Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Krive so glivice: odebelijo in razbarvajo nohte

C. R., 09.07.2018 15:00:30

Čeprav glivice sprva niti ne bolijo niti ne srbijo, jih ne smemo prezreti, kajti sledi jim lahko odebelitev in razbarvanje nohtov.

Delite na:
Krive so glivice: odebelijo in razbarvajo nohte
Revija Bodi Zdrava

Športno stopalo povzroča glivica, ki raste na odmrli, vrhnji plasti kože. Pri otrocih ni zelo pogosta, večkrat pa prizadene najstnike in odrasle, še posebno pa ljudi, ki se dosti ukvarjajo s športom ter veliko nosijo nogavice in telovadne copate. Glivične okužbe stopal in nohtov na nogah so zelo pogosta težava. Okužimo se tam, kjer veliko ljudi hodi bosih: na kopališčih, v skupnih garderobah, savnah, športnih objektih. Glivice najprej zaživijo med prsti nog, zlasti med najmanjšima, četrtim in petim prstom, nase pa opozorijo z luščenjem, rdečino, »skuhano« kožo, včasih tudi z mehurčki. Spremembe se lahko sčasoma razširijo na ves podplat, da se ta grobo ali fino lušči brez hujše rdečine.  V tem primeru se glivična okužba stopal po več mesecih ali letih razširi na nohte nog, lahko tudi rok ali na kožo kjer koli po telesu. Glivice najprej napadejo nohte na palcih nog. Prepoznamo jih po rumenkasti zadebelitvi nohta, ki s prostega roba postopoma napreduje navzgor.

Glivice odebelijo in razbarvajo nohte

Žive glive se zadržujejo na robu med obolelim in zdravim predelom nohta. Noht se privzdigne s podlage, pod njim se nabirajo luske. Okužbe na nohtih rok so podobne kot na stopalih, so pa precej redkejše. Navodila za preprečevanje športnega stopala - Vsak dan menjavajmo čevlje in nogavice. - Poskrbimo za vedno čiste in suhe noge. Po kopeli ali prhi jih dobro obrišimo, zlasti med prsti. - Če se nam noge rade potijo, jih osušimo s pudrom za noge. - Ko se sezujemo, obutev dobro prezračimo. - Nosimo nogavice iz naravnih, zračnih vlaken. - V bazenih in drugod, kjer ljudje hodijo bosi, si noge zmeraj zaščitimo. Kdaj k zdravniku in kdaj v lekarno? Če je prizadeta majhna površina, tretjina ali največ polovica nohta, lahko glivice zdravimo s posebnim zdravilnim lakom za nohte, ki vsebuje amorolfin ali ciklopiroks, dobi pa se samo na zdravniški recept. Zdravljenje traja vsaj pol leta, pred vsakim lakiranjem pa je treba noht tudi mehanično postrgati. Če je prizadeta večja površina nohta ali več nohtov, se moramo zdraviti z antimikotikom v tabletah, zdravilo smeta predpisati le osebni zdravnik ali dermatolog. Uporaba antimikotičnih krem, ki se dobijo brez recepta, je uspešna pri glivičnih okužbah kože, pri zdravljenju nohtov pa ne. V lekarnah in drogerijah se brez recepta dobijo tudi številni pripravki proti glivicam v obliki tekočin, krem in svinčnikov.

Preberite tudi: Katere zdravniške preglede morate narediti? Kliknite TUKAJ!