

Rešitev obstaja

Glede na to, da lahko ta težava, kot smo že omenili, predstavlja vir neprijetnih trenutkov, do katerih pripelje prav negotovost pri izražanju, večina ljudi poišče strokovno pomoč. Rešitev predstavljata dve terapiji.

profimedia-0345388208.jpg
lep nasmeh
Profimedia

Kirurški poseg

Popravek takega nasmeha omogoči kirurški poseg v lokalni anesteziji, ki predvidi spuščanje dlesni in kosti, na kateri se te držijo. To popravijo z odstranjevanjem kosti in mogočnih izboklin okrog zob z rotacijskimi instrumenti in premeščanjem tkiva dlesni.

Druga kirurška rešitev je poseg na sluznici osrednjih zob in na mišicah zgornje ustnice. To je sicer delo lepotnega kirurga.

Nekirurški postopek

Rešitev ponuja tudi ortodontija, ki omogoča popravljanje gumijastega nasmeha s premikanjem dlesni in kosti navzgor. Če bi po takem postopku zobje bili prekratki in zato še vedno premalo vidni, jih ortodont lahko prekrije z luskami, ki bodo zobem dali novo podolgovato obliko, belino in sijaj.

Lasersko oblikovanje

Lasersko oblikovanje dlesni je postopek, ki osveži nasmeh in izboljša oralno zdravje. Postopek vključuje minimalno invazivno lasersko terapijo, ki odstrani in preoblikuje neenakomerne ali odvečne dlesni. Je skorajda neboleč, okrevanje pa kratkotrajno.

Problem pri otrocih

Ko se tak tip nasmeha pojavi pri otrocih, je najpametneje počakati, da se konča ustni razvoj in da se vsi mlečni zobje zamenjajo z novimi. Če pa bi se problem še vedno pojavljal, se lahko odločimo za zdravljenje.

Vaje, ki pripomorejo k zmanjšanju težave

Vaje pomagajo le tistim, ki pri sebi opažajo le rahlo obliko odkrivanja dlesni ob nasmehu. Tovrstne vaje se izvajajo pred ogledalom in pomagajo nadzorovati mišice, ki razprejo in zaprejo ustnice. Ob takih vajah se lahko naučimo, kako postaviti ustnice v najbolj veselih trenutkih. Tehniko so uporabljale vse hollywoodske zvezdnice petdesetih in šestdesetih let. Samo pomislimo na Marilyn Monroe, kako spretno se je znala nasmehniti pred objektivom fotografov. Če lahko ona, lahko tudi vi.

Injekcije z botoksom

Botoks je snov, ki jo lepotne klinike uporabljajo predvsem za glajenje gubic. Rezultat je posledica delovanja botoksa nad obrazno mišico, v katero je vbrizgan: gibljivost mišice je onemogočena in koža se ne more gubati. Enako deluje botoks v ustih. Z vbrizganjem le nekaj kapljic v mehko tkivo se onesposobijo mišice, ki posledično ne morejo več dvigati ustnic in odkriti zgornjega loka zob.

Neprijetna plat te rešitve je, da je začasna. Botoks neha delovati po približno šestih mesecih, tako da je treba kliniko obiskati vsaj dvakrat letno.