zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Kako izgubiti 5 kilogramov v petih dneh

S. G., Zarja, 18.07.2018 12:01:32

Saj veste, da vam zmeraj pridigamo, kako nevarne in neumne so diete, ki obljubljajo izgubo veliko kilogramov v kratkem času, ampak tale, ki vam jo ponujamo, ima vsekakor rep in glavo.

Delite na:
Kako izgubiti 5 kilogramov v petih dneh
Revija Zarja

Ravnokar sem na internetni pošti besno zbrisala oglas o preparatu, ki obljublja 26 kilogramov minusa v enem mesecu, prve tri kilograme pa kar v dveh urah, ampak tale, ki vam jo ponujamo, ima vsekakor rep in glavo. Njena avtorica je Zoe Harcombe, najdete jo na internetu ali pa v knjižnicah oziroma knjigarnah, saj sta na trgu dve njeni knjigi v slovenščini. Zoe namreč obljublja, da se lahko v petih dneh znebite hudega nihanja sladkorja v krvi in intolerance na hrano, hkrati pa ukrotite kandido, ki jo skoraj gotovo imate – prav zaradi teh treh šib božjih namreč ne morete ukrotiti svoje požrešnosti.

Če ste prišli z lenobnih počitnic, na katerih ste vsak večer omedlevali med gorami samopostrežne hrane (če smo že drago plačali, bomo pa tudi jedli do onemoglosti) in bi se morda radi znebili nakopičenih kilogramov, je petdnevna dieta kot naročena – po njej se boste spravili v običajne tirnice, ne da bi sitnarili in umirali od lakote. Če pa imate kar precej preveč kilogramov, ponuja Zoe še dve drugi fazi prehranjevanja, v eni hujšate, v drugi pa za vedno vzdržujete težo, in prav v nobeni, tako obljublja, niste lačni. Dobro, to obljubljajo vse diete, ki smo jih preizkušali v zadnjem času. In nobena ne šteje več kalorij, razen tistih, ki jih predpisujejo v nekaterih zdravstvenih ustanovah. Tudi Zoe Harcomb ne šteje kalorij, pravi, da se je zaradi njih kot najstnica tudi začela boriti s svojo težo. Kupila si je knjigo in sčasoma ugotovila, da je nadzorovanje kalorij najboljša pot do bulimije in anoreksije. Že kot študentka, ko se je prenajedala do onemoglosti, je začela raziskovati, kaj dela narobe. Številne raziskave iz zadnjih dveh desetletij so obrnile prehransko piramido (skoraj) na glavo. Ogljikovi hidrati, predvsem v obliki kruha, testenin, beljenega riža in sladkarij, so se umaknili zelenjavi in sadju, maščobe pa so se spustile s sramotilnega vrha precej nižje. Harcomova se je ukvarjala predvsem z vprašanjem, zakaj se kljub navodilom zdravnikov ljudje zmeraj znova vdajajo prenažiranju, tudi če so bolni, zakaj je njihovo hrepenenje po nekateri hrani tako strašno, da ga preprosto ne morejo premagati, zakaj se po vsaki novi dieti še bolj zredijo? Ugotovila je, da v resnici nismo sami krivi, ker ne moremo shujšati, obvladati se namreč ne moremo, ker naše telo ne deluje optimalno. No, pa poglejmo.

Trije vzroki za katastrofo. Avtorica sklepa, da so za neobvladovanje prehrane in telesne teže predvsem trije vzroki, ki seveda niso neznani. Prvi je nihanje sladkorja v krvi, kar pomeni, da nas telo prisili, da zaradi prenizke ravni glukoze (kar je smrtno nevarno) pogoltnemo vse čim bolj energetsko nabite ogljikove hidrate, ki nam pridejo pod roke, največkrat sladkarije. Tudi tisti, ki (še) nimajo diabetesa, poznajo peklensko gugalnico stradanja in huronskega prenažiranja, ko nam zavore popustijo. Če bi jedli pravo hrano, se to ne bi dogajalo.

Drugi razlog za prenajedanje je razbohotena kandida, o tem zdravniki nočejo nič slišati, češ da se to zgodi zelo redko, alternativci (med njimi so seveda tudi zdravniki) pa prisegajo, da povzroča slabo počutje in nenasitno hrepenenje po hrani, in to prav po tisti, ki spodbuja še hujše množenje kandide. Le odtegnitev te hrane spravi bakterijo v normalne okvire.

Tretja nadloga je intoleranca na živila, kar ni isto kot alergija. Alergija je lahko smrtno nevarna in se pojavi takoj, ko zaužijemo prepovedano hrano. Intoleranca je bolj zahrbtna, pojavi se sčasoma, ko se bašemo z živili, ki jih telo ne zmore več presnavljati, slabo počutje pride z zamikom, tako da ne moremo ugotoviti, kaj nam pravzaprav škodi, ironija pa je, da hrepenimo prav po škodljivi hrani.

Seveda ni nujno, da imamo vse troje, dovolj je, da nas pesti ena od zgoraj omenjenih nevšečnosti, pa se bomo prenajedali. Zoe Harcombe trdi, da lahko s petdnevno dieto, med katero nismo lačni, vse tri nadloge tako omejimo, da nismo več sužnji prenažiranja. Tistih pet (pa celo do osem kilogramov, rekord nekega njenega klienta), ki jih pri tem izgubimo, je torej začetna kolateralna škoda, ki pa so je mnogi zelo veseli. Ampak pozor – če se lotite diete po razvratnem življenju, polnem ogljikovih hidratov v vseh mogočih kombinacijah in piva, potem bo teža lahko res dramatično padla – predvsem na račun vode, ki je zadržana v tkivih in se bo izločila. Če pa ste ravno sredi kakšne druge diete, ki vam ne uspeva, boste shujšali manj, ker ste svoj bonus odtekle vode že porabili.

Kaj torej lahko jeste? Sveže meso vseh živali (ne predelano ali prekajeno), ribe in morske sadeže, jajca, vegetarijanci si bodo pripravili tofu, dovoljena je vsa zelenjava, razen gob (ki hranijo kandido) in krompirja, ki vsebuje preveč ogljikovih hidratov, dovoljenega je 5 dag rjavega riža na dan, vegetarijanci ga lahko pojedo 15 dag. Zelo pomembno živilo v prvih dneh je naravni živi jogurt, to je navadni polnomastni jogurt brez vsakršnih dodatkov (berite nalepke).

Preberite tudi: Krive so glivice: odebelijo in razbarvajo nohte. Kliknite TUKAJ!

In kaj ne? Vse drugo, vključno s sadjem, je prepovedano. Nobenih žit, sladkorja, slaščic, mleka, sira, vloženih živil ali predelane hrane. Vsa živila naj bodo čim bolj naravna, po možnosti iz ekološke pridelave, uporabljajmo začimbna zelišča, maščobe (te dajo hrani okus!) so dovoljene v običajnih količinah, tudi maslo, slanina, ocvirki in podoben razvrat. Pijemo predvsem vodo, pa tudi čaj in kavo, vendar brez kofeina in brez mleka.

Petdnevni jedilnik

Jemo tri glavne obroke, če nas grudi lakota, si pomagamo z živili s seznama, recimo z jogurtom, ribami, mesom, kuhanimi jajci. Količina hrane je neomejena, razen pri rižu (ki ga lahko nadomestimo s 5 dag kvinoje ali ovsenih kosmičev).

PRVI DAN

Zajtrk: slanina z jajci

Kosilo: niška solata, jogurt (veliko zelene solate, stročji fižol, paradižnik, jajca in konzervirana tunina)

Večerja: piščanec in na hitro popražena zelenjava

harcombe dieta riz piscanec.jpg
Na dan lahko pojemo le 5 dag rjavega riža, ovsa ali kvinoje, na sliki piščanec s kvinojo. V prvi fazi maščob in ogljikovih hidratov ne ločujemo.
Revija Zarja

DRUGI DAN

Zajtrk: jogurt ali 10 dag kosmičev iz rjavega riža (namočenih v toplo vodo, ni jih ravno lahko dobiti)

Kosilo: omleta s šunko, mešana solata

Večerja: sveži losos za predjed, zrezek in različna zelenjava

harcombe dieta losos solata.jpg
Solata iz različne zelenjave in losos – pravi obrok za prvo fazo pa tudi poznejše.
Revija Zarja

TRETJI DAN

Zajtrk: umešana jajca

Kosilo: rezine hladnega mesa in solata z rjavim rižem

Večerja: pečena jagnječja krača z zelenjavo, jogurt

harcombe dieta jajcka.jpg

ČETRTI DAN

Zajtrk: riba, popražena na maslu, ali 10 dag kosmičev iz rjavega riža

Kosilo: mešana solata, jogurt

Večerja: svinjski kotlet in različna zelenjava

harcombe dieta jogurt.jpg
Ena glavnih jedi v prvi fazi je živi jogurt, sadja pa ne smemo mešati zraven niti za okras.
Revija Zarja

PETI DAN

Zajtrk: omleta

Kosilo: pečeni piščanec z zelenjavo ali solato, zeljna solata, jogurt

Večerja: paelja z rjavim rižem, sredozemska zelenjava in morski sadeži

Skratka, hrane je dovolj, da ne bi smeli biti lačni. Pripravimo si lahko prave kuharske mojstrovine, tako bomo laže prenesli misel na sladkarije, debele rezine belega kruha in podobne oslarije, za katere dobro vemo, da nam bodo škodile.

In kaj potem? Sklatili smo nekaj kilogramov, pa počutje? Pri enih odlično, pri tistih, ki so polni kandide, pa precej slabo, saj umirajoča bakterija poskrbi za spektakularno slovo. Seveda pa to ne pomeni, da so vse tri nadloge odpravljene, le umirile so se. Pravo zdravljenje in hkrati tudi hujšanje nastopi šele v drugi fazi, ko si lahko privoščimo precej več, upoštevati pa je treba tri pravila:

1. Prepovedano je jesti predelano hrano – kar pomeni, da se izognemo sladkorju v vseh oblikah, razen v sadju, ki ga jemo in ne stiskamo v sokove (pa še to v prvih tednih bolj malo), skratka, vsa živila moramo pripraviti takšna, kot so vzeta iz narave, torej uporabljamo polnovredno moko, rjavi riž, kosmiče brez dodatkov, lahko pa uporabljamo konzerve, če proizvajalec dodaja samo sol (paradižnikova omaka, ribe, kuhan fižol …).

2. Prepovedano je jesti hkrati maščobno-beljakovinske obroke z ogljikohidratnimi, kar pomeni slovensko klasiko – pečenko in pražen krompir. Jemo meso, jajca, ribe, tofu z zelenjavo, polnovredna žita in krompir (ki jih pripravimo z zelo malo maščobe pa tudi z zelenjavo). Čim bolj je zelenjava barvita (buče, korenje), več ogljikovih hidratov ima, zato jo kombiniramo s čim manj mastnim mesom – recimo z belimi kosi piščanca. Ovsene kosmiče bomo zalivali z razmaščenim mlekom, smetano pa uporabljamo le pri mesnih jedeh. Princip je znan iz ločevalne diete, ki smo jo že večkrat opisovali, in deluje. Med ogljikohidratnimi in beljakovinsko-maščobnimi obroki morajo preteči štiri ure.

3. Tretja zapoved je jasna, izvedba pa zapletena – prepovedano je jesti živila, po katerih hrepenimo – in ki so nas tudi zredila. Seveda vemo, da ne hrepenimo po kislem zelju in repi, ampak po torticah, picah, dobro obloženih sendvičih, sladkem sadju (poleti smo sposobni pojesti na kilograme lubenice), alkoholu in podobnem razvratu. V drugi fazi lahko občasno goljufamo, pa bomo kljub temu hujšali. V tretji fazi je dovoljeno še veliko več, če smo seveda zdravi in nimamo od zdravnika predpisanih omejitev, tudi prekrški so pogostejši, ampak nazaj na staro pot pač ne bomo smeli, če hočemo ohraniti zdravo težo. A če nas že zanese, vemo, kako nazaj.

Zoe Harcombe
Petdesetkilogramska Zoe Harcombe, ki, kot pravi, poje velike porcije prave hrane, pa se ne redi.
Revija Zarja

Zoe Harcombe je predelala na stotine diet in se zgražala nad številnimi pravili, ki jih postavljajo. Svoj prehranski načrt je zasnovala za zaposlene, ki komaj vežejo konec s koncem in nimajo časa zmeraj znova prebirati, kaj smejo in česa ne. Po tistem, kar priporoča svojim bralcem, bi morali v trenutku oceniti, ali je obrok, ki je na voljo v restavraciji, zanje primeren ali ne, pa tudi pri domači kuhi ne bi smelo biti zagat.