Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

To je hrana, s katero boste preprečili izpadanje las!

Mira Ćirović, Bodi zdrava, 23.11.2018 14:01:51

Če jeseni na krtači za lase opazite več izpadlih las kot navadno, niste edini. Zaradi stresa, ki ga telesu povzroči prehod med letnimi časi, se lahko zgodi, da vaši lasje začnejo intenzivneje izpadati, a k sreči za to obstajajo precej preprosti ukrepi.

Delite na:
To je hrana, s katero boste preprečili izpadanje las!
Pogosto je vzrok za izpadanje las (če seveda nimate kakšne resne bolezni) pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov. Thinkstock Photos

Izpadanje las je ena od pogostih težav, ki pesti tako moške kot ženske. Če se zdi, da so moški zaradi tega nekoliko bolj prizadeti, pa naj poudarimo, da plešavost lahko prizadene tudi ženske in da se izpadanje las s starostjo pojavlja pri obeh spolih. Starejši kot ste, bolj vam izpadajo lasje. Pogosto je vzrok za izpadanje las (če seveda nimate kakšne resne bolezni) tudi pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov, zelo pogosto pa ga povzročata tudi stres in pomanjkanje spanja. Stres in spremembe spalnega ritma so pogoste zlasti v času, ko se menjavajo letni časi, pri katerih je zaznati večjo razliko med dolžino dneva in noči, ki navadno najbolj stresno vplivajo na cirkadiani ritem našega telesa. Zato ni nič čudnega, da povečano izpadanje las zaznamo med prehodom iz poletja v jesen in iz zime v pomlad. A k sreči se da izpadanje las omiliti precej preprosto – z dieto. V prehrano je treba vnesti živila, ki dokazano vplivajo na rast las.

Preberite tudi: Neprivlačne navade, ki so dobre za vaše telo.

Losos

Lasje so tako kot nohti sestavljeni iz vlaknin, ki izhajajo iz družine beljakovin. To je pomemben podatek zato, ker to pomeni, da je treba za njihovo rast in moč uživati beljakovine. Losos je v tem pogledu idealno živilo, saj vsebuje precej beljakovin, ki sodelujejo pri gradnji keratina, ki je ključen gradnik las. Poleg tega je losos najbolj znan kot vir maščobnih kislin omega-3, ki so pomembne na več področjih delovanja našega telesa, dokazano pa pri ženskah sodelujejo tudi pri ohranjanju zdravih las.

hrana 4.jpg
Losos
Dreamstime

Med

Med ne dela čudežev samo, kadar ga zaužijete, temveč je za lase odličen tudi pri zunanji uporabi. Med že od nekdaj velja za zdravilo za lase in so ga kot tako uporabljale že mnoge lepotice v zgodovini, najzgodnejši vir o uporabi medu v lepotne namene sega vse do slavne egipčanske vladarice Kleopatre. Da med kot maska za lase krepi lase in jim daje sijaj, se je vedelo že dolgo. Nedavne študije na bolnikih s seboroičnim dermatitisom (ekcemom, ki prizadene lasišče) pa so pokazale, da nanos mešanice devetdesetih odstotkov medu in desetih odstotkov vode na lasišče vsak drugi dan ublaži simptome dermatitisa in zmanjša izpadanje las.

Oreščki in semena

Ena najbolj obetavnih študij s področja nege las pri ženskah je bila izdana januarja leta 2015 v zborniku Journal of Cosmetic Dematology. Ženske, ki so sodelovale v tej raziskavi, so prejemale nadomestke maščobnih kislin omega-3 in omega-6 ter antioksidantov, ki so jih morale uživati pol leta. Po pol leta so bili rezultati neverjetni. Kar devetdeset odstotkov sodelujočih žensk je opazilo korenito zmanjšano izpadanje las, 86 odstotkov jih je opazilo, da jim lasje hitreje rastejo, 87 odstotkom pa so se lasje zgostili in okrepili. Vse to po zaslugi treh sestavin, ki jih najdemo v oreščkih in semenih. Maščobne kisline omega-3 in omega-6 so bogato zastopane v orehih in lanenih semenih, sončničnem in sezamovem olju ter olju grozdnih pešk.

hrana 3.jpg
Oreščki in semena
Dreamstime

Špinača

Ena od študij, ki je iskala vzroke za izpadanje las pri ženskah, je pokazala, da imajo ženske, ki jim bolj izpadajo lasje, veliko nižjo raven železa in vitamina D2 kot njihove vrstnice. Zato se ženskam, ki imajo težave z izpadanjem las, svetuje uživanje špinače, ki je eden najbogatejših virov železa. Za nameček pa je bogata tudi z vitaminom C, ki je ključen za absorpcijo železa v telo. Preprosto si mlado špinačo pripravite kot solato, ki ji dodajte jajca ali gobe, ki so bogate z vitaminom D, in dobili boste pravo vitaminsko bombo za lase.

hrana.jpg
Špinača
Dreamstime

Ostrige

No ja, morda ostrige res niso živilo, ki bi ga redno vključili na svoj jedilnik, so se pa znašle na seznamu živil, ki pripomorejo k zmanjšanju izpadanja las, ker vsebujejo visoke vrednosti cinka. Mnoge študije so namreč pokazale, da je plešavost močno povezana z znižano ravnjo cinka in da se izpadanje las lahko omili s povečanim vnosom tega elementa. Če vam ostrige ne dišijo, lahko znaten delež cinka vnesete v telo tudi z uživanjem špinače, jajc, orehov, sončničnih semen, graha, ovsenih kosmičev, čičerke in pšeničnih kalčkov.

hrana 5.jpg
Ostrige
Dreamstime

Olja

Kot že omenjeno, imajo olja pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih in lepih las, pa če jih uživamo ali zgolj nanašamo na lasišče. Študije so pokazale, da med najučinkovitejše spadajo bučno, kokosovo in rožmarinovo olje. V eni od študij so moški s povečanim izpadanjem las 24 tednov uživali bučno olje in njegov nadomestek. Tisti, ki so uživali pravo bučno olje, so po 24 tednih opazili za štirideset odstotkov izboljšano rast las, medtem ko skupina, ki je uživala placebo, razlike ni zaznala. Kokosovo olje se je v lepotnem svetu izkazalo za odličen negovalni izdelek pred ali po umivanju las, saj naj bi preprečevalo izgubo lasnih proteinov, rožmarinovo olje pa pospešuje rast las in je zato ena ključnih sestavin mnogih sredstev za zgostitev las.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 10, 8. 10. 2018.