državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Cigara, ki lajša prehlad, gripo in slabo prebavo

M. Ć., Bodi zdrava, 24.11.2018 14:01:17

Moksibustija - toplotna terapija, ki jo pogosto uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini.

Delite na:
Cigara, ki lajša prehlad, gripo in slabo prebavo
Terapevt s tlečim zeliščem, imenovanim kitajski grenki pelin (Artemisia vulgaris), spodbuja posamezne točke ali dele telesa Dreamstime

Starodavna toplotna terapija se uporablja za lajšanje prehlada, gripe, slabe prebave, menstrualnih težav in splošnega slabega počutja. Izvajate jo lahko sami doma, primerna pa je tudi za otroke. Sama sem moč tlečih cigar preizkusila pri zelo boleči menstruaciji. Ker je bolečina popustila hitreje kot pri drugih metodah, po katerih sem posegla običajno, sem ji ostala zvesta. Tako si je moksibustija, poleg eteričnih olj, homeopatskih zdravil, koloidnega srebra in liposomskega vitamina C, priborila mesto v naši domači omarici prve pomoči.

Preberite tudi: To je hrana, s katero boste preprečili izpadanje las.

Moksibustija je toplotna terapija, ki jo pogosto uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini (TKM). Terapevt s tlečim zeliščem, imenovanim kitajski grenki pelin (Artemisia vulgaris), spodbuja posamezne točke ali dele telesa, s čimer odpira meridijane, uravnava ter izboljšuje kroženje energije in krvi ter iz telesa odvaja mraz in vlago. Uporabljajo jo za zdravljenje različnih vrst bolečine, za krepitev imunskega sistema in kot preventivo.

Primerna tudi za otroke

Moksibustija ni boleča, temveč prijetna, saj ogreva telo. Sama uporaba mokse je zelo preprosta in tudi prijetna, zato jo lahko uporabljamo sami, ko nam zdravnik TKM svetuje, katere akupresurne točke ustrezajo našemu zdravljenju. Uporablja se jo tudi kot preventivo, še posebno pozimi ter pri prehladih in gripalnih obolenjih. Tlečo mokso v obliki cigare držimo nad določeno akupresurno točko, tako da se ne opečemo, in jo ogrevamo od pet do deset minut. Ker so učinki zelo nežni, jo lahko uporabljamo tudi pri otrocih.

Kakšne učinke ima?

Učinek je podoben kot pri zdravljenju z akupunkturo, le da pri moksibustiji s tlečo cigaro akupunkturne oziroma akupresurne točke ogrevamo. Ogrevanje izbranih točk omogoči boljši pretok energije po meridijanih, ureja pretočnost žil in kroženje krvi, greje notranje organe in ustavlja krvavitve prav tam, kjer je potrebno. Zdravnik ali terapevt tradicionalne medicine glede na diagnozo določi, katere točke je treba ogrevati. Moksibustijo je mogoče uporabljati samostojno ali v kombinaciji z eno od metod pri zdravljenju številnih bolezenskih stanj: skupaj z akupunkturo, ventuzami ali ob hkratnem uživanju zeliščnih pripravkov.

cigara moksibustija 1.jpg
Učinek je podoben kot pri zdravljenju z akupunkturo.
Dreamstime

Kdaj pomaga?

Ker moksibustija izboljša pretok v telesu, kar je osnova za zdravo delovanje, se uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih težav in bolezni. Primerna je za preventivno zdravljenje kronične utrujenosti in krepitev imunskega sistema, poleg tega omili ali celo ustavi napredovanje kroničnih bolezni. Zdravi bolečine, ki nastanejo zaradi poškodb, kroničnega vnetja sklepov, kronično vnetih tetiv, artritisa in revme. Poleg tega sprošča napetost v mišicah ter zdravi akutne in degenerativne bolezni. Pomaga pri prebavnih težavah, kot so driska, zaprtost in vetrovi. V pomoč je pri zdravljenju težav z dihali, zlasti vnetij, astme in alergij. Zelo učinkovita je pri zdravljenju ginekoloških težav, kot so menstrualni krči, neredni menstrualni ciklusi, hormonske težave v menopavzi in v predmenstrualnem obdobju, ciste na jajčnikih, krvavitve med nosečnostjo in obrat ploda, poleg tega daje izjemne rezultate pri zdravljenju neplodnosti. Uporabljajo jo pri prehladih, gripi, kožnih boleznih, motnjah zbranosti, izgubi spomina in težavah z nespečnostjo. Moksibustija je uspešna tudi pri zdravljenju psihičnih motenj, kot sta depresija in tesnobnost.

cigara Moksibustija.jpg
Moksibustija ni primerna, če je v telesu presežek toplote
Dreamstime

Kdaj ni priporočljiva

Pri samozdravljenju in preventivi se je za uporabo mokse dobro posvetovati z zdravnikom TKM, saj je pri nekaterih stanjih ni priporočljivo uporabljati (pri visokem krvnem pritisku se nekaterih točk ne sme ogrevati, saj lahko povzroči še dodaten dvig krvnega tlaka). Moksibustija ni primerna, če je v telesu presežek toplote (žeja, znojenje, rdeč obraz, trdo blato in zaprtost, nemir, temno rumen urin, rdeč, nekoliko obložen jezik, hiter utrip …), odsvetujejo jo tudi sladkornim bolnikom in osebam z motnjami prekrvitve. Pred uporabo je potreben posvet z zdravnikom, ki v skladu z diagnozo določi, katere točke so primerne za ogrevanje in stimulacijo.

Varna raba doma!

Kitajski grenki pelin je na voljo v obliki cigari podobnega zvitka. Ko cigara tli, je potrebna previdnost, ne sme se namreč dotikati kože, saj med tlenjem nastaja vroč ogorek, ki utegne ob dotiku s kožo povzročiti opekline. Da bi se temu izognili, obstajajo lesene škatlice za moksibustijo, na katere je pritrjena mrežica, ki zadrži ogorek. Cigaro zataknete v škatlico, nato pa jo postavite na mesto, ki ga ogrevate. Mokso in škatlice lahko kupite v vseh centrih, ki se ukvarjajo s kitajsko medicino, pa tudi v trgovinah s terapevtskimi pripomočki.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 10, 8. 10. 2018.